Vállalkozók Bálja
Purgel Zoltán
2008. 01. 15. 19:35

2008. január 26-án (szombaton) a szegvári Művelődési Házban Vállalkozók Bálja lesz. Sztárvendég Fenyő Miklós. A zenét a Kabala Együttes szolgáltatja.
Jegyek kaphatók Ternai Jánosnénál (Szegvár, Alkotmány u. 14/a) és Kádár Györgynénél (Szegvár, Kinizsi u. 33.).


Falugyűlés
Purgel Zoltán
2007. 11. 17. 18:31

Falugyűlés lesz Szegváron a Művelődési Házban november 19-én (hétfőn) 18 órai kezdettel.
Szegvár Nagyközség Önkormányzata várja a falu lakosait.


Újra működik a fórum
Purgel Zoltán
2007. 11. 16. 20:18

Múlt hónapban sérült a Szegvár OnLine adatbázisának egy része. Bár nem sikerült helyreállítani az elveszett adatokat, de legalább - regisztrációt követően - újra használható a fórum.


Lakossági fogadóóra
Purgel Zoltán
2007. 11. 15. 10:12

Szirbik Imre, a választókerület országgyűlési képviselője lakossági fogadóórát tart Szegváron 2007. november 15-én (csütörtökön) 15-16 óra között.
Az országgyűlési képviselő a nagyközség Polgármesteri Hivatalában fogadja az érdeklődő lakosságot.


Villámhír archívum

11:19:00
Tanárt, majd diákot vert a dühödt szülő

10:58:00
Zebrán ütöttek el egy lányt Hódmezővásárhelyen

10:44:00
Fojtogatta a szakoktatóját egy kiskunhalasi diák

10:39:00
Előkerült a keresett beteg férfi

10:03:00
Tourinform díjakat adtak át

09:45:00
Hunyor Erna Szofia az év turisztikai újságírója

Kulcsszó megadásával kereshet az eddig megjelent híreink között.

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Szegvár OnLine hírleveleit, melyben az új hírekről, a frissítésekről  küldünk tájékoztatást.
A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges. (Leiratkozásnál is meg kell adni az e-mail címet!)

 Feliratkozás

 Leiratkozás

Nincs kérdés.

Szavazás eredménye

Látogatott oldalak száma:
 
 

E-könyvek
Kulbert György fafaragó
Tóth József fafaragó
Foci hírek
Karate hírek
Teke hírek
Sakk hírek
Letölthető háttérképek
Szállás, vendéglátás
Videofilm Szegvárról
A nap vicce
A hónap kérdései
A hónap fotói
Diaporáma bemutató
360° körpanoráma
a Tisza-gátról

Régi szegvári képek
Önkormányzati
választások 2002.

Önkormányzati
választások 2006.

Országgyűlési
választások 2006.

Szegvári emberek
Google kereső
Fordítógép
TV műsor

 

 


2005. január

Szegvár Polgármesterének Újévi köszöntője

Szenczi Sándorné (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Tisztelt Szegváriak!

„Boldog új esztendőt kívánni jöttem én,
E téli napnak sugárzó reggelén.
Adjon Isten sok jót, ez új esztendőben
Fehér kenyér legyen a nyárfa teknőben.
Kéményetek legyen megrakva kolbásszal,
Csíkos tarisznyátok füstölt szalonnával.
Sose ürüljön ki a pénzeszsákotok,
A legszebb cipőben, ruhában járjatok.
Bor, búza, hús, kenyér legyen mindig bőven,
Szívemből kívánom az új esztendőben.”

E szép, igazi jókívánságokkal teli sorok után talán már nem is kellene az újév elé egyebet mondanom, hiszen mostani tisztem szerint „Boldog új évet kívánni jöttem én,…”
Mégis szeretném néhány saját gondolatommal is megtoldani a verses köszöntő szavait.
Ismét elbúcsúztattunk egy esztendőt, s mint minden évben ilyenkor, reménnyel és várakozással tekintünk a következő elé. Reménykedünk és tervezgetünk, s közben kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Vajon mit hoz számunkra a következő esztendő?
A jövőt, természetesen mint mindig, most is homály fedi. Maradnak tehát a reményeink, jókívánságaink és terveink. Remél, tervez és kíván minden ember, kicsi és nagy, fiatal és öreg, nő és férfi, szülő és gyermek, gazdag és szegény. Reméli saját és övéi boldogságát, sikereit, harmóniát, békét, egészséget, anyagi biztonságot. Kívánja, hogy mindezért tegyenek mások is: tegyen a család, a barátok, és tegyen a település vezetése is, amelynek ez elháríthatatlan feladata.
Természetesen tervez az önkormányzat is, és vele a polgármester azon töprengve, hogy mit kell, és mit lehet annak érdekében tenni, hogy az itt élők a 2005. évben a most lezárthoz képest boldogabbak, elégedettebbek legyenek. Mi a felnőttek feladata és felelőssége abban, hogy a mai iskolások, óvodások, a most születettek, felnőve jól érezzék magukat Szegváron, hogy itt akarják és tudják leélni szép környezetben, emberhez méltó körülmények között életüket. Hogy a jövőben az itthon maradottak és az elköltözöttek, de az idegenek számára is egyaránt vonzó legyen szép falunk egészséges levegője, jó ízű ivóvize, a tavak és folyók árnyas, ápolt partja, az áttetszően tiszta vizekben nagyra nőtt, ízletes halak, a határban termett búzából sütött ropogós cipó, az udvarokon szaladgáló baromfi és az ólakban elégedetten röfögő malacok húsa, páratlanul finom zöldségeink, gyümölcseink. S hogy legyen mindenki számára képzettségének, tehetségének megfelelő munka.
Vitathatatlanul vágyik minden Szegváron élő ember arra, hogy 10-20-30 év múlva mindez valóság legyen. Kinek a dolga tenni mindezért? S mikor kell ezt megtenni?
A napi gazdasági helyzet alakulása nem csak rajtunk, szegváriakon múlik, bár ebben is fontos szerepünk van. Ezért most kell tennünk. Keresnünk kell és nem szabad kihasználatlanul hagynunk a lehetőségeket az új munkahelyek létrehozására, a meglévők megőrzésére. Törekednünk kell a vállalkozások és a település
polgárai érdekeinek összehangolására. Ebben lehetőségeink nem egyformák. Vannak közöttünk, akik helyzetüknél fogva többet tehetnek. Nekik is tudniuk kell, hogy itt az ő felelősségük a súlyosabb. Az önkormányzat és a vállalkozások e téren többet adhatnak.
Az önkormányzatnak mindig a törvény szabta lehetőségeket és a többség érdekeit szem előtt tartva kell döntéseit meghoznia. Egy-egy ember boldogulása is fontos, de ez nem történhet a közösség hátrányára vagy a törvények ellenében. Tudom, mert én is többször megtapasztaltam, hogy az érdeksérelmet az embernek nehéz elfogadnia. Ez természetes emberi reakció, de az már emberség és kultúráltság kérdése, hogy belássam a többségi érdek elsőbbségét, s azt, hogy a törvények mindannyiunkra egyformán vonatkoznak.
Bizony mindannyiunk dolga és mindennél fontosabb azon munkálkodni, hogy a természeti értékeket, amit őseinktől megőrzésre kaptunk, azt tehetségünk szerint javítva, szépítve, gazdagítva adjuk tovább gyermekeinknek, unokáinknak. Úgy kell ma élni mindennapjainkat, hogy a jövőre vonatkozó céljainkat nem
téveszthetjük szem elől. Ahogy a mai életünket kísérő haszontalan anyagokkal, szeméttel, szennyvízzel, s ahogy a környezetet súlyosan károsító vegyszerekkel bánunk, úgy óvjuk meg, vagy tesszük tönkre a falu és gyermekeink jövőjét. Amennyit környezetünk javításáért, tisztaságáért, szépségéért teszünk, annyit tudunk a jövő generációk életéhez hozzátenni. Ha megőrizzük a falu szép régi épületeit, ha méltóképpen újítjuk fel azokat, ha a múlt tárgyi és írásos emlékeit, gazdag kultúráját, az itt élőkben rejlő sokféle tehetséget értékén becsüljük, és nem hagyjuk veszni, őseink emlékét, az irántuk érzett tiszteletet is továbbadhatjuk. Így őrizheti ez a falu gyökereit, s így erősítheti megtartó erejét.
Remélem, látjuk mindannyian, hogy ebben minden itt élőnek komoly felelőssége, és fontos feladata van.
Tudnunk kell, hogy csak annyit várhatunk másoktól, amennyit ők is elvárhatnak tőlünk. Nem gondolhatja senki komolyan, hogy joggal kérhet másoktól bármit, ha ő adni nem hajlandó. Persze nem egyforma képességekkel ruházott fel bennünket a Mindenható, de mindenki számára adott a lehetőség, hogy jót tegyen másokkal. Aki csak bajt, bánatot hoz másokra, maga sem érdemel egyebet. Tévúton jár az is, aki csak azt ismételgeti: ”Ez nekem jár.”
A jövő építésében mindenkinek van feladata, amit képességeihez mérten a legjobban kell teljesítenie, s ha mindannyian így teszünk, elnyerjük mások elismerése mellett saját lelki békénket is.
Közös feladataink megoldásához egészséget és sikereket kívánok Szegvár minden jó szándékú polgárának 2005-re.
Az év végéhez hozzátartozik a köszönet is. Köszönet az eredményes kötelesség-teljesítésért és köszönet mindazért, amit megtettek azok, akiknek az nem lett volna kötelességük. Köszönet a jó szóért, a jó szándékú bírálatokért, az elismerő és köszönő szavakért, a baráti segítő jobbért, a tettekért, a bátorításért.
Köszönet azoknak, akik anyagiakkal is támogatták kezdeményezéseinket. Köszönet azért, hogy együtt örülhettünk, s köszönet azért, mert együtt könnyebb volt elviselni azt, ami fájt.
2005-ben sem felejthetjük, hogy a jó szándékunk, s a körülöttünk élőkhöz való viszonyunk az, ami minőséget ad az életünknek. A napokban hallottam és nagyon szép gondolatnak tartom, hogy boldog új évünk csak akkor lesz, ha soha nem engedjük el egymás kezét. Kívánom hát, hogy fogjuk szorosan, segítsünk egymáson, s így mindannyian boldogabb, értékesebb életet élhetünk. Békés, boldog, kiszámítható, politikamentes és szerencsés új esztendőt kívánok minden szegvári családnak!
Verssel kezdtem, szeretném verssel befejezni újévi köszöntőmet, folytatva a jó kívánságok sorát:

Adjon Isten minden szépet,
Irigyeknek békességet,
Adjon Isten minden jót,
Hazug szájba igaz szót.

Hontalannak menedéket,
Éhezőknek eleséget,
Tollat író kezébe,
Pulyát asszony ölébe.

Legényeknek feleséget,
Szegényeknek nyereséget,
Áfonyát a havasra,
Pisztrángot a patakba.

Istenhitet a pogánynak,
Hű szeretőt a leánynak,
Szép időben jó vetést,
Szomorúknak feledést.

Sarkvidékre hideg telet,
Az árváknak jó kenyeret,
Fegyvereknek nyugalmat,
Szelíd szónak hatalmat.

Betegeknek egészséget,
Fuldoklóknak reménységet,
Vitorlának jó szelet
Napfényből is eleget.

Jó lövést az ordasokra,
Nyíló ajtót vaskapukra,
Vándoroknak fogadót-
Isten adjon minden jót.

Meghívó

Purgel Zoltán | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szanyiné Katona Ágnes amatőr festő és Tóth József amatőr fafaragó szeretettel várja a látogatókat kiállításukra, mely a Magyar Kultúra Napján, a II. "Én ezt tudom!" III. bemutatója alkalmából rendeznek meg.
A kiállítás a szegvári Művelődési Ház Napfény Galériájában tekinthető meg január 22-től 28-ig.
A megnyitó január 22-én 17 órakor lesz, a kiállítást megnyitja Váriné Hérány Zsuzsanna.


Tóth József: Ébredés c. faszobra
(Fotó: Purgel Zoltán)

"A mű címe kérdés: az állást nem foglaló nézőt is ki nem mondott válaszra készteti. A tojásból kikelő női alak, az osztódó sejtből kibújó állat csak vízió. Felmerül az a kérdés, hogy tényleg felcserélődtek-e az állati, emberi magatartások, viselkedések, ösztönök vagy álom az egész, és marad minden a saját helyén. Egy öt darabból álló sorozat első szobrának szántam, a sorozat végére választ kapunk ezekre a kérdésekre is."

 Tóth József honlapja: http://www.megapress.hu/toth/

Karácsonyi Néptánc Gála - képekben

Purgel Zoltán | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!


(Fotó: Purgel Zoltán)


Gyertyás bevonulás
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Művelődési Ház zsúfolásig megtelt
(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


A gála háziasszonya: Lukács Istvánné Emike
(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)

Én ezt tudom! Irodalmi gálaest
a Művelődési Házban

Purgel Zoltán | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Decemberben rendezte meg az Egyesített Közművelődési Intézmény Művelődési Háza a második "Én ezt tudom!" Irodalmi gálaestet, mely pár nappal Karácsony előtt volt, ünnepi hangulatban.
A pályázatra 33 nevezés érkezett. A legtávolabbról Budaörsről érkezett pályamunka, de érkeztek nevezések Szegváron kívül Csongrádról, Szentesről, Eperjesről, Nagymágocsról, Mindszentről is.
Az zsűri az idén két korosztályban, négy kategóriában értékelte a munkákat: gyermek líra, gyermek próza, felnőtt líra, felnőtt próza. A 12 díj mellett különdíjat adott a Szegváriak Tájékoztatásáért Alapítvány, a Kultúra Pártolók Köre és a szervező Művelődési Ház is. Ez utóbbi egy vándor különdíjat ajánlott fel, Kulbert György fafaragó szobrát.
A pályamunkákat a Szegvári Színjátszók Körének tagjai adták elő.


A Rozmaring Népdalkör műsorával kezdődött a gálaest
(Fotó: Purgel Zoltán)


A zsűri tagjai:
Bácskai Mihály Horváth Mihály Gimnázium volt igazgatója,
Apró Mária irodalom szakos tanárnő,
Bácskai Mihályné Erzsike néni tanárnő,
Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya Magyar  Irodalmi Történeti Társaság Csongrád Megyei Tagozatának titkára,
és Góg János költő, könyvkiadó
(Fotó: Purgel Zoltán)


Nagyné Edit és Kovács Ildikó, a rendezvény szervezői
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Madaras Mihály
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Strincz Beatrix
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Csorba Gyula
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Rácz János
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Szűcsné Ábrahám Mária
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Szűcs Zoltán
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Gila Antalné Piroska
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Ágostonné Szécsényi Erika
(Fotó: Purgel Zoltán)


A beérkezett művek előadói:
Orvosné Jaksa Mária
(Fotó: Purgel Zoltán)


Egy kis meglepetés:
A Belevaló Klub teákkal kínálja meg a jelenlevőket
(Fotó: Purgel Zoltán)


Egy kis meglepetés:
A Belevaló Klub teákkal kínálja meg a jelenlevőket
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Rozmaring Népdalkörnek ajándékot ad át
Kovács Ildikó és Nagyné Editke
(Fotó: Purgel Zoltán)


Kép a közönségből
(Fotó: Purgel Zoltán)


Bácskai Mihály - a zsűri tagjának beszéde
(Fotó: Purgel Zoltán)

"Elsősorban gratulálni szeretnék mindazoknak, akik kitalálták ezt a társasági formát, hogy irodalmi kávéházat játszunk, ünnepelünk.
Szeretném kifejezni a csodálatomat, hogy nagy városok szomszédságában - egy nagyközségben gondolkozó fejek elhatározzák, hogy egy ilyen pályázatot írnak ki, amelyre azután sokan jelentkeznek, és színvonalas alkotásokat produkálnak.
Én nagy érdeklődéssel olvastam ezeket a pályamunkákat, annál is inkább, mert régen - 100 évvel ezelőtt, vagy talán még korábban, volt nekem egy diák irodalmi köröm, és abban rendszeresen összejöttünk és megbíráltuk egymás műveit, alkotásait.
Aztán lett egy megyei irodalmi köröm is, és láttam, hogy érdemes foglalkozni ezekkel a fiatal tehetségekkel. Minden kérkedés nélkül azt mondhatom, hogy szép eredményeket értünk el, vannak befutott alkotók, írók, szerzők, sőt még olyan résztvevője volt az irodalmi körnek, aki Amerikába jutott ki, s ott adott ki egy verses könyvet.
Ez a munka nagyon nagy örömmel igen szép eredményeket képes, hozni. Én azt kívánom, hogy legalább ilyen érdeklődés mellet a továbbiakban is hozzák létre ezt az irodalmi kávéházat ha tehetik, akkor az itt jelenlevő alkotók jöjjenek össze rendszeresen kéthetenként, havonként, mutassák be egymásnak az irodalmi alkotásokat, és tanuljanak. Mutassanak be költők nagy verseit, költők elbeszéléseit, néha nézzenek meg egy-egy folyóiratot, és próbálják így kicserélni a tapasztalataikat. Én biztos vagyok benne, hogy esztendőre még szebb és még nagyobb számú alkotásnak tapsolhatunk itt.
Azt mondhatom, és azt hiszem a zsűri valamennyi tagja is úgy érzi, hogy megtisztelő munkának tartottuk, mert művelni a szépet az embernek akkor is kötelessége, amikor nyugdíjassá lesz, mert a szépbe vetett hit az idő múlásával nem csökken."


A zsűri tagjainak és a művek előadóinak
 Kovács Ildikó nyújt át ajándékot
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek líra kategória, III. helyezett: Fülöp Richárd.
A díjak átadásában segít Madaras Mihály.
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek líra kategória, II. helyezett: Szöllős Tímea
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek líra kategória, I. helyezett: Faragó Zsófia
(Fotó: Purgel Zoltán)


Az emléklapot a zsűri tagjai "dedikálták"
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek próza kategória, III. helyezés: Strincz Beatrix
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek próza kategória, II. helyezés: Tégla Katalin.
A díjat Szabóné Gyermán Erika, Katalin felkészítő tanára vette át.
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Gyermek próza kategória, I. helyezés: Lakatos Ilona
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt próza kategória, III. helyezés: Huszka Andrea
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt próza kategória, II. helyezés: Fekete Emil
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt próza kategória, I. helyezés: Nagy Edit
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt líra kategória, III. helyezés: Szűcs Zoltán.
A díjak átadásában Dr. Zbigniew Głuszczak segít.
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt líra kategória, II. helyezés: Bihari Istvánné
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottak:
Felnőtt líra kategória, I. helyezés: Piti Katalin
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Szegváriak Tájékoztatásáért Alapítvány különdíját
- megjelenési lehetőség a Szegvári Napló újságban -
Kovács Lajos adja át Huszka Andreának
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Kultúra Pártolók Körének különdíját Gila Antalné Piroska adta át
Gila Lászlónénak, aki édesapjának, a néhai Pusztai János bácsinak
írásos hagyatékát nevezte be a pályázatra
(Fotó: Purgel Zoltán)

Gila Antalné Piroska szavai:
"János bácsi a szegvári iskolának 1951 és 1971 között volt az igazgatója, tartalmas regényes élete volt népes családja körében. Hiszem, hogy erről még nagyon sokat fogunk olvasni, és ezért vagyok benn biztos, mert ő írt, gyűjtött saját örömére és mások örömére, és innen visszatekintve úgy ítélem meg, ha ennyit megengednek nekem, hogy abban az időben, amikor ő élt, abban a nehéz időben az írás egy menedékhely volt talán, és nagyon szépen köszönöm a családnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta ezeket az írásokat.
Értékes díjazott pályamunkák vannak közötte, 1937-ből, 1938-ból, 1944-ből. Csak egy cím, milyen tanulságos: Tanító a magyarság sorsának munkálásában.
Nagyon szívesen írt a Magyar Ünnep oldalain, innen is egy cím: Az újság, mint a tanítás eszköze.
Birtokosa volt a munka érdemrend ezüst fokozatának, megkapta a TIT aranykoszorús jelvényét, a rendszerváltás után első szegvári díszpolgár 1994-ben.
1909. május 13-án született, a munkát, a tollat 1995. december 6-án tette le örökre.
Felkérem János bácsi lányát, Gila Lászlónét, hogy a különdíjat a következő üzenettel vegye át: Bizalmas szívvel járom a világot, s amit az élet vágott,   behegedten a sebet a szívemben, és hiszek újra égi szeretetben, ilyenkor decemberben..."


A Gila házaspár
(Fotó: Purgel Zoltán)


Gila László megköszönte a szervezők munkáját
(Fotó: Purgel Zoltán)


Az Egyesített Közművelődési intézmény (vándor) különdíját
Kovács Ildikó adja át Szűcs Zoltánnak
(Fotó: Purgel Zoltán)


A díjazottnak gratulál Nagy Sándorné Editke is
(Fotó: Purgel Zoltán)


Gila Antalné Piroska megköszöni a rendezők munkáját
(Fotó: Purgel Zoltán)

Szegvár 2004-2005.

Szenczi Sándorné (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Ismét elbúcsúztattunk egy esztendőt, s mint minden évben ilyenkor, reménnyel és várakozással tekintünk a következő elé. Reménykedünk és tervezgetünk, s közben kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Vajon mit végeztünk az elmúlt évben, és mit hoz számunkra a következő esztendő?
Önkormányzatunk 2004-ben nem dicsekedhet kiugró fejlesztési eredményekkel. Mégis sikeres esztendőről számolhatok be, hiszen a nehéz gazdasági feltételek ellenére az alapfeladatok ellátása mellett az önként vállaltak széles skáláját is biztosítani tudtuk.
Kötelező alapfeladataink a törvény szerint:
„A települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, az óvodai nevelésről, az általános iskolai oktatásról és nevelésről, az egészségügyi és szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak és a temető fenntartásáról; köteles biztosítani a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak érvényesülését.”
Ezen feladatok folyamatos teljesítése mellett jó színvonalú és zavartalan volt a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás, a közösségi, közművelődési, művészeti tevékenység és a sport támogatása.
Komoly erőfeszítést tett képviselő-testületünk a kötelező szociális támogatások biztosítása mellett egy sor nem kötelező (önként vállalt) szociális juttatás fedezetének megteremtésére. Saját helyi rendeletünk alapján biztosítjuk a méltányosságból adott közgyógyellátás, ápolási díj, lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély, az első lakáshoz jutás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegét. Bekapcsolódtunk az iskolatej-programba, az ingyenes tankönyvellátáshoz is az állami támogatásnál magasabb összeggel járultunk hozzá. A bölcsődés korú gyermekek családi napközis ellátásához gyermekenként és havonta 20.000.-Ft-tal járultunk hozzá, ezzel csökkentve a szülők terheit.
Szintén helyi döntés alapján fizettük a 65 év feletti egyedülálló személyek és a 70 feletti házaspárok éves szemétdíjának felét. Komoly anyagi áldozat árán tudjuk biztosítani a kezelésre utaltak naponkénti fürdőbe szállítását, az Idősek Napközi Otthonába bejárók reggeli és délutáni buszos utaztatását, az úszásoktatás, a tanulmányi és sportversenyek utazásának költségeit.
2004-ben első ízben magunkra vállaltuk a mozgáskorlátozottak lakása akadálymentesítési támogatásához szükséges tervek elkészítésének költségeit, ezt 2005-ben megtoldjuk a pályázat elkészítésének díjával.
Minden pályázatot benyújtó helyi civil szervezet, egyesület, csoport működéséhez anyagilag is hozzájárultunk. A sportegyesületek pénzügyi támogatása mellett ellátó szervezetünk nyírta a pályán a gyepet (az esős időjárás miatt 22-szer!). Ugyanilyen gyakorisággal kellett a fő utcán a gaztalanítást elvégeznünk. Rendben tartottuk az intézményeinket, egyik-másikban komoly felújítási munkákat végeztettünk, végeztünk.
Pályázaton nyert összegek segítségével megvalósult:
- A könyvtár részleges felújítása
- A Mindszenti utcai ivóvíz főnyomó vezeték rekonstrukciója
221 m hosszú vezetékszakaszon
- Az Újfalusi iskola felújítása, tető-, ablak- és burkolat-cseréje
- Befejeződött az Idősek Napközi Otthonának felújítása,
a Gyermekjóléti Szolgálat működési tereinek kialakítása
- A művelődési ház nagytermének mennyezetfestése
- A Központi iskola tornacsarnokának, könyvtárának szigetelése
- Az utcatábla-rendszer kiépítése
- A település rendezési tervének elkészítése
- A szennyvízelvezető-rendszer első pályázati csomagjának
elkészítése, benyújtása
- Az utak kátyúzása, padkázása
- A sportpályán a színpad felújítása
- A posta és a templom melletti parkolók létesítése
- Néhány helyen a járdák, vízelvezető árkok megépítése, felújítása
- A karácsonyi díszvilágítás fejlesztése
S mit tervezünk 2005-re?
Szeretnénk:
Alapfeladataink zavartalan ellátását, intézményi hálózatunk jó színvonalú működtetését. Az önként vállalt feladataink nem csökkenő mértékű biztosítását, a vállalkozások ösztönzését munkahelyek teremtésében, megtartásában, a civil szervezetek, egyesületek támogatását.
Fejlesztések terén:
- A szennyvíz-beruházási folyamatban konkrét előrelépést
- A falu képét javító fejlesztéseket
- Óvodánk, iskolánk (Központ, Új) felújítását, bővítését
- A belvízelvezető rendszer rendezését
- Szelektív hulladékszigetek kialakítását
- Új játszótér kialakítását az Újfaluban
- A mezőgazdasági összekötő utakra kiírt pályázat segítségével
egy-két kulcsfontosságú út burkolását
- A Kurca kotrásának meglévő tervei alapján a szükséges összegek
megszerzését
- A Kórógy tó rendbetételének megtervezését, a költségekre
a forrás megteremtését
Ezekből a feladatokból bizonyára marad 2006-ra is, hiszen az anyagi lehetőségek korlátozottak, de a folyamatokat 2005-ben mindenképpen szeretnénk elindítani. Mindehhez szükségünk lesz az Önök támogatására is, hiszen egy település fejlesztése csak a lakosság és a képviselő-testület közös akaratával lehetséges. Mindehhez jó egészséget, sok erőt és egyetértést kívánok valamennyiünknek.
Szegvár, 2004. december 30.
Szenczi Sándorné

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából
Liechtensteinben

Kovács Lajos (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Farkas Sándor országgyűlési képviselőnk felesége Farkasné Márton Katalin a Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezetének vezetője a liechtesteini nagyhercegségbe egy gyerekcsoport kiutazását szervezte meg. Katalin asszony szeretne tartós kapcsolatot kialakítani az ottani szeretetszolgálattal, hogy további szentesi és szentes környéki gyerekek tölthessenek el felejthetetlen napokat az ország gyermekparadicsomában.
Szegvári lakosok is voltak a kiutazó csoportban. A kísérő pedagógusok egyike Borbásné Kerekes Angéla volt, a csoportot kísérők között volt Kovács János nyugalmazott tábori lelkész, valamint a gyerekek között a Szentesen tanuló, Szegváron lakó Puskás Zoltán.

Könyvtári hírek

Kerekesné Bovatsek Ágnes (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

2004-ben sok változás és sok esemény történt könyvtárunkban.
A leglátványosabb változást az épület felújítása jelentette. Az önkormányzat a NKÖM pályázatán nyert keretből és önrészből kívül-belül felújítást végzett.
Tetőcsere és kőporozás mellett a kölcsönző- és a gyermekrészleg új padlózatot és friss meszelést kapott. A felújítás mellett beadható NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának pályázatára berendezésre adtunk be sikeres pályázatot. Ebből és a hozzátartozó önrészből került új bútor és szőnyeg a gyermekrészlegbe, így a gyerekek barátságosabb körülmények között tölthetik idejüket.
Ugyanebből a pályázati keretből a kölcsönző-tér bútorzata új borítást kapott – Rúzs Molnár Bálint kivitelező közreműködésével – így egységesebb kép fogadja a látogatókat belépéskor.
A könyvtár 50 éves évfordulójára a képviselő-testület új szőnyeggel ajándékozta meg az intézményt, melyet a kölcsönző-térben helyeztünk el.
Az év második felétől az Egyesített Közművelődési Intézmény pályázata eredményeként átadásra került eMagyarország pont gépeit (2 darabot) internetezésre, nyomtatásra rendszeresen használják az igénylők.
Az év során a könyvtári és jeles ünnepnapok, iskolás szünetek idején foglalkozásokra, előadásokra vártuk az érdeklődőket. Ezekről az eseményekről alkalmanként mindig hírt adtunk a Szegvári Naplóban.
Kiemelt vendégeink voltak: Bagyinszki Zoltán fotográfus, Peter & Pan zenészek, Szabó Magdolna néprajzos, Huzella Péter gitáros-énekes.
Január 22-én Magyar Kultúra Napján az új könyveinkből kiállítást készítünk, a könyvtár látogatói kultúrával kapcsolatos kérdésre válaszolhatnak csoki jutalomért (a kérdést a kölcsönző asztalnál lehet kérni).

Azok az emlékezetes 5 esztendők!

Dr. Magyar Jánosné (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Így ma már felül a 70-en, még jobban „felértékelődik” ilyen és ennyi éve az ember életének! Különösen akkor, amikor az élete induló éveit jelenti, s már lassan a végét, amely már egyben búcsú is.
Indulásom első 5 esztendejére sorsom hazahozott szülőfalumba, Szegvárra, amelyet igazság szerint soha nem hagytam el! Én kiérdemeltem az „itthon élő elszármazott” címet, amelyet azoktól kaptam, akik közé életem vége felé szintén 5 évig hazajártam. Családom itthon élői után ők voltak, akik szeretettel fogadtak, s hívtak, mint ma is, „közéjük”, a Szép Öregkor Nyugdíjas Klubba, s más rendezvényekre is. Ők jelentették nekem azt, amit kezdődő életem jelentett akkor, amikor „gyakorlósként” nekivágtam életutamnak. Ők, a szegváriak „kicsije-nagyja” fogta akkor pedagógusként a kezem, tanultam meg ezen tanulóévek alatt mindazt, amit szeretetből, emberségből, bölcsességből lehetett. Ők voltak akkor az én tanítóim, s rájuk, mint később gyermekeikre, mindmáig szívesen emlékezem.
Később egyik kollégám mondta mindig fiatalabb kollégáinak, akiknek szakfelügyelője is volt: „munkaszeretetet, emberséget, egymás iránti megbecsülést tanulni – faluba, kis településre menjenek. Jómagam is sokat köszönhetek ezekből egykori iskolámnak. Ő is itt tanított akkor!
Ez mind igaz, mint az is, mikor életértékelésem másik emlékezetes 5 esztendeje kezdődött Szentkúton, Salgótarjánban, a Havas Klubban! Most újra itthon vagyok falumban, amely ugyan ezen esztendők elteltével nagyon sokat változott, fejlődött, nekem maradt az „akáclombos”! Itt kötöttem házasságot lassan 50 éve, itt született első gyermekem, de lehet, hogy ide jövök vissza! Az az „ölelő kar”, amelyet ez a „falu” nyújtott nekem, mindig védelmet jelentett ebben a „rongyos és bolondos” életben. Énekeltem, táncoltam újra, s talán ugyanolyan fiatalos szívvel, csak egy kicsit másképpen és más „színpadokon”!
Emlékeim- amik megmaradtak összegyűjtve – számomra a múlt csodálatos értékei, végigkísértek utamon, amely innen indult, s ide tért vissza.
Az „öregszobában” átölel a múlt! Minden darabja – ódon illatával – emlékeket ébreszt, nekem mesél a múltról, az útról, az életemről! Itt őrzöm életem tárgyi-, képi és írásos emlékeit.
Most, amikor a helyi- és szomszéd lapok hasábjain, a helyi televízió képernyőjén is találkozhatunk egymással, még részt vehetünk, megjelenhetünk „Gálán” a színpadon, nagyobb baj nincs, de nagyot változott a világ! A Pennyk, a Tescók világában én egyre többször és élesebben emlékezem Marsovszki néni és Schüszler bácsi „kisboltjaira”, biztos csak azért, mert már én is öregszem?! De a dal, a „nóta a régi marad”! Innen üzenem szűkebb hazámnak, klubomnak – amelytől búcsúzom - de szülőfalum minden lakójának, míg tudok, mindig, mindenhol segítek!
Cselekedetben, szóban és írásban. „Hívásra házhoz jövök!” „A barátság mindennél többet ér.” S vallom én is ismeretlen szerzővel azt: „Amikor mindennek vége, akkor nem ellenfeleink  szavára, hanem barátaink némaságára fogunk emlékezni.” Öröm az ürömben, hogy „utódaink” vallomásaiból ilyeneket hallhatunk: …”nekem a fele nem kell!” Nekem pedig mindig eszembe jut szülőfalum költőjének néhány sora:

„Szegvári rögök, miket felhőnek az égre lopok
Hirdessék otthonom lehet ezer,
De szülőfalum csak ez az egy.”
(Szűcs Zoltán)

Diákvilág

Lukács Istvánné (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Kedves Olvasók!
Gyorsan elteltek a karácsonyi ünnepek és már ránk köszöntött az újév. Diákjaink kipihenték magukat a téli szünetben. Sajnos nem szánkózhattak, hógolyózhattak, de reméljük még lesz rá lehetőség. Új energiával indulnak a 2005-ös évnek.
Decemberben 80 fő alsós gyermek vett részt a szentesi cirkuszi gálaműsoron. Köszönjük a kísérő tanító nénik és a szülők segítségét.
A vöröskeresztes Mikulás ünnepségen is remekül szórakoztak tanulóink. Élvezték a Pom-Pom együttes műsorát. A szegedi megyei karácsonyi ünnepségen 50 fő vett részt. Az egész napos rendezvényen mindenki választhatott érdeklődésének megfelelő programot. Köszönjük a kísérő pedagógusok munkáját.
Naptár készült a Forray Máté Általános Iskolának. Ehhez naptár díszítő rajzpályázatot hirdettünk. Az 1-2. osztályokból 1. lett Varga Berni 1. a, 2. Pallai Niki 2. o, 3. Horváth Katalin 1. b 3-4. osztályosok közül: 1. Katona B. Nóra 4. b, 2. Németh Ilona 3. a, 3. Asos Olivér 4. a, 5-6. osztályosoknál 1. Szabó Szilvi 5., 2. Ágoston Kristóf 6. o 2. Bence István Vajda Zalán 6. o 3. Muzsik Melitta 5. o Juhász Éva 5. o 7- 8. osztályosokból 1. lett: Csatordai Márta 8 .b, 2. Szabó Gyöngyi 7. Gajda Bernadett, 3. Tatár Szilvia 7. o Paczuk Niki 7. o Lukács Attila 8. o.
Versíró pályázaton díjazott lett: Kozma István 3. o Szarka Niki 3. o Kozma Niki 5. és Balogh Sz. Ani 7. osztályos tanuló. Gratulálunk.
A decemberi Suli-bulin szép műsort adtak diákjaink. A rendezvényen a pedagógusokon, szülőkön kívül részt vettek iskolánk nyugdíjasai is. A szervezők a 7. osztályos tanulók voltak Pólyáné Téli Éva, Rozgonyiné Szabó Mária és Mészáros Réka osztályfőnökök vezetésével. Köszönjük Piti Tibornak a felajánlott csodálatos fenyőfát. Ugyanezen a napon a felső tagozatosok templomi hangversenyen, míg az alsósok a zeneiskola növendékeinek hangversenyén vettek rész a Művelődési Házban. Csodálatos élményben volt részünk. Köszönjük!
A testvérosztályok is meglátogatták egymást. Ajándékkal kedveskedtek társaiknak.
Decemberben sor került a hagyományosnak számító alsós mesevetélkedő I. fordulójának megrendezésére is. A csapatok igazán szépen szerepeltek. A verseny lebonyolítója Bárány Ernőné volt.
A félévi bizonyítványokat január végén osztják ki az osztályfőnökök.
Kívánunk minden tanulónak szép bizonyítványt.

Meséltek a régi időkről

Lukács Istvánné (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

A Gondozási Központ idősei nálunk jártak az új iskolában, december elején. Egy kis ajándékkal lepték meg az elsősöket. Cserébe a picik aranyos kis műsort adtak. A nénik nagyon örültek a találkozásnak. Volt olyan néni is közöttük, aki még nem járt az új iskolában. Nagyon sokat meséltek a régi időkről. A gyerekek szívesen hallgatták a kis történeteket. Énekeltek, verset mondtak egymásnak.
Reméljük máskor is eljönnek hozzánk. Addig is kívánunk nekik jó egészséget, boldog új évet!

Hurrá nyaraltunk!

Lukács Istvánné (Forrás: Szegvári Napló) | 2004. 01. 01.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, Oktatási, Kulturális és sport Bizottsága vállalta fel először 2000-ben, hogy megköszönje azoknak a szervezőknek, segítőknek a munkáját, akik a nyár folyamán gondoskodtak a szegvári gyerekek szabadidejének hasznos eltöltéséről. A hagyományokhoz híven az idén is összegyűltünk november végén a Művelődési Házban. Elmondtuk, hogy kevés község, sőt város büszkélkedhet ennyi nyári programmal és táborral. Kb. 100 fő fáradozott azon, hogy élményekkel gazdagodva teljenek el a nyár napjai gyermekeink számára.
A horgásztábor június végén 80 diáknak adott napi programot. Ez a tábor már 7 éve működik nagy hagyományokkal és sikerrel. A programban a horgászással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása volt az elsődleges. Ezek mellett kirándultak, strandoltak, játszottak gyermekeink. A tábor megvalósítását a szülők, horgász egyesületek és magánszemélyek is támogatták.
Szervezők: Agócs Emília, Buza Anett, Tóth Péter, Tóth Péterné, Jeneiné Lucz Mária, Halász Ottóné, Vass Tibor, Vassné Agócs Ilona, Lukács Istvánné, Laskovicsné Ágoston Sára, Ternainé Kovács Anna, Rozgonyi Zoltán, Piti Zoltán, Kukovecz Zoltán.
A Katolikus Kör alkotótábora 6 éve indult, ahol évről-évre népszerűbbek a kézműves foglalkozások. Az öt nap alatt sok-sok gyerek alkotott együtt önfeledten és sok-sok felnőtt segített nekik, gondoskodott ellátásukról.
Szervezők: dr. Agócs Lászlóné, Mihály Károlyné, Antal Lászlóné, Rozgonyi Mária, Madaras Mihályné, Rozgonyi Pál, Szabó Judit, Piti Magdolna, Ráczné Purgel Ilona.
A balatonszárszói táborban is sok felső tagozatos gyermek nyaralt. A strandoláson kívül hajóztak, kirándultak, vetélkedőt szerveztek.
Szervezők: Tóth Péterné, Buza Anett, Vassné Agócs Ilona, Agócs Emília.
A székesfehérvári „Kék túra” természetjáró táborban 50 fő vett részt. A velencei-tavi, balatoni hajókirándulásokon kívül túrázások, városnézések, sport, kulturális vetélkedők is szerepeltek a programban. A tábort támogatta a szegvári Vállalkozók Bizottsága, a Csongrád megyei Közgyűlés Oktatási és Ifjúsági Bizottsága.
Szervezők: Orvosné Jaksa Mária, Vassné Agócs Ilona, Vass Tibor, Gyömbér Ferencné, Lukács István és Lukács Istvánné.
Lewin Brzeskiből 36 fő gyermek, 4 fő kísérő pedagógus, 3 fő önkormányzati dolgozó érkezett hozzánk.
Tartalmas programot kínáltunk nekik: így a szentesi strandolást, Kórógy-parti ismerkedési estet, szalonnasütést, az óvodában megrendezett kerti partit, kirándulást Egerbe, falunapi programokat.
Szervezők: Gyömbér Ferencné, Tóth Lászlóné, Bárány Ernőné, Rozgonyiné Szabó Mária, Szűcs György, Miska Antoni Vincenti, Szabóné Gyermán Erika, Kovács Lajos, Csurka Zoltánné, Bárány Ernő.
A vendéglátó családok a következők voltak: Rozgonyi Zoltán, Vass Tibor, Balogh Ágnes, Szabóné Gyermán Erika, Bárány Ernő, Határné Bottyán Erika, Marsovszki Zoltán, Ráczné Purgel Ilona, Puskás István, Paczukné Fekete Nagy Irén, Csurka Zoltánné, Csatordai Lajosné, Szarvas László és családja, Sajtos Lolita, Gajda Zsuzsi és Gyermán Anikó szüleikkel együtt. Piti Tiboréknál 4 kislány vendégeskedett, Szabó Editkéék egy lengyel testvérpárról gondoskodtak.
A nyári varázs programsorozatban a könyvtár kézműves foglalkozásain, szabadidős programjain lehetett hasznosan eltölteni a nyári szünet egy részét. A Belevaló Klub, a Számítógépes Klub és a Csóró Bringások közreműködésével kirándulásokat szerveztek a gyermekeknek.
Szervezők: Kovács Ildikó, Nagy Sándorné, Kerekesné Bovatsek Ágnes, Kosztolányi Sándorné.
Lovastábor: programjában is részt vettek a szegvári gyerekek Mindszenten Mihály János lovas tanyáján. Szervező: Bárány Brigitta.
Falunapok is sok programot kínált gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A flúgos futam, a néptánc bemutató, az Én Ezt Tudom, a Rock and Roll parti, a tűzijáték, a sztárvendég és még sorolhatnám tovább, mind-mind felejthetetlen élménnyel zárult.
Szervezők: Szenczi Sándorné, Gyömbér Ferencné, Lukács Istvánné, Kovács Ildikó, Nagy Sándorné, Bucsányi László, Bugyi Csaba, Kosztolányi Sándorné, Kerekesné Bovatsek Ágnes, Kádár György, Gila Antalné, Ráczné Purgel Ilona, Lévai Györgyné, Váradi Jánosné, Bacsa Józsefné.
Kívánunk minden szervezőnek a jövő évre is jó egészséget, erőt, kitartást, hogy hasonló programokat kínálhassunk a gyerekeknek és a lakosságnak a 2005-ös évben is.
Lukács Istvánné
Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke

Egy új kezdeményezés

Lukács Istvánné (Forrás: Szegvári Napló) | 2004. 01. 01.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága december közepén egy baráti beszélgetésre hívta meg a Művelődési Házba azokat a sportvezetőket, versenyzőket, sporttársakat, szakosztályvezetőket, edzőket, akik nagyon sokat tettek, tesznek ma is a szegvári sportélet területén.
Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága a településen működő sport szervezetek vezetőinek közreműködésével felülvizsgálta és kiegészítette a 2002-ben elfogadott sportkoncepciót.
A települési sportkoncepció átdolgozáskor a bizottság figyelembe vette a sportról szóló 2004 évi törvény rendelkezéseit.
Községünk sportját jelenleg a szegvári Sport Klub, a Diáksport Egyesület, a Kyokushin Karate, a Kempelen Farkas Sakk-kör jelenti.
A Sport Klub működő szakosztályai: lovas, teke, labdarúgó, gyermeklabdarúgó és a szabadidő sport szakosztály.
A Diáksport Egyesület tagja a Forray Máté Általános iskola minden tanulója, valamint a pártoló tagok és a két intézmény: az iskola és a Polgármesteri Hivatal.
Jelenleg 7 sportcsoport működik: alsós játék, leány torna, fiú torna alsósok és felsősök számára, röplabda és kettő korosztály labdarúgás.
A Kyokushin Karate a szentesi Oyama Doyo SE-nek a tagja. Jelenleg 8 fő felnőtt a sportcsarnokban, 15 fő gyermek az Újfalusi Iskolában tréningezik.
A Kempelen Farkas Sakk-körnek 17 játékosa van, ezen kívül vannak még a nem versenyszerűen sakkozók, ezek száma 10 fő alatt van.
Szegvár sportjára fordítható összeg az önkormányzat forráshiány nélküli költségvetési bevételének 1,2 %-a, 5,5 millió forint. Ez kerül felosztásra a tömeg és versenysportot megvalósító egyesületek, csoportok, magánszemélyek között, továbbá ez nyújt fedezetet a sportpálya és öltöző fenntartási és üzemeltetési kiadásaira.
Az így kialakult összeg 3 %-át, 165.000 forintit minden év végén versenyzők és vezetők, edzők jutalmazására fordítjuk.
Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság felkérte az egyesületek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a személyek jutalmazására.
Az egyesületek vezetői egy pár mondatban értékelték a 2004. évi munkájukat, szóltak a 2005. évi terveikről, majd ezután sor került a jutalmak átadására. Az okleveleket Szenczi Sándorné polgármester nyújtotta át.
A következő sporttársak kaptak elismerést, jutalmat:
- Kempelen Farkas Sakk-kör: Kiss Vilmos, Kosztolányi Konrád, ifj. Soós János, Soós János (Mindszent)
- Kyokushin Karate: Vastag Ferenc, Szabics Anetta, Rohály György, Túri Zoltán (Mindszent), Erdei Márk, Szarka Zsolt,
- Szegvári Diáksport Egyesület: Pólyáné Téli Éva, Bari Tiborné, Halász Ottóné, Huszka Lászlóné, Lukács Istvánné, Rozgonyi Zoltán, Vass Tibor, Tóth Lászlóné, Nagy Sándor, Vigh Istvánné, Csatordai Ferencé, Bárány Ernő.
- Szegvári Sport Klub, Ifjúsági labdarúgó csapat: Bakó Zoltán, Bakó Gábor, Bihari Zoltán, Bugyi Imre, Bugyi Balázs, Benedek Dávid (Szentes), Fazekas Lajos, Dobai János, Horzse Csaba, Ember Béla, ifj. Keller Tamás, Kovalcsik Ignác, Máté Attila (Szentes), Szín Dániel, Szécsényi Gergely, Tóth Dániel, Szűcs István (Szentes), Vigh Csaba, Vigh Imre.
- Felnőtt labdarúgó csapat: Vadász Béla, Gémes Zoltán, Szűcs László, Kanalas Róbert, Bujdosó Zsolt,
- Teke csapat: Szabics János, Márton János, Bozó Tibor,
- Edzők, vezetők: Gajda Mihály, Gyermán Julianna, Kis János,
Pokorny János, id. Rácz József, Szécsényi András, Kádár György, Czibulya Antal.
Szenczi Sándorné polgármester pozitívan értékelte a községünkben folyó sportmunkát. Megköszönte a sportvezetők, edzők, versenyzők, sportolók, szakosztályvezetők, rendezők munkáját. További szép sikereket kívánt az elkövetkező évekre is.
Én is szeretnék köszönetet mondani az egyesületek vezetőinek (Bárány Ernőné, Bóka Zoltán, Erdei Sándor, Kádár György) tagjainak. Köszönöm, hogy rendezvényeinken színvonalasan szerepeltek, bemutatkoztak (május 1., falunap), s ezzel nagyban hozzájárultak a programok sikerességéhez. A jövő évben is számítunk mindannyiukra. További munkájukhoz erőt, egészséget kívánunk.
Lukács Istvánné
Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke

Felhívás kistérségi műhelymunkára!

Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesülete | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

A Közösségfejlesztők Egyesülete és a Civil Kollégium Alapítvány 2005. január 21-23-ra egy hétvégi bentlakásos műhelymunkára hívja a Szegvár és természetes vonzáskörzetében lévő települések civil szervezeteinek képviselőt!
A műhelymunka célja:
- A kistérség civil szervezetei közötti kapcsolat elmélyítése,
- A szervezetek közötti rendszeres kommunikáció
és tapasztalatcsere tartalmának és munkamódjainak kialakítási, hálózattá szerveződés,
- Annak feltárása, hogy a civil szervezetek miben tudnának hozzájárulni a térség társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, milyen területeken tartják fontosnak az együttműködést, milyen munkaformákra van szükségük elképzeléseik megvalósításához,  milyen szakmai segítséget igényelnek munkájukhoz?
A műhelymunka időtartama 24 óra, pénteken délben ebéddel kezdődik és vasárnap délben ebéddel végződik.
Helyszíne: Civil Kollégium Közösségi Ház, Kunszentmiklós-Kunbábony.
Kunbábony egy Kunszentmiklóshoz tartozó háromszázegynéhány lelkes tanyabokor a Kiskunsági Nemzeti Park határán. A Közösségi Ház valamikor iskola volt.
A mintegy 400 négyzetméteres épületből egy nagy "családi házat" alakítunk ki: egy nagy nappalival, egy többcélú teremmel és nyolc 2-4 ágyas fürdőszobás lakószobával.
A Közösségi Házba az ország különböző vidékeiről és településeiről jönnek műhelymunkára, közösségi és civil képzésekre civil szervezetek képviselői, közösségi aktivisták. Ez a ház a helyszíne számos nemzetközi szemináriumnak és a szakmaközi nyári táboroknak is.
A Közösségi Ház megközelítése:
Autóval: Kunszentmiklósig, s onnan a Kunpeszér felé mutató irányt kell követni. Kunbábonyban a tanyabokor közepén „Civil Kollégium” tábla jelzi a Közösségi Házat.
Vonattal: Kunszentmiklós-Tass vasútállomásig. Kérés esetén az állomáson mikrobusszal várjuk az érkezőket és elvisszük az onnan 12 km-re lévő Közösségi Házba!
A műhelymunkán való részvétel pénzügyi feltételei:
A műhelymunka költségeit a Közösségfejlesztők Egyesülete fedezi az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium „Közösségi részvétel támogatásáért” programja által biztosított keretéből. A résztvevőknek csak az útiköltségről kell gondoskodniuk.
Jelentkezni lehet a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztő Egyesületnél, Szegvár, Művelődési Ház, Régiposta u. 1. címen, vagy a (63)364-816-os telefonszámon és a szegvarekimuv@freemail.hu  e-mail címen.
A műhelymunkát vezetik: Vercseg Ilona és Péterfi Ferenc a Közösségfejlesztők Egyesületétől.
A részvétel fontossága a témákban rejlik.
Fogjunk össze kedves szegvári egyesületek, csoportok!

Nagykarácsonyban voltunk a Mikulásházban

Kovács Ildikó (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

2004. december 20-án találkoztunk a Mikulással, ajándékkészítő játszóházban szalmadíszeket, papírcsillagokat, ékszereket alkothattunk. Egy 70 fiókos szekrény fiókjaiban ajándékokat találtunk, melyek helyére beletehettük a magunkkal hozottakat, mintegy ajándék csere-bereként. A település templománál ember nagyságú szobrokkal Betlehemet tekinthettünk meg.
A település modern építésű Postája előtt legalább 20 karácsonyfa pompázott a gyermekek díszeivel. Mi is helyeztünk rá néhányat. A nagykarácsonyi képeslapküldést is sokan igénybe vettük, hiszen a kedves postáskisasszonyok emlékbélyegzést és „Nagykarácsonyon keresztül” matricát helyeztek lapjainkra.
Útban hazafelé nagy örömünkre bemehettünk Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeumba, ahol a helyi néprajzos munkatárs mesélt nekünk a játékokról, és láthattuk a szegvári Szabó Lajos bácsi kiállított faragott modelljeit, játékait. Záró programként pedig a kecskeméti kézműves mesterek karácsonyi vásárát barangolhattuk be.
Köszönjük szépen a segítő szülőknek, a Kékvirág klubtagoknak, a Mindszenti Önkormányzatnak és Tulipán Ferenc buszvezetőnek a közreműködést és a segítséget.

Címzetes egyetemi docens Lehoczky doktor

Kovács Lajos (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Dr. Lehoczky János állatorvosnak „címzetes egyetemi docens” címet adományozta a gödöllői Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Tanácsa.
"A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Tanácsa Dr. Lehoczky János úrnak, aki Tótkomlóson 1958. évben március hó 19. napján született, az Állatorvos-tudományi Karon az Állathigiéniai, Állományegészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszéken meghívott előadóként magas színvonalon oktatja a szarvasmarha lábvég-betegségei, gyógykezelésük és megelőzésük, valamint a funkcionális csülökkörmözés témaköröket. Mindezek elméleti és gyakorlati oktatásában való kiemelkedő tevékenységéért az Állathigéniai, Álomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszékre egyetemi elismerésként Címzetes egyetemi docens címet adományozza. Ennek hiteléül ezt az oklevelet részére kiszolgáltattuk és az Egyetem pecsétjével, valamint sajátkezű aláírásunkkal megerősítettük.
Gödöllő, 2004. november hónap 26. napján"

Itt a Szegvár TV

Kovács Lajos (Forrás: Szegvári Napló) | 2005. 01. 14.
Írja meg véleményét a fórumba!

Már ötszáz körüli a kábeltévé bekötések száma, tehát már legalább 1500-2000-en nézik az adásokat.
Néhány hónapja megalakult a Szegvár TV is, tehát eggyel bővült az érdekes műsort szóró csatornák száma. Eddig, úgy tűnik, érdekes műsort adnak. Bár a magunkról szólók mindig érdekesek, még ha tartalmuk nem is annyira.
A karácsonyi és szilveszteri adás technikai minősége sokat javult, már csak a „hangot” kell rendbe tenni, többek között.
A lényeg, működik a Szegvár TV a közösségfejlesztők hozták létre, a nyilvánosság csoport működteti. Információk áradatát juttatják el hozzánk, melyek olyan fontosak számunkra, mint a falat kenyér. Bár csak működne rendszeresebben! Hetente vagy kéthetente esetleg havonta. Ez bizony óriási munka a szerkesztők számára. Folytatni kell ennek ellenére. Kell, mert egyszer elkezdték, és kezdjük megszeretni mi nézők, információ-fogyasztók!
A stáb még mindig várja a leendő operatőröket, riportkészítőket, vágókat, egész csoportokat. Keressék Csorba Gyulát. Január folyamán eldől az adások időpontja és havi száma.

Magyar Kultúra Napja Szegváron

Purgel Zoltán | 2005. 01. 23.
Írja meg véleményét a fórumba!

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére, január 22-én délután két programot szervezett a szegvári Kultúra Pártolók Köre.
16 órától a Szőlővesszők Együttes adott műsort...


A Szőlővesszők Együttest bemutatta Gila Antalné
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Szőlővesszők Együttes műsora
(Fotó: Purgel Zoltán)


A Szőlővesszők Együttes műsora
(Fotó: Purgel Zoltán)


Nagy Sándorné megköszöni az együttes műsorát
(Fotó: Purgel Zoltán)

Az új világítással kiépített Napfény Galériában került megrendezésre Szanyiné Katona Ágnes amatőr festő és Tóth József amatőr fafaragó kiállítása. Mindkettőjüknek ez volt az első bemutatkozási lehetősége, melyet a második "Én ezt tudom" harmadik bemutatója alkalmából rendeztek meg.


Nagy Sándorné köszönti a vendégeket
(Fotó: Purgel Zoltán)


Szanyiné Katona Ágnes és Tóth József
(Fotó: Purgel Zoltán)


A kiállítást megnyitotta Váriné Hérány Zsuzsanna,
aki Ágnest kérdezi festményeiről
(Fotó: Purgel Zoltán)


Tóth József is bemutatkozik
(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


Váriné Hérány Zsuzsanna saját versei közül mond el párat
(Fotó: Purgel Zoltán)


A kiállításra sokan voltak kíváncsiak
(Fotó: Purgel Zoltán)


Nagy Sándorné megköszöni ajándékkal
Váriné Hérány Zsuzsanna megnyitóját
(Fotó: Purgel Zoltán)


Bíró Jenő zsűritag beszéde
(Fotó: Purgel Zoltán)


Az alkotók a zsűrivel közösen kiértékelik a műveket
(Fotó: Purgel Zoltán)


Szegvár két fafaragója:
Kulbert György és Tóth József
(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


Tóth József és "Álom?" c. szobor sorozata
(Fotó: Purgel Zoltán)

Hétköznapi sajtóvisszhang

Purgel Zoltán | 2005. 01. 23.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás Magyarország legnagyobb példányszámú fotós magazinjában, a Fotomozaik újság 2005. januári számában jelent meg.

 A hirdetésekből befolyó bevételeket a Szegvár OnLine fejlesztésére fordítjuk.

megapress

Szerkesztő:
Purgel Zoltán

Telefon, SMS, MMS:
+ 36 30 349 0745

E-mail küldése
Üzenet küldése
Skype: purgelzoltan

Kedvencekhez
Kezdőlapnak beállítás
Kérdőív
Hírlevél

Partnereink:


 


Ugrás a lap tetejére  |  Vissza