Vállalkozók Bálja
Purgel Zoltán
2008. 01. 15. 19:35

2008. január 26-án (szombaton) a szegvári Művelődési Házban Vállalkozók Bálja lesz. Sztárvendég Fenyő Miklós. A zenét a Kabala Együttes szolgáltatja.
Jegyek kaphatók Ternai Jánosnénál (Szegvár, Alkotmány u. 14/a) és Kádár Györgynénél (Szegvár, Kinizsi u. 33.).


Falugyűlés
Purgel Zoltán
2007. 11. 17. 18:31

Falugyűlés lesz Szegváron a Művelődési Házban november 19-én (hétfőn) 18 órai kezdettel.
Szegvár Nagyközség Önkormányzata várja a falu lakosait.


Újra működik a fórum
Purgel Zoltán
2007. 11. 16. 20:18

Múlt hónapban sérült a Szegvár OnLine adatbázisának egy része. Bár nem sikerült helyreállítani az elveszett adatokat, de legalább - regisztrációt követően - újra használható a fórum.


Lakossági fogadóóra
Purgel Zoltán
2007. 11. 15. 10:12

Szirbik Imre, a választókerület országgyűlési képviselője lakossági fogadóórát tart Szegváron 2007. november 15-én (csütörtökön) 15-16 óra között.
Az országgyűlési képviselő a nagyközség Polgármesteri Hivatalában fogadja az érdeklődő lakosságot.


Villámhír archívum

11:19:00
Tanárt, majd diákot vert a dühödt szülő

10:58:00
Zebrán ütöttek el egy lányt Hódmezővásárhelyen

10:44:00
Fojtogatta a szakoktatóját egy kiskunhalasi diák

10:39:00
Előkerült a keresett beteg férfi

10:03:00
Tourinform díjakat adtak át

09:45:00
Hunyor Erna Szofia az év turisztikai újságírója

Kulcsszó megadásával kereshet az eddig megjelent híreink között.

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Szegvár OnLine hírleveleit, melyben az új hírekről, a frissítésekről  küldünk tájékoztatást.
A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges. (Leiratkozásnál is meg kell adni az e-mail címet!)

 Feliratkozás

 Leiratkozás

Nincs kérdés.

Szavazás eredménye

Látogatott oldalak száma:
 
 

E-könyvek
Kulbert György fafaragó
Tóth József fafaragó
Foci hírek
Karate hírek
Teke hírek
Sakk hírek
Letölthető háttérképek
Szállás, vendéglátás
Videofilm Szegvárról
A nap vicce
A hónap kérdései
A hónap fotói
Diaporáma bemutató
360° körpanoráma
a Tisza-gátról

Régi szegvári képek
Önkormányzati
választások 2002.

Önkormányzati
választások 2006.

Országgyűlési
választások 2006.

Szegvári emberek
Google kereső
Fordítógép
TV műsor

 

 


2007. május

Utolsó frissítés: 2007. május 8. 17 óra

A szegvári május elsejéről

Lukács Istvánné | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a Művelődési Házzal közösen az idén is megrendezte a május elsejei majálist.
Helyszínnek a Kastélyt választottuk. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, így a szabadtéri programokat meg tudtuk tartani a Kastély udvarán felállított színpadon.
Délelőtt a gyerekek mutatkoztak be. Így a Durbincs Bábcsoport Kondacs Mihályné, valamint a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola kis színjátszói Rozgonyiné Szabó Mária vezetésével. A Belevaló Klub tagjai játszóházat szerveztek, arcot festettek. Köszönjük a közreműködők és a felkészítő nevelők munkáját.


Szent Döbrögi
(Fotó: Purgel Zoltán)

Délután 15 órakor a Kastély dísztermében köszöntötte a jelenlévőket Gémes László polgármester úr, majd kiállítás megnyitóra került sor. Az „Én ezt tudom” szegvári és Szegvár környéki alkotók III. pályázatának gála kiállítására, képzőművészeti kategóriában 52 alkotó - közöttük festő, szobrász, grafikus, fafaragó, fotós, kézműves - mutatkozott be, és a szakmai zsűri: Dr. Csíky László orvos-szobrász, Szekeres Ferenc grafikusművész, Krasznai János szobrászművész, Szűcs Árpád festőművész, Kovács Lajos helytörténész, fotós.
Az alkotásokat a nézők figyelmébe ajánlotta Dr. Szirmai Éva főiskolai adjunktus. A kiállításon részt vett Szirbik Imre Szentes város polgármestere, országgyűlési képviselő. Kiváló alkotásokat láthattunk. Köszönet érte.
Gyönyörű énekhangjával kápráztatott el bennünket Andor Csilla és csodálatos zongoramuzsikájával nyűgözött le Nagy János orgonaművész. Csodálatos élményben volt részünk. Köszönjük ezt az élményt.


A kiállítást megnyitotta Dr. Szirmai Éva Főiskolai adjunktus
(Fotó: Purgel Zoltán)

A kiállítás utáni megvendégelésnél közreműködtek a Kultúra Pártolók, valamint a Mozgáskorlátozott Egyesület tagjai. A finom kalácsot Ágostonné Terike néni sütötte. Köszönet érte. Külön köszönjük Nagy Sándorné és Kovács Ildikó szervezőmunkáját.
A kiállítást követően felléptek az „Én ezt tudom” előadóművészei. Így a Rozmaring Népdalkör, Szép Öregkor Nyugdíjas Klub, Ízisz hastáncosok, Fúvó Viktória, Pallai Boglárka, Halmai Nikolett, Pölös Evelin versmondók, modern táncosok, mindszenti énekesek és a kán-kán csoport. Köszönjük, hogy bemutatkoztak. További szép sikereket kívánunk nekik. A zsűri tagjai Molnár Zsolt és felesége Molnárné Szűcs Melinda pedagógusok voltak. Értékelték a produkciókat a fellépők kérésére. Köszönet érte.


(Fotó: Purgel Zoltán)

18 órától a Dobbantó Néptánc Együttes 3 csoportja lépett színpadra. Közel 60 fő táncos közreműködésével. Nagy sikert arattak. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat. További jó munkát, sok sikert kívánunk az együttesnek és vezetőjének Magyar Imrének és feleségének Magyar Imrénének.


A „Dobbantók” most is hozták formájukat
(Fotó: Purgel Zoltán)

19 órakor a Tűzköves Színjátszó Csoport tagjai Nagy Endre: Tóni c. komédiáját mutatták be nagy sikerrel. Kívánjuk, hogy még sok-sok kellemes perceket szerezzenek nekünk.


Tűzköves Színjátszó Csoport
(Fotó: Purgel Zoltán)

A műsor után került sor a közönségdíj átadására. Az amatőr alkotók közül Szanyiné Katona Ágnes kapta a legtöbb szavazatot, a szavazók közül pedig a mindszenti Szabó János. Mindketten Nagybata Márta kerámia alkotását kapták ajándékul. Gratulálunk nekik.
20 órakor a Palatkai Swing együttes zenélt, s közben a Belevaló Klub tagjai ízletes teákat szolgáltak fel. A finom desszertről az Életmód Klub gondoskodott. Köszönjük nekik.


A Palatka Swing zenés teázója a kastély emeletén
(Fotó: Purgel Zoltán)

A közel 300 fő fellépőt vacsorával vendégeltük meg. A gulyáságyúban főtt gulyást Szécsényi György készítette. A felszolgálásban a Mozgáskorlátozottak Egyesülete tevékenykedett 12 fővel. Köszönet érte.
A színpadi díszletet Ráczné Purgel Ilona és Szűcsné Ábrahám Mária készítette. Köszönjük.
A hangosításról Kondacs Mihály és Bugyi Csaba gondoskodott. Köszönjük.
Támogatónk volt Szegvár Nagyközség Önkormányzata. valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Köszönjük az anyagi támogatást. Köszönjük mindazok segítségét, akik részt vettek az egész napos rendezvény lebonyolításában.
Külön köszönjük az Egyesített Közművelődési Intézmény munkatársainak, az Önkormányzat dolgozóinak, az Ellátó Szervezet, a Rendőrség, Polgárőrség, Civil TV, Szegvári Napló, Purgel Zoltán és a Kastély dolgozóinak a munkáját, segítségét.
A május elsejei rendezvény sok- sok ember részvételével sikeresen telt el.

Lukács Istvánné
Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke

A május elsejei programokról készült képes összefoglaló
megtekinthető ide, vagy az alábbi képre kattintva!

Befejeződött az „Én ezt tudom”

Nagy Edit | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Május elsején délután ünnepélyes hangulatban megnyílt az „Én ezt tudom” Szegvári és Szegvár környéki Alkotók III. Pályázatának Gála Kiállítása.
52 alkotó és a zsűri 5 tagja mutatkozott be a Kastély ódon falai között, belakva a teljes felső szintet.
A kiállítást Dr. Szirmai Éva a Szegedi Tudomány Egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának adjunktusa nyitotta meg. A Tanárnő elismeréssel beszélt a szegvári kezdeményezésről, és az Alkotók lelkesedéséről.
Az év közbeni négy válogató kiállításon fontos szerepe volt a zsűrinek, hiszen a legjobb munkák juthattak csak el e neves bemutatóra. Azért is nehéz volt a feladat, mert egyre több képzett, több kiállítást megélt alkotó tiszteli meg a kezdők mellet az „Én ezt tudom” pályázatot, elhozva munkáit. A cél azonban az, hogy a kezdőknek is lehetőség nyíljon tehetségük megmutatására. A Zsűri, Krasznai János szobrászművész, Szűcs Árpád festőművész, Szekeres Ferenc grafikusművész, Dr. Csíky László orvos-szobrász és Kovács Lajos helytörténész, fotós tette teljessé a kiállítást, egy-egy teremben saját munkáikkal felvonulva.
Szép érzés ennyi alkotó, művész közös szereplését látni, garantáltan minden korosztály megtalálja benne a maga érdeklődésének megfelelő látnivalót.
Ne mulasszák el megtekintését, május 8-ig, délutánonként 2-től 5 óráig várjuk a Kastélyban a látogatókat!


(Fotó: Purgel Zoltán)

Teke-suli

Lukács István | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

A Szegvári Tekézők Egyesülete a Forray Máté Általános Iskolával közösen elindított egy olyan folyamatot, amely a tekesport iránt érdeklődő gyerekeket fogja össze és megismerteti velük a sportág alapjait, felkészíti őket a további sport tevékenységre.
Ez képezi alapját az utánpótlás nevelésnek, amely biztosítja a sportág további működését.
A sportegyesület játékosa Szabics János vállalta fel a jelentkező 18 gyermek felkészítését és a sportág megismertetését. Köszönjük a munkáját. A két hónapos eltelt időszak után a résztvevők nagy kedvvel és érdeklődéssel vettek részt a foglalkozásokon és próbálták elsajátítani a tekével kapcsolatos ismereteket. Zárásként házi versenyt szerveztünk, amelyen a következő eredmények születtek:

Fiúk:

1. helyezett: Mészáros Norbert (8. o.)
2. helyezett: Pap Márk (7. o.)
3. helyezett: Gila Péter (8. o.)

Lányok:

1. helyezett: Lakatos Alexandra (8. o.)
2. helyezett: Szabó Szilvia (7. o.)

Gratulálunk az elért eredményekhez. Várjuk őket és a többi tekézni vágyó iskolás korú gyermekeket az őszi bajnokság kezdetekor.

Lukács István
SZTSE elnök-helyettes

Az „Én ezt tudom” fotókiállításról

Nagy Edit | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Áprilisban láthattuk az „Én ezt tudom” Alkotói Pályázat utolsó, válogató kiállítását. Fotókat és kézműves munkákat mutattunk be az április 17-én nyílt kiállításon a Művelődési Házban.
Rendhagyó megnyitót élvezhettek az érdeklődők, hiszen a vendégként és zsűritagként hozzánk érkező Horváth Dezső író és elméleti fotós-tekintély szavai után diaporámás vetítés következett. Digitális fotóit harmonikus, zenei aláfestéssel kísért rendbe szedve Berezvai László szegvári, és Marton Ferenc mindszenti fotós mutatták be.

A kiállításon részt vettek:

- Andrikó Istvánné
- Apró Mária
- Berezvai László
- Dr. Ávéd János
- Józsa Éva
- Kondacs Mihályné
- Kozma Istvánné
- Lehoczky Annamária
- Dr. Lehoczky János
- Lehoczky Nóra
- Marton Ferenc
- Muzsik Sándorné
- Nagy Ibolya
- Pocsorák Péterné
- Purgel Zoltán
- Rácz Attila
- Tóth Istvánné
- Török Imréné
- Dr. Zbigniew Głuszczak


A kiállítást Horváth Dezső nyitotta meg
(Fotó: Vidovics Ferenc)


Kép a közönségből
(Fotó: Vidovics Ferenc)


Horváth Dezső, a kiállítás megnyitója,
Dr. Ávéd János ékszerkészítő kézműves
és Szekeres Ferenc grafikus
(Fotó: Vidovics Ferenc)


Kondacs Mihályné (Klári néni) bábjai
és Muzsik Sándorné kötött ruhadarabjai
(Fotó: Vidovics Ferenc)


Kondacs Mihályné (Klári néni) bábjai
és Muzsik Sándorné kötött ruhadarabjai
(Fotó: Vidovics Ferenc)

Köszönjük a képeket Vidovics Ferencnek!

Tóth József fafaragó szentesi kiállítása

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Tóth József szegvári fafaragó immár második alkalommal állította ki faszobrait a Szentesi Városi Könyvtár emeleti kiállítótermében.
G. Szabó Lenke, a könyvtárt működtető KHT ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Kulbert György gitáron játszott saját számaiból. Csorba Gyula József Attila egyik versét szavalta el. A kiállítást Nagy Editke, a szegvári Művelődési Ház aktív munkatársa nyitotta meg.


G. Szabó Lenke, Tóth József, Nagy Edit és Csorba Gyula
(Fotó: Purgel Zoltán)


A kiállítást Nagy Edit nyitotta meg
(Fotó: Purgel Zoltán)


Nagy Edit megnyitója

„Csak itt mosolyoghatsz, itt sírhatsz. Magaddal is csak itt bírhatsz, oh lélek! Ez a hazám!”

„A ma bemutatkozó alkotó kedvenc költőjének megdöbbentően szép sorai után a kopár gyárudvarról felemelkedik lelkünk, és ringatózik kicsit a vers gyönyörűségén. József Attila gyermekkorának sivár helyszínéről szeretettel ír, felvállalva annak kiességét, szomorúságát, érezhető kötődése, elkötelezettsége, a sorstársakhoz való hűsége.
Ez az érzés valahogyan, talán mindannyinkban ott van.
Akad-e olyan közöttünk, akinek sorsába nem épült be, és nem is szólt bele az életet adó környezet.
A szülőföldhöz való ragaszkodás, a gyökerek, az eredet meghatározó ereje fogva tart.
Egyéniségünk rejtett alakítója, cselekedeteink motiválója sokszor halálunkig.
Az alkotó ember, a művész életében még nagyobb fontosságú.
Az imént hallott vers hatására az is borzong a sivár, elhagyott gyártelep kisugárzásától, aki nem látott olyat.
A művész megjeleníti eszközeivel, a verssel, az ecsettel, a vésővel, faragókéssel mindazt, ami lelkébe rakódik élete során.
Átszűri mondanivalóját saját magán, megtapasztalt, megélt világán.
Ahogy a grafológus kézírásunkból megfejti jellemünket, az alkotót, meghatározó környezetét, múltját, kialakult életfilozófiáját témáiból, műveiből lehet megfejteni.
Izgalmas próbálkozás visszakövetkeztetni a kész alkotásokból mélyen rejlő titkokra, melyek ihlették.
A nézők elé tárt művek kapukat nyitnak, betekintést engednek készítőjük agyába, szívébe.
Ha helyesen gondolkodom, előttünk egy teremnyi fából faragott szobrocska kínálkozik vallomástételre.
Tóth József szegvári fafaragó alkotásai árulkodnak itt készítőjükről, pontosságukkal, dinamikusságukkal, és elgondolkodtató mondanivalójukkal.
A bemutatkozó fafaragó csalhatatlan érzékkel találja meg, mondhatnám, szúrja bicskája hegyére napjaink történéseit, furcsa pillanatait, ellentmondásait.
A falun felnőtt, józanul, tisztán gondolkodó ember, kinek szeme nyitott a világra, derűs humorral állít tükröt képzelgéseinknek, butaságainknak, gyengeségeinknek.
Munkái lendülete csodálatot vált ki belőlünk, arányossága harmóniát, iróniája mosolyt. Formavilága, jelrendszere egyre kiforrottabb, egyre kifejezőbb.
Éleslátása és kézügyessége elvont gondolkodásra való hajlammal gazdagodva művészi munkákat eredményeznek.
Egyenként élő, és egyenként sziporkázó szobrocskákat, önálló mondanivalóval, melyek meglepő belső erővel közvetítik alkotójuk lényegét.
Kérem, nézegessék szeretettel e szépségeket, és ne féljenek a kísérletező próbálkozástól sem.
Tóth József lelke ott van mindegyikben, csak meg kell fejteni!
Kívánok az alkotónak egészségben, örömben teli munkálkodást, Önöknek pedig élmény-dús tárlatlátogatást.”


Csorba Gyula verset szaval
(Fotó: Purgel Zoltán)


Kulbert György merészen pengeti a húrokat
(Fotó: Purgel Zoltán)


(Fotó: Purgel Zoltán)


Kulbert György faszobrász
(Fotó: Purgel Zoltán)


Közös kép
Kulbert György - Csorba Gyula - Tóth József - Nagy Edit - G. Szabó Lenke
(Fotó: Purgel Zoltán)

Tóth József honlapja: www.megapress.hu/toth/

Diákvilág

Lukács Istvánné | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Kedves Olvasók!
Először az áprilisi eredményekről szeretnék beszámolni.
Két házi versenyt rendeztünk alsós tanulóinknak.

Nyelvtan, helyesírási verseny
- 2. osztály
1. helyezett: Szűcs Máté 2. b
(Felkészítő nevelő: Balogh Ágnes)
2. helyezett: Somodi Réka 2. b
(Felkészítő nevelő: Balogh Ágnes)
3. helyezett: Zoó Klaudia 2. a
(Felkészítő nevelő: Vassné Agócs Ilona)
4. helyezett: Bihari Rebeka 2. a
(Felkészítő nevelő: Vassné Agócs Ilona)
5. helyezett: Szabó Diána 2. a
(Felkészítő nevelő: Vassné Agócs Ilona)
6. helyezett: Tóth Edit 2. a
(Felkészítő nevelő: Vassné Agócs Ilona)
Vigh János Márs 2. b
(Felkészítő nevelő: Balogh Ágnes)
- 3. osztály
1. helyezett: Vigh Diána 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
2. helyezett: Szabó Henrietta 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
3. helyezett: Bacsa Renáta 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
4. helyezett: Fúvó Viktória 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
5. helyezett: Halmai Nikolett 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
6. helyezett: Pintér Csanád 3. a
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
7. helyezett: Szécsényi Endre 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
8. helyezett: Szűcs Bianka 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
9. helyezett: Csurka Adrienn 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
10. helyezett: Pölös Petra 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
- 4. osztály
1. helyezett: Tóth Renáta 4. a
(Felkészítő nevelő: Tégla Katalin)
2. helyezett: Bánfi Anita 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
3. helyezett: Gojdár Kamilla 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
4. helyezett: Biácsi Bendegúz 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
5. helyezett: Pallai Nikolett 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
6. helyezett: Szarvas Júlia 4. a
(Felkészítő nevelő: Tégla Katalin)
Hocsi Zsolt 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
7. helyezett: Joó Vivien 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)
8. helyezett: Berkecz Renáta 4. b
(Felkészítő nevelő: Laskovicsné Ágoston Sarolta)

Matematika verseny
- 2. osztály
1. helyezett: Totyik Norbert 2. a
(Felkészítő nevelő: Vassné Agócs Ilona)
2. helyezett: Vigh Márk 2. b
(Felkészítő nevelő: Huszka Lászlóné)
3. helyezett: Kanalas Ádám 2. b
(Felkészítő nevelő: Huszka Lászlóné)
4. helyezett: Győri Martin 2. b
(Felkészítő nevelő: Huszka Lászlóné)
- 3. osztály
1. helyezett: Fúvó Viktória 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
2. helyezett: Vigh Diána 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
3. helyezett: Halmai Nikolett 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
4. helyezett: Rehák Dorka 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
Vass Olívia 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
5. helyezett: Szabó Henrietta 3. b
(Felkészítő nevelő: Lehoczkyné Kehrer Anikó)
6. helyezett: Szécsényi Endre 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
Gila Tibor 3. a
(Felkészítő nevelő: Lukács Istvánné)
- 4. osztály
1. helyezett: Piti Ákos 4. a
(Felkészítő nevelő: Tégla Katalin)
Mindenkinek gratulálunk a szép eredményekhez!

Mini tenisz bajnokság Szentesen
Nagy Martin 4. a osztályos tanuló 4. helyen végzett. Kiválóan szerepelt még Piti Ákos 4. a. osztályos tanuló is. Felkészítő edző: Rákóczi Andrea. Gratulálunk!

Atlétikai versenyt rendeztek Szentesen, ahol a csapatok távolugrásban, 60 méteres futásban és kislabda hajításban mérték össze erejüket. A fiú és a lány csapat egyaránt 4. helyen végzett.
A fiú csapat tagjai: Piti Ákos, Szilágyi Benjámin, Abonyi Dániel, Kovács Tamás, Katona Kiss Dániel, Tóth Edgar, Gila Tibor.
A lány csapat tagjai? Tihanyi Fanni, Bihari Gabriella, Gyánti Bernadett, Ágoston Ágota, Bacsa Renáta, Halasi Emese, Rúzs-Molnár Nelli.
Egyéniben
1. helyezett Piti Ákos, 6. helyezett Bihari Gabriella.
Felkészítő nevelők: Laskovicsné Ágoston Sarolta, Lehoczkyné Kehrer Anikó, Lukács Istvánné, Pólyáné Téli Éva, Vass Tibor.
Gratulálunk versenyzőinknek!

Országos gyermek és ifjúsági néptánc fesztivál, művészeti iskolák országos tanulmányi verseny és regionális néptánc találkozó volt Szegeden. A Százszorszép Gyermekház által szervezett rendezvényen a Dobbantó Néptánc Együttes két csoportja vett rész. A szakmai zsűritől kiváló értékelést kaptak az oktatók és a gyerekek is. A vasárnap esti gálaműsorba jutalmul és elismerésül az Aprók csoportja került be.
Felkészítő pedagógusok: Magyar Imre és Magyar Imréné.
Szívből gratulálunk! További szép sikereket kívánunk!

Április 18-án Koszta festőverseny volt Szentesen. A szegváriak 12 fővel képviseltették magukat. Az 5-6. osztályos kategóriában K. Berényi Nóra 6. a osztályos tanuló 3. helyen, a 7-8. osztályos kategóriában Hegedűs Vivien 7. a osztályos tanuló 1. helyen végzett. Felkészítő tanár: Jeneiné Lucz Mária.
Örülünk a szép sikereknek!

Hódmezővásárhelyen francia nyelvű helyismereti vetélkedőre került sor, április 4-én. 13 csapatból a szegváriak 3. helyezést értek el. A csapat tagjai: Buda Bernadett 7. b, Juhász Éva 7. b, Ohratka Regina 7. a, Gajda Orsolya 5. a, Szarka Nikolett 5. a. Felkészítő nevelő: Vassné Lucz Klára.

A Kozma László informatika verseny országos döntőjébe jutott Vajda Zalán 8. osztályos tanuló. A verseny május 26-án kerül megrendezésre. Felkészítő nevelő: Tóth Péterné.
Sok sikert kívánunk!

A Curie országos kémia verseny döntőjébe jutott Vass Csaba 7. osztályos tanuló. A versenyt Szolnokon rendezik meg. Felkészítő nevelő: Bari Tiborné. Sok sikert kívánunk!

Április 21-én este rendezték meg a nyolcadikosok táncvizsga bálját. A 20 fiatal szépen elsajátította a szalontánc alapjait, jól sikerült bemutatkozásuk. A programot a szegvári versenytáncosok bemutatója színesítette, valamint bemutatkozott oktatójuk is.
Felkészítő táncpedagógus, versenytáncos: László Csaba.

Mit kínálunk májusban?
Május 12-én Területi Természettudományi versenyt rendez iskolánk. Május 25-én Gyermeknap és Suli-buli lesz diákjainknak.

Meghívó iskolai tornaversenyre

Pólyáné Téli Éva | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Iskolai tornaverseny lesz június 4-én (hétfőn) 14 órától a tornacsarnokban. (Melegítés fél 2-től.)
Kategóriák:
- Lányok: amatőrök, versenyzők.
- Fiúk: amatőrök, versenyzők.
A gyakorlatanyag a versenyzőknek a diákolimpiás gyakorlat, az amatőröknek szabadon választott.
Lehet 1, 2, vagy 3 szeren is indulni.
Díjazás: Az első három helyezett minden korosztályban és minden számban érmet kap, s meglepetések is lesznek.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a versenyen!

Körzeti atlétika diákolimpia eredmények

Pólyáné Téli Éva | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szentes, 2007. április 23-24.

- Ötpróba
Fiúk: 2. helyezés: Szegvár (Csík Norbert, Piros Attila, Piti János, Gajda Roland, Németh Roland, Sípos Ákos, Sinka Alex).
Egyéniben: 3. helyezés: Csík Norbert.
Lányok: 4. helyezés: Szegvár (Juhász Éva, Vígh Noémi, Kovács Márta, Orovecz Helga, Virág Dzsenifer, Kun Henrietta).
Egyéniben: 5. helyezés: Juhász Éva.

- Négypróba
Fiúk: 6. helyezés: Szegvár (Vígh Krisztián, Mihály Márk Őze Endre, Kovács István, Lukács István, Paczuk Lénárd, Földi Arnold).
Egyéniben: Vígh Krisztián.
Lányok: 6. helyezés: Szegvár (Vass Fruzsina, Gyenes Viktória, Bottyán Denissza, Tóth Enikő, Szarvas Brigitta, Dudás Izabella).

- Hárompróba
Fiúk: 5. helyezés: Szegvár (Piti Ákos, Tóth Edgár, Kovács Tamás, Szilágyi Benjámin, Gila Tibor, Katona Dániel, Abonyi Dániel).
Egyéniben: 1. helyezés: Piti Ákos.


Piti Ákos
(Fotó: Pólyáné Téli Éva)

Szentes, 2007. április 25.

- Távolugrás
3. helyezés: Csík Norbert.

- Kislabda hajítás
1. helyezés: Lakatos Alexandra, 3. helyezés: Piti János.

- 100 méteres síkfutás
3. helyezés: Vígh Noémi.

- 300 méteres síkfutás
2. helyezés: Piros Attila.

- 1500 méteres síkfutás

2. helyezés: Juhász Éva, 1. helyezés: Csík Norbert.


(Fotó: Pólyáné Téli Éva)


(Fotó: Pólyáné Téli Éva)

- 4 × 100 méteres váltófutás
1. helyezés: Szegvár (Juhász Éva, Vígh Noémi, Szép Nikolett, Kovács Márta).
2. helyezés: Szegvár (Piros Attila, Piti János, Sípos Ákos, Csík Norbert)


(Fotó: Pólyáné Téli Éva)


(Fotó: Pólyáné Téli Éva)

- 4 × 600 méteres váltófutás
1. helyezés: Szegvár (Juhász Éva, Vígh Noémi, Szép Nikolett, Kovács Márta).
2. helyezés: Szegvár (Gajda Roland, Rácz Tamás, Piti János, Gulyás Tamás)

Készül a csapadékvíz elvezető árok

Mihály Klára | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Időnként gépek hangjától zajos az Arany János utca. Csapadékvíz elvezető árkot mélyítenek, betonlapokat szednek fel, csatornáznak, kerékpártározót építenek. Most közmunkások építik a csapadékvíz elvezető árkot az Arany János utca szeszfőzde felőli szakaszán.
A tél végén a Mindszenti út és Arany János utca kereszteződésénél egy 30 kerékpár befogadására alkalmas tárolót alakítottak ki (néha ez is kevés). Az árnyas gesztenyefák alatt jó helye van a kerékpároknak. Alatta csatornáztak, így a csapadékvíz a Mindszenti úti elvezető rendszeren a Kórógy-kanálisba folyik. Most az Arany János utcában a régi árkot kimélyítik, kitisztítják, mert eléggé benőtte a sás és a nád. Örökké pangott benne a víz. A csapadékvíz mellett ide folyt a szeszfőzde csúrgalék vize is. Nagyon piszkos és bűzös volt. Ha elkészül az új csatorna, mindig lefolyik majd a csapadékvíz. Könnyen lebukik az, aki a szennyvizét ide engedi. Ha elkészül szebb lesz a környék.


A Mindszenti úti kerékpártároló
(Fotó: Mihály Klára)


Csapadékvíz elvezető árok építése
(Fotó: Mihály Klára)


Csapadékvíz elvezető árok építése
(Fotó: Mihály Klára)


Csapadékvíz elvezető árok építése
(Fotó: Mihály Klára)


Csapadékvíz elvezető árok építése
(Fotó: Mihály Klára)

A „Műszakiak Napján” jártunk…

Kis Sarolta | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

2007. április hó 27-én, Sápi Attila tanár úr és Vassné Agócs Ilona tanárnő vezetésével az Iskola első és második osztályos tanulói közül 40 gyermek indult el Szentesre, hogy részt vegyenek a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj által megrendezett „Műszakiak Napja” elnevezésű nyitott laktanyai napon.
A zászlóalj a „Műszakiak Napján” emlékezik meg az 1848-as szabadságharc nagyszerű műszaki katonáira, a Komáromi csata hőseire, azokra a mérnökökre, mesteremberekre, ácsokra, akik az ellenség tüzében hajókból, bárkákból, és minden rendelkezésre álló eszközből hidat vertek a Dunán és ezzel nagyban hozzájárultak a magyar honvédsereg győzelméhez.
A gyermekeket és kísérőiket a honvédség autóbusza várta a Szentesi pályaudvaron, így jutottak el a laktanyához.
Itt megtekinthették a laktanya épületeit kívül-belül, egyéb berendezéseit, eszközeit, a búvárbázist, búvárbemutatót, az ünnepélyes zászlóalj sorakozót és a Magyar Köztársaság Elnöke által adományozott zászlószalag felkötést, az MH Támogató Dandár díszzászlóaljának bemutatóját, az 5/62 Könnyűlövész Zászlóalj Katonazenekarának térzenéjét, katonai toborzást, tűzoltósági és rendőrségi bemutatót, a sportprogramok közül kispályás labdarúgást és műszaki erőpróbákat, a kulturális programok keretén belül a „Bolondos évszakok” zenés daljátékát, a Deák Ferenc Általános Iskola színjátszó körének, a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola műsorait, aerobic bemutatót, Fata Morgana Orientális Tánciskola hastánc bemutatóját, képzőművészeti kiállítást, a gyermekprogramok keretein belül a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület bemutatóját és az apródképzést, részt vehettek játékos sportversenyekben és vetélkedőkön, paintballozhattak, betekinthettek az üvegfestés, az íjászat és az agyagozás rejtelmeibe, s szórakoztatásukra volt ugrálóvár, akadálypálya és miniquad is.
A laktanyában a felsorakozott gépjárművekre a gyermekek felmászhattak, így közelebbről is megismerhették őket.
A gyermekek az elkészített üvegfestményeket, illetve gipsz-tárgyakat, valamint a külön erre az alkalomra felfújt több ezer lufiból is hozhattak magukkal.
A programokon részt vevő gyermekek és felnőttek jól érezték magukat ezen a rendezvényen, reméljük, hogy jövőre még több gyermeknek nyílik lehetősége ellátogatni a Műszakiak Napjára.
A nyílt napon készült felvételek elkészítéséért külön köszönettel tartozunk Viola István Teleház-asszisztensnek!
Továbbá köszönjük segítségét a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljának és a gyermekeket kísérő tanároknak, szülőknek a program lebonyolításában nyújtott segítségért, valamint azért, hogy felhőtlen szórakozást nyújtottak a gyermekeknek erre a napra.

Kis Sarolta
Polgármesteri kabinet


A lejátszó indításához kattintson a képre!

Kmecke Igre – Falusi játékok Szlovéniában

Kis Sarolta | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

A 2006-os évben is részt vett az AGRYA csapata (21 fő) ezen a mókás, ám a szlovének közt igen komolyan vett falusi játékokon, ahol a szlovén tájakról érkezett csapatok mérik össze erejüket az általuk művelt mezőgazdasági ágakban (kaszálás, villázás, gereblyézés, bálahordás, stb.). Nagy siker volt, hogy a 28 induló csapatból végre nem a magyar csapat lett az utolsó, a 24. helyen végeztünk, sőt a gereblyézésben 3. helyezést értünk el. A rendezvény előtt 2 farmot és egy sörfőzdét látogatott meg a csapat.
Az idei évben is megrendezésre kerül a Falusi Játékok, a magyar csapat részvételével.


A lejátszó indításához kattintson a képre!

Egy Kisfa panaszai

Mihály Klára | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!


(Fotó: Mihály Klára)

„Itt állok a falu közepén, a szépséges piactérrel szemben, zavarva a kilátást a Vármegyeházára. Majdnem a nagy kanyar mellett szégyenkezem. A Zafír Üzletház és a Harmónia Bútorüzlet sarkánál. Én a nyomorék kisfa. Senki nem figyel rám. A törzsem tavaly a nagy esőzések után gyorsan növekedni kezdett, mint a tini gyereknek, akik kamaszkorban gyorsan megnyúlik, és görbe lesz a háta, vagy rossz a tartása. Így jártam én is. A rengeteg csapadék táplálta testemet, a gyökerem csak szívta-szívta a rengeteg vizet. A tomboló vihar tekergette gyenge törzsem, az eső áztatta koronám, nem bírtam kiegyenesedni a nagy megpróbáltatások után. Csak hajlongtam, hajlongtam ott a főutcán. Sikoltoztam, ordítoztam! Valaki vegyen már észre! Nem látjátok, mennyire szenvedek! Csak autóval rohangáltok, engem meg észre sem vesztek. Kertészek, fűnyíró emberek, településfejlesztők észre sem vesztek! Miért nem segítetek? TB-t nem fizetek, orvosra, protézisre nem számíthatok. Egy áldott nagyon jó ember egyszer hozott egy karót és megtámogatott. Kibírtam a telet, mert nagy hó nem esett. Nem vagyok egy díszes fa színes levelekkel, rikító virágokkal, de nagyon szeretnék egészséges nagy fa lenni, egyenes, hosszú törzzsel, dús zöld lombozattal, hogy ágaim között madarak csiripeljenek, árnyékomban emberek hűsöljenek. De nagyon félek, hogy jön a láncfűrészes gyilkos, és eltesz az útból. Utána meg jön a gyökérfúrós erdész, és kitépi a gyökereimet, teljesen elpusztít. Emberek segítsetek! Csak egy karóért könyörgöm! Erősítsen valaki a törzsem mellé egy egyenes karót, óvatosan kötözze mellém, hogy el ne törjön gyenge derekam. Egyenes törzsű nagy fa legyek, ne egy csúf görbe itt a falu közepén. Akkora szégyen, hogy rontom a panorámát. Könyörgöm, segítsetek!”

A Művelődési Ház hírei, májusi programjai

Kovács Ildikó | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

2007. áprilisi programokról

- Nagy sikerrel zajlott le a húsvéti hímes tojás kiállítás, alkotóház és kézműves vásár 2007. április 2-14 . között. A Jeles napok , ünnepi szokások közül a húsvéti népszokásokat elevenítettük fel a Belevaló Klub, valamint Danicskáné Cserna Piroska, Molnárné Szűcs Melinda, és Kovácsné Bíró Ildikó segítségével. A Belevaló Klub tagjainak közreműködésével Húsvét után játékos vetélkedőt is szerveztünk, tojásdobáló, tojásgurító, és húsvéti asztalterítési versennyel. Köszönjük a részvételt. A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta.

- Április 17-én 17 órakor nyílt meg az „Én ezt tudom” alkotói pályázat fotó kategóriájának kiállítása. A kiállítást Horváth Dezső nyitotta meg. A nagyszámú alkotó közül Berezvai László Szegvárról, és Marton Ferenc Mindszentről diaporáma, diapanoráma vetítéssel színesítette az alkalmat. A kiállításon az alábbi alkotók mutatkoztak be: Török Imréné, Józsa Éva, Marton Ferenc, Berezvai László, Dr. Ávéd János, Tóth Istvánné, Apró Mária, Purgel Zoltán, Rácz Attila, Lehoczky Nóra, Lehoczky Annamária, Dr. Lehoczky János, Dr. Zbigniew Gluszczak, Andrikó Istvánné. A pályázaton kézműves kategóriában nevező alkotók is bemutatkoztak: Kozma Istvánné játékokkal, Nagy Ibolya, Pocsorák Péterné gobleinnel, Kondacs Mihályné bábokkal, Muzsik Sándorné kötéssel, és Török Imréné nagy méretű kézzel varrt babákkal. A zsűri tagjai voltak Horváth Dezső, Szűcs Árpád, és Kovács Lajos. Köszönjük szépen a részvételt.

- Április 21-én 19 órától mutatták be társastánc tudásukat a 2007-ben végző nyolcadikosok a hagyományos vizsgabálon, szüleik, rokonaik, barátaik, és tanáraik előtt. A társastánc tanfolyamot László Csaba táncpedagógus, versenytáncos vezette. A bálon Gazsó József és Szűcs Zoltán húzta a talpalávalót.
A bemutatkozó párok voltak:
Bozó Vivien - Bézy Norbert
Hegyi Krisztina - Puskás Máté
Lakatos Alexandra - Németh Roland
Lekrinczki Izabella - Ágoston Kristóf
Lengyel Laura Eszter - Vajda Zalán
Tóth Ivett - Korom Tibor
Tóth Krisztina - Mészáros Norbert
Török Renáta - Romhányi Krisztián
Vígh Noémi - Rúzs-MolnárDániel
Versenytáncos: Ágoston Marcell - Szőke Bernadett
A nyolcadikosok bemutatták az angol keringő, blues, tangó, bécsi keringő, slow fox, cha-cha-cha, samba, rumba, mambó, jive táncok alapjait a közönség nagy tetszésére.
A műsorban bemutatózott: Kis Vencel - Ormándi Molli, Bugyi Bence - Kis Violetta, Nagy Gergő - Horváth Alexandra, illetve a meglepetés táncosok. Köszönjük szépen, és sok sikert kívánunk mindannyijuknak!

- A Belevaló Klub tagjai 2007. április 29-én Felgyőn, április 30-án Csongrádon, május 1-jén Szegváron tartottak kézműves alkotóműhelyeket.

- Május 1-jén nyílt meg a Kastélyban az „Én ezt tudom” szegvári és Szegvár környéki alkotók pályázatának Gála Kiállítása. A kiállításon 52 alkotó mutatkozott be. A kiállítást köszöntötte Gémes László polgármester, megnyitotta Dr. Szirmai Éva adjunktus (Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Közművelődési Tanszék), Szűcs Árpád festőművész, a zsűri elnöke méltatta.

Májusi –júniusi programjaink

- Május 8-án (kedden) 18 órakor a Művelődési Házban Koczor György Ybl-díjas építész tart előadást várostervezés, épületek szimbólummá válása témákról. Önt is szeretettel várjuk a „Tudományok testközelben” előadására!

- Május 13-án 14.30 órakor Dorogi Zsuzsa a vendégünk. Hangjával gyógyít a spirituális hangterapeuta. Előre bejelentkezni a Művelődési Házban lehet. A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatja.

- Május 15-én 17 órakor Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesülete gyűlése.

- Május 19-én óvodai évzáró és ballagás.

- Május 25-én gyermeknapi Suli-buli.

- Május 27-én 15 órakor Eszterlánc alkotóműhely a Pünkösd jegyében, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával.

- Május 27. 19 órakor Pünkösdi Néptánc Gála a Dobbantó Néptánc Együttes estje.

- Június 3-án 16 órakor Vértes Judit író-olvasó találkozó Szegvárról szóló, megjelenő könyvéről.

- Június 9-én Rákoscsaba vendége Szegvár. Bemutatkozás kulturális, gasztronómia és egyéb területen. A bemutatkozást Szegvár Nagyközség Önkormányzata támogatja.

- Június 10-én 14.30 órától Dorogi Zsuzsa a vendégünk. Hangjával gyógyít a spirituális hangterapeuta. Előre bejelentkezni a Művelődési Házban lehet. Az Eszterlánc műhely következő foglalkozását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatja.

- Június 23-30. „Én ezt tudom” alkotótábor a Kastélyban. Érdeklődni a Művelődési Házban lehet.

- Június 30. 10 éves a Durbincs Bábcsoport Bábos szakmai nap a műfaj jeles képviselőivel.

Nyári előzetes

- Július 9-13. Táncos tábor
- július 8-13. Káva dráma tábor Mindszenten
- Július 16-20. Ugri-Bugri játszótábor 6-12 évesek számára Dzsungel könyve keretjátékkal
- Augusztus 11. Kirándulást szervezünk a Repülőnapra Kecskemétre. Érdeklődni és jegyet rendelni a Művelődési Házban lehet.
- Augusztus 21-25. Nemzetközi Alkotótábor.

A nyári Szegedi Szabadtéri játékokra még lehet jelentkezni a jegyárak befizetésével a művelődési házban (a Macskák című musical, a Rudolf című musical, a Marica grófnő című operett, a török tánc show, a Bánk bán című előadás).

Vegyék igénybe szolgáltatásainkat, rendezzék a Művelődési Házban családi eseményeiket. Igényeljék asztalainkat, székeinket rendezvényeikre!


A Művelődési Ház ÚJ nyitva tartása:

- Hétfő: 14- 20 óráig
- Kedd: 11-20 óráig
- Szerda: 14-20 óráig
- Csütörtök: 14-20 óráig
- Péntek: 14-20 óráig
- Szombat: 10-12 óráig.
- Vasárnap: 15-20 óráig

A hivatalos nyitva tartástól eltérni csak a Művelődési Ház munkatársaival egyeztetve lehet. Kérjük szíves megértését!
2006-ban - mint már bizonyára tudják - Teleház létesült a Művelődési Házban a Kurca-Völgye Egyesület és a Fiatal Gazdák Országos Szövetsége közreműködésével. Az eMagyarország pont bővült ki gépekkel és szolgáltatásokkal.
Érdeklődjön személyesen a lehetőségekről! Kérjük, hogy óvja a berendezéseket, s erre figyelmeztesse társait is! A Művelődési Ház nyitva tartási idejében vehetik igénybe szolgáltatásainkat!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Érdeklődjenek személyesen, vagy a (63)364-816-os telefonon, mely üzenetrögzítőként és fax-készülékként is működik. A Művelődési Ház e-mail címe: szegvarekimuv@freemail.hu
 

Felhívás eb oltásra

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

A 2001. évi XXII-es törvény 20. §-a, valamint a 41/1997. (V.28.) FM. rendelet 212, 213. §-a, továbbá a 20/2001. (III.9.) FVM. rendelet 1. § 3. szakasz c./ pontja, valamint 1. § 5. szakasz rendelkezik az ebek veszettség elleni évenként kötelező oltásáról. A 81/2002. (XI.30.)FVM. rendelet 8. §-a értelmében az ebeket a kötelező oltással egy időben zoonózis elleni védekezés keretében féreghajtó kezelésben kell részesíteni.
Szegvár nagyközség területén Dr. Lehoczky János és Dr. Kun Szabó István jogosultak végezni az ebek veszettség elleni kötelező oltását.
A község területén valamennyi 3 hónaposnál idősebb ebet be kell oltani és nyilvántartásba kell venni.
Az alábbiakban értesítjük Szegvár nagyközség lakosságát az ebek oltásának időpontjáról.

- Május 22. (kedd) 9.00 – 11.00 Pusztai sarok
- Május 22. (kedd) 15.00 – 16.30 Bem u.
- Május 23. (szerda) 9.00 – 10.00 Réti telep
- Május 23. (kedd) 10.00 – 11.30 Kórógyszentgyörgy u. sarok
Pótoltás: május 25. (péntek) 10.00 – 11.00 Újfalusi Iskola – Puskin u. sarok és 15.00 – 16.00 Pusztai sarok.
Az oltás díja 2000 Ft.
A külön jogszabály által előírt kötelező féregtelenítés a beoltott ebek testsúlyától függően: 10 kg-onként 100 Ft, mely összeget az oltást végző állatorvos részére a helyszínen kell fizetni.
Fenti összeg magában foglalja a hatósági regisztrációs díjat is.

Szegvár Nagyközség Önkormányzata

Újabb olvasnivaló Szegvár honlapján

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Mai naptól letölthető és elolvasható Szegvár Nagyközség honlapján a 2007. február 22-i Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve és a 4/2007.(II. 22.) számú, a szociális igazgatásról és szociális gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló- többször módosított - 13/2000.(III.29.) Önkormányzati rendelet módosítása.

Anyák napja

Mihály Klára | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezünk meg Ekkor köszöntjük az Édesanyákat. Ő az, akinek minden örömünket, bánatunkat elmondhatjuk, akiben mindig megbízhatunk. Május első vasárnapja Anyák napja.
Ez az ünnepet már az Ókori Görögországban kezdték el ünnepelni. A középkorban vallási ünnep lett, az anyaságot ünnepelték. Az Amerikai Egyesült Államokban a tizenkilencedik század végén kezdték el ünnepelni, innen terjedt át Európába az ezerkilencszázas évek elején. A világ szinte minden országában köszöntik az édesanyákat ezen a napon. Szép tavaszi ünnepünket eleinte a Vöröskereszt szervezte. Köszöntsük ma is néhány szál virággal szeretteinket.

Devecseri Gábor:
Anyák napján, édesanyám...

Édesanyám, harmat voltam:
selyem rétre le is hulltam.
Virágokat nevelgettem,
hogy azután néked szedjem.
Harmat cseppje, eső szála,
könnyű fényt vont a szirmára.

Anyák napján, édesanyám:
ölelésed az én tanyám.
Az én tanyám: menedékem,
hozzád vezet boldog léptem.
Örömkönnyek szemedben...
Én ezért most, mondd, mit tettem?

Bokrétámat megkötöttem:
hímes csokor nőtt kezemben.
Virágos most a mi házunk,
anyák napján meg kell állnunk!
Meg kell állnunk, megpihennünk,
édesanyánk ünnepelnünk.

Könnyeidet nem hagyom:
gyorsan széllé változom!
Langyos szélből, arany ágból:
törülköző napsugárból:
Felszárítom könnyeidet,
arcodon csak mosoly lehet!

Mindig, mint a mai napon:
vígság legyen asztalodon!
Zenét hozok tenyeremben,
patak csobog énekemben.
Legszebb éjjel leszek álmod,
ahogy titokban kívánod:
künn a mezőn csikó szalad,
a patakban az aranyhalak.


(Fotó: Mihály Klára)

2007. év Innovatív magyar Fiatal Gazdája
verseny

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az európai és benne a magyar agrárpolitika átalakulás előtt áll. Sajnálatos módon Magyarországon is kezd jellemzővé válni az a vélekedés az átlagember szintjén amely megkérdőjelezi az agrártámogatások szükségességét. Ennek a folyamatnak a visszafordítását az időről-időre felbukkanó élelmiszerbiztonsági problémák sem segítik.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA meggyőződése, hogy a magyar gazdák elkötelezettek abban, hogy biztonságos élelmiszert állítsanak elő úgy, hogy megőrzik a magyar természeti értékeket és mezőgazdasági hagyományokat. Valljuk, hogy a maguknak a gazdáknak kell párbeszédet folytatni a társadalom többi részével. Ennek részeként be kell mutatni, hogy a támogatások segítségével milyen mezőgazdasági tevékenység folyik az országban és azt milyen felkészültségű és elkötelezettségű gazdák végzik. A feladat megoldásában minden olyan eszközt fel kell használni, amely a mezőgazdasági termeléssel, az előállított élelmiszerek biztonságával kapcsolatosan pozitív üzeneteket juttat el az emberekhez és valós képet rajzol a gazdák tevékenységéről és a mezőgazdaság társadalmon belüli szerepéről.
A Fiatal Gazdák Európai Tanácsa (CEJA) az Európai Bizottság támogatásával 2006-ban hirdette meg először az Év Európai Innovatív Fiatal Gazdája versenyt. A nemzeti szervezetek jelöltjei közül a versenyt, és ezzel „2006. év Innovatív Európai Fiatal Gazdája” díjat az AGRYA jelöltjeként Papp Péter debreceni fiatal gazda nyerte el. Az elismerést az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa, Mariann Fischer Boel adta át 2006. november 17-én Bruges-ben, a CEJA Konferenciáján.
A CEJA 2007-ben újra meghirdeti az Év Európai Innovatív Fiatal Gazdája versenyt. A díjátadóra 2007. november 23-án Szlovéniában egy nagyszabású konferencia keretében kerül sor.
Az európai versenyen résztvevő 5 fiatal magyar gazda kiválasztására az AGRYA meghirdeti a 2007. év Innovatív Magyar Fiatal Gazdája versenyt.
A verseny védnökei Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter valamint Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

Jelentkezés

A versenyre azon 40 év alatti gazdák jelentkezhetnek, akik már legalább 3 éve végzik tevékenységüket és az az alábbiak szerint - tágan értelmezve - innovatív.
A mezőgazdaság mindig is több volt, mint egyszerű árutermelő ágazat. Az élelmiszerek és nyersanyagok előállításán túl egyéb feladatokat is ellátott, tájat, élővilágot, talajt, vizet, környezetet is „termelt”, és munkát, megélhetést, életcélokat és feladatokat adott a vidék embere és közösségei számára. Ez ma sincs másképpen. Néhány évtizedes agráriparosítási, termésmaximalizálási kitérő után ismét rá kellett jönnünk: a mezőgazdaságnak a termelési feladatok mellett környezeti és társadalmi feladatokat is magára kell vállalnia. Ez utóbbiak olyan - az egész társadalom és a helyi közösségek számára egyaránt fontos - ökoszociális szolgáltatások, amelyek helyben keletkeznek, nem importálhatók, és amelyekért a mezőgazdaságot, a gazdálkodót fizetség illeti meg.
A mezőgazdaság átalakításának egyik lehetősége az innováció. Innovatívnak tekinthető minden olyan gazda, aki egészséges, jó minőségű, versenyképes árut termel olyan gazdálkodási rendszerben, amely segít fenntartani természeti, környezeti értékeinket, az ember és környezete kapcsolatait, és biztosítja a tevékeny élet és a biztos megélhetés feltételeit a mezőgazdaságban dolgozók, az abból élők számára.
Így innovatív lehet például, a teljesség igénye nélkül - a technológiai fejlesztéseken, újításokon túl - bármilyen újszerű üzemszervezési gyakorlat, piaci együttműködés, kapcsolat, értékesítési módszer, tudatosan felépített és végigvitt fejlesztési folyamat, a támogatási rendszerek hatékony, tervszerűen felépített használata, belső erőforrásokat mozgósító, fenntartható fejlesztés, újszerű környezetvédelmi megoldás, beruházás.
Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap elektronikus formátumban letölthető a www.agrya.hu weblapról. A jelentkezési lap nyomtatott változata, illetve további információ az AGRYA Országos Irodától igényelhető (1138 Budapest Váci út 134/C. VI.28, telefon: 06 1 2704874, e-mail: callcenter@agrya.hu, skype: jakab_katalin_agrya).
A kitöltött jelentkezési lapot az AGRYA Országos Irodának kell megküldeni a fenti címre 2007. május 31-ig.

Értékelés, díjak

A jelentkezők közül a nyertest és további 4 főt, akik együtt Magyarországot képviselik az európai versenyen előválogatás után egy 7 főből álló szakmai zsűri választja ki.
A zsűri tagjai: Avar László (újságíró), Gémes László (AGRYA delegált), Herbály Imre (alelnök, Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság), Jakab István (alelnök, Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság), Nagy Sándor  (elnök, MAÉT), Popp József (agrárkutató, FVM delegált). Az előválogatást az AGRYA munkatársai végzik, amelynek eredményeként a legjobb 25-50 jelentkező kerül a zsűri elé.
A zsűri 2007. október elején hozza meg döntését. A díjátadóra 2007. október 18-án kerül sor egy budapesti, innovációval, technológiai fejlesztésekkel és lehetőségekkel foglalkozó konferencia keretében, amelyen a versenyre jelentkezők vesznek részt.
A verseny díjazásában az AGRYA elsősorban saját lehetőségeire támaszkodik. Így a nyertesek részt vesznek a szlovéniai európai döntőn, valamint egy egyhetes AGRYA által szervezett külföldi szakmai úton. Ezen túl a nyertesek különböző szakmai kiadványokat, újságokat kapnak egy esztendőn keresztül a verseny média támogatói segítségével.

Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége
AGRYA


Mariann Fischer Boel és Papp Péter a 2006. évi díjátadón

Gőzerővel folyik a falunapok szervezése

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

A falunapok szervezői ezekben a napokban aktívan rendezik Szegvár évente megrendezésre kerülő legnagyobb rendezvényének műsorait. A program előzetest az alábbiakban olvashatják.

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az idén is megrendezi a falunapi fesztivált 2007. augusztus 18–19–20-án a Kastély és a Piactér környékén.

Programajánlatunk:
 

 

2007. augusztus 18. (szombat)

Örök Pillanatok c. fotókiállítás Purgel Zoltán munkáiból
Díszítőművész szakkör jubileumi kiállítása
Egyéb kiállítások
Falusias játékok vetélkedője a környező települések képviselő-
testületeinek részvételével


Falusias játékok (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

Diszkó

2007. augusztus 19. (vasárnap)

Tarhonyafőző verseny a Közösségfejlesztők szervezésében


Családias, vidám hangulat a tavalyi tarhonyafőző versenyen
(Fotó: Purgel Zoltán)

Közkívánatra! Falusi lakodalom a lakosság közreműködésével.
A násznépet a városnéző kisvonat szállítja.


Az öt évvel ezelőtti falusi lakodalom túl jól sikerült:
még a garabolyon üldögélő törökkakas is csúnyán berúgott...
(Fotó: Purgel Zoltán)


Ez a kisvonat szállítja majd a násznépet

Látványos vízi bemutató a Kurcán, csónakázás.
Utcabál az Alibi Együttessel.


Az Alibi Együttes magyar és külföldi slágereket adott elő
a tavalyi falunapokon
(Fotó: Purgel Zoltán)

2007. augusztus 20. (hétfő)

Gyermekműsorok
Táncbemutatók
Ünnepi kenyérszentelés


A szegvári új kenyér (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

Emlékérmek, virágos házeleje címek átadása
Színjátszók előadása


A Tűzköves Színjátszó Csoport tavaly is alaposan
megnevettette közönségét
(Fotó: Purgel Zoltán)

Sztárvendég: Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete szemek
Tűzijáték


Tűzijáték a Kórógy-tó felett (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

Sok-sok egyéb program, kirakodóvásár, ugrálóvár, ajándéksorsolás várja Önöket és a gyerekeket. Hívják el rokonaikat, ismerőseiket! Szórakozzunk együtt!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Észrevételeikkel, programajánlatunkkal keressenek a következő telefonszámokon: (63)364-363 és (20)467-4458.

Lukács Istvánné


Vendéglátósok figyelem!

Az augusztus 18-19-20-án megrendezendő falunapi fesztivál időtartamára vendéglátósokat keresünk, akik szívesen kitelepülnek a Kastély udvarára és a Piactérre.
Kérjük azokat, akik kedvet éreznek és felvállalják a lakosság étellel, itallal való kiszolgálását, április 16-ig jelentkezzenek a Polgármesteri Hivatal titkárságán.
A továbbiakban a jelentkező vendéglátósokkal egy későbbi időpontban megbeszéljük a teendőket.

 


Falunapi összefoglalók 5 év óta

A 2002. évi falunapok óta hírportálunkon megnézhetők a sok képpel gazdagított falunapi összefoglalók.
Az alábbi hivatkozásokra kattintva (újra) megnézhetők az összefoglalók.

2002. évi falunapi összefoglaló
2003. évi falunapi összefoglaló
2004. évi falunapi összefoglaló
2005. évi falunapi összefoglaló
2006. évi falunapi összefoglaló
 

A hónap verse

Mihály Klára | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!

Zelk Zoltán: Békabánat

Ha vízipók jő a tóra,
És ha légy nádra száll:
Tátva bukik ki a vízből
Már ezer békaszáj –
Este is csak azt zokogják:
- brekeke, brekeke,
Szegény béka nem lakik jól
Sohase, sohase…

Hogyha nékem szárnyam lenne,
Istenem, Istenem!
Fönn szálldosnék én a légi
Réteken, réteken,
Amíg édes ízű léggyel,
Szúnyoggal jól lakom –
S megpihennék és brekegnék
Erdei ágakon…

Boldog fecskék és ti rigók,
Jaj nekem! Jaj nekem!
Három napja, hogy egy sovány
Szúnyogra éhezem:
Ha elvisz a hosszúcsőrű
Halál majd engemet,
A lelkem is éhen száll a
Tó felett, tó felett…

Tudom én, nem minden béka
Él ilyen cudarul:
Messzi földön, messzi tóban,
Lakik egy béka úr,
A tó felett nem kelepel
A halál, a halál
S a víz alatt, a víz fölött
Szúnyogok raja száll…

Nem irigyli ő a fecskét,
A cinkét, a rigót,
Szitakötő táncol néki
S nagy hasú vízipók.
Zizeg a sás, leng a nádas,
Járja a tavi bál –
S este a Hold csak őnéki
Furulyál, furulyál.

A hónap fotója

Purgel Zoltán | 2007. 05. 08.
Írja meg véleményét a fórumba!


Repcetábla Szegvár határában
(Fotó: Purgel Zoltán)

 A hirdetésekből befolyó bevételeket a Szegvár OnLine fejlesztésére fordítjuk.

megapress

Szerkesztő:
Purgel Zoltán

Telefon, SMS, MMS:
+ 36 30 349 0745

E-mail küldése
Üzenet küldése
Skype: purgelzoltan

Kedvencekhez
Kezdőlapnak beállítás
Kérdőív
Hírlevél

Partnereink:


 


Ugrás a lap tetejére  |  Vissza