Vállalkozók Bálja
Purgel Zoltán
2008. 01. 15. 19:35

2008. január 26-án (szombaton) a szegvári Művelődési Házban Vállalkozók Bálja lesz. Sztárvendég Fenyő Miklós. A zenét a Kabala Együttes szolgáltatja.
Jegyek kaphatók Ternai Jánosnénál (Szegvár, Alkotmány u. 14/a) és Kádár Györgynénél (Szegvár, Kinizsi u. 33.).


Falugyűlés
Purgel Zoltán
2007. 11. 17. 18:31

Falugyűlés lesz Szegváron a Művelődési Házban november 19-én (hétfőn) 18 órai kezdettel.
Szegvár Nagyközség Önkormányzata várja a falu lakosait.


Újra működik a fórum
Purgel Zoltán
2007. 11. 16. 20:18

Múlt hónapban sérült a Szegvár OnLine adatbázisának egy része. Bár nem sikerült helyreállítani az elveszett adatokat, de legalább - regisztrációt követően - újra használható a fórum.


Lakossági fogadóóra
Purgel Zoltán
2007. 11. 15. 10:12

Szirbik Imre, a választókerület országgyűlési képviselője lakossági fogadóórát tart Szegváron 2007. november 15-én (csütörtökön) 15-16 óra között.
Az országgyűlési képviselő a nagyközség Polgármesteri Hivatalában fogadja az érdeklődő lakosságot.


Villámhír archívum

11:19:00
Tanárt, majd diákot vert a dühödt szülő

10:58:00
Zebrán ütöttek el egy lányt Hódmezővásárhelyen

10:44:00
Fojtogatta a szakoktatóját egy kiskunhalasi diák

10:39:00
Előkerült a keresett beteg férfi

10:03:00
Tourinform díjakat adtak át

09:45:00
Hunyor Erna Szofia az év turisztikai újságírója

Kulcsszó megadásával kereshet az eddig megjelent híreink között.

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Szegvár OnLine hírleveleit, melyben az új hírekről, a frissítésekről  küldünk tájékoztatást.
A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges. (Leiratkozásnál is meg kell adni az e-mail címet!)

 Feliratkozás

 Leiratkozás

Nincs kérdés.

Szavazás eredménye

Látogatott oldalak száma:
 
 

E-könyvek
Kulbert György fafaragó
Tóth József fafaragó
Foci hírek
Karate hírek
Teke hírek
Sakk hírek
Letölthető háttérképek
Szállás, vendéglátás
Videofilm Szegvárról
A nap vicce
A hónap kérdései
A hónap fotói
Diaporáma bemutató
360° körpanoráma
a Tisza-gátról

Régi szegvári képek
Önkormányzati
választások 2002.

Önkormányzati
választások 2006.

Országgyűlési
választások 2006.

Szegvári emberek
Google kereső
Fordítógép
TV műsor

 

 


2007. július

Az ódon falak varázsa

Orvosné Jaksa Mária | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Néhány éve nyaranta egy hétig a volt vármegyeháza ad otthont a környékről érkező művészeknek alkotásra, pihenésre, közös rendezvényekre. Idén sem volt másként, csak korábban pezsdült az élet az ódon falak között, június 23-29-ig próbálhatta ki tehetségét festő, grafikus, tűzzománcos, fafaragóm agyagformázó.
Jöttek is az alkotók szép számmal, a kopár termek megteltek élettel, énekkel, zenével. Már a megnyitó előtt megnézhettük Rácz Attila legjobb fotóiból készült kiállítását Londonról és Birminghamről, de reméljük ősszel láthatjuk azokat is, amelyeket most készített.
Napközben munka, este rendezvény. Ez volt a napirend. Nagyon érdekes programokra hívott meg előadókat Nagy Sándorné, a művészeti hét házigazdája.
Vasárnap bemelegítéséképpen a csongrádi színjátszók mutatták be saját szerzeményű darabjukat a nyelvtanulás fontosságáról. Cserébe közös vacsorára látta vendégül őket a Tűzköves, Rácz János ízletes marhapörköltjével. Főzési tudományát a táborozók is nagyra becsülték.
Hétfőn este fölforrósította az amúgy is meleg nagytermet a Bárdos Lajos Vegyeskar csodálatos hangja, ilyen szólóénekessel, mint Andor Csilla. A koncert végéig kitartott a közönség, pedig embert próbáló hőség volt.
Kedd az irodalomé volt. Szegedi kortársírónk Horváth Dezső mutatta be a Magyarnak alkalmatlan című kis sárga kötetét, szívesen hallgattuk ízes magyar beszédét, fiatalos kacagását. Utána a Rozmaring népdalkör csalogatta a közönséget kötetlen énekelgetésre. Jöttek is, mint a füst.
Tandi Lajos főszerkesztő úr előadása sajnos nem vonzott ilyen népes hallgatóságot a „Képzőművészet helyzete, lehetőségeiről a XXI. században”, de aki ott volt, sok érdekes ismerettel gazdagodott, mint ahogy Dr. Szín Imre grafológus íráselemzéssel összekötött ismeretterjesztésén is, csütörtökön.
No, bezzeg a hastáncosok fölpezsdítették utána a hangulatot! Mint a mágnes, úgy vonzották a közönséget.
És íme, már a zárás következett. A művészek az utolsó percig dolgozta, a tűzzománc égetésére beállított kemence még kise hűlt, már Dr. Ancsin Gabriellát hallgattuk az öregedő társadalomról (csakis az öregszik, mi nem!), majd egy ifjú titán jelent meg tangóharmonikával Dudás István személyében, aki minden műfajt át tudott  „hangszerelni”, és mindenkit elvarázsolni tudásával.
A tábor varázsához hozzátartoztak a közös étkezések, amelyekre a kultúrapártolók kalákában főztek, sütöttek, és Dorogi Zsuzsanna főiskolai tanár lékelgyógyító dallamai ebéd előtt és után. Mindent egybevetve az öreg megyeháza nem hiába ébredt hosszú álmából, a legjobbakat kapta velünk együtt, akik falai közt lehettünk.

Képes összefoglaló Fotóalbumunkban, több mint kétszáz képpel
ide, vagy az alábbi képre kattintva.

A Civil Napról...

Kosztolányi Sándorné | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

A több éve Szent Iván nap környékén a közösségfejlesztők által megrendezett nap az idén sem maradt el. Igaz egy héttel később, de a civil szervezetek bevonásával egy szép délután tölthettünk el a Szélmalomnak a környékén és a sportpályán.
A hetek óta tervezett programok, a civil szervezetek megkeresése, a segítők, közreműködők felkérése után elkezdődhetett a készülődés.
A malomban két féle kiállítást nézhettünk meg. A kertünk virágai című bemutató az ügyes kezű hölgyeket dicséri, akik megkomponálták otthonaikban található virágokból, eszközökből virágcsokraikat, virágdíszeiket. A közönség 100 szavazattal Ráczné Purgel Ilona virággömbjét tartotta a legszebbnek, különdíjat kapott Bóka Róza, aki már több éve rendezője is másokkal együtt ennek a virágkiállításnak. A malom emeletén olyan modern technikával készült kézimunkákat láthattunk, amelyekkel otthonaikat díszítik az alkotók, illetve használati tárgyak a lakásokban. A kiállítások mellett természetesen a malom őre Jenei Krisztina élvezetes ismertetőt is tartott a malom működéséről, az egyes „alkatrészek” hajdani funkciójáról. A szélmalom előtti sátrakban is zajlott az élet. A Rozmaring Népdalkör nótázása invitálta közelebb a közönséget, akik bekapcsolódtak az éneklésbe, borozgattak, kaláccsal is kínálták őket. Volt olyan bácsi, aki csak a nóta kedvéért jött le ide, pedig már 90 fölött van éveinek a száma. Nem csalódott ifj. Ternai József harmonika kíséretével sok szép nótát elénekeltek. Itt, ezen a téren még a gyerekek játszóházban vehettek részt a Belevaló Klub szervezésében. Kifestethették arcukat, fűzhettek gyöngyöt, társasjátékozhattak, mászókázhattak, sőt még ajándékért horgászhattak is. A ma oly divatos hennafestés is a nap választéka között volt, igaz ez pénzbe került. Mihály János lovascsapatának megérkezése után sok gyerek felült a lovakra és egy kört megtehetett a kis domb körül.
Erről a térről indultak Gajda Laciék és Gila Marciék lovas kocsival is egészen az újfalusi Napkelet utcáig, ahol Vass László díszmadarait nézhették meg. Egész estig mindig megteltek a kocsik, sok volt az érdeklődő. Lehetett még itt tombolát vásárolni, amelynek egyik részéért innivalót és a sok-sok felajánlott palacsintát lehetett venni. Ezen felül még természetesen a tombolasorsoláson is nyerhettek a szerencsések. Az Életmódklub sátránál finomabbnál-finomabb reformételeket lehetett kóstolni, ellenőrizhették a vérnyomásukat is az arra járók. Egy kis tesztlap kitöltésével még ajándékokat is lehetett nyerni. A klub tagjai mindenkinek rendelkezésére álltak, hogy elmagyarázzák melyik étel, miből készült és az mire jó.
Nagy, közös sátorral és társasággal költözött le a Szegvári Tekézők Egyesülete és a Lándor-tavi Horgászegyesület. Halat főztek és együtt töltötték el az estét. Az érdeklődők kipróbálhatták a tekézést is, igaz itt csak a lengő teke formájában. Élvezettel cipelték a bábukat és a golyókat a kisebb gyerekek is, hiszen ők még nem tudták, hogy mit kell velük tenni, de a játékszer már „megérintette” őket.
A Sportpályán ezzel egy időben sportjátékok folytak. Délelőtt és délután is 11-es rúgó verseny volt, ahol 48-an próbálták ki ügyességüket. Foci meccsek is bonyolódtak itt. A legérdekesebb a játékvezetők és a szegváriak közti mérkőzés volt. Galambosi Mihály, a fociversenyek szervezője meghívta játékvezető kollégáit, akik családostól eljöttek és kellemesen eltöltötték a napot. Saját maguknak gondoskodtak az ételről is, bográcsban főztek. A sportpályán a gyerekek nagy örömére különféle játékos feladatok is voltak, diáksportkör, és Ráczné Purgel Ilona és csapatának lebonyolításában. Természetesen a hagyományos vízibomba célba dobó verseny sem maradt el. A gyerekek örömére – a szülők pénztárcájának függvényeként – ugráló vár is rendelkezésre állt a szórakozáshoz. A friss palacsintáról itt a Mozgáskorlátozottak Egyesületének tagjai gondoskodtak, Arany Lajosné, Katika vezetésével. Hatalmas mennyiségű anyagból jó néhány száz darab palacsintát sütöttek. Palacsinta evő versenyen is kipróbálhatták a gyerekek gyomruk kapacitását.
A műsor is lenyűgözte a közönséget. A Szép Öregkor Nyugdíjas Klub táncos lábú hölgyeit nagy tapssal jutalmazták. Jót derültek a Kaskantyúból érkező színjátszók humoros jelenetén. A műsorszámok zárásaként a művelődési háztól lovas felvezetéssel és lovas kocsival érkező Dobbantó Néptánccsoport tagjai kápráztatták el gyönyörű táncaikkal a közönséget.
Ezután már sokan a tombolahúzást várták, ahol az egész délután műsorközlője, Lukács Adrienn másokkal együtt kisorsolta a felajánlott tombolatárgyakat, valamint a főnyereményt a papagájokat.
Ezután a színpadon rázendített a két személyes zenekar és szórakoztatott bennünket.
9 órakor a szélmalmi kereszt dombján dobkíséret mellett a tűzzsonglőrök mutatták be produkcióikat. Majd a nagy tábortűz meggyújtásával fejeződött be a hivatalos program. A tűzre a helyi önkéntes tűzoltók vigyáztak.
Ezek után, akinek még kedve volt, visszasétálhatott a sportpálya színpadához, ahol Gajda Misiék zenéltek, amíg a közönségnek igénye volt rá.
A teljesség igénye nélkül soroltam fel élményeimet a nappal kapcsolatban. Félig segítő, félig résztvevő voltam. A szervezésben nem vettem részt. Talán kicsit széthúzódtak térben a programok. Sokat kellett mennie a családoknak – mert főleg gyermekes családok jöttek el -, hogy megtalálják egymást, mert máshol volt pl. a fiúknak és máshol a lányoknak való foglalatosság, játszóhely. A tombolahúzást sem tudta az figyelmi, akinek esetleg még a malom előtti téren volt elfoglaltsága, vagy félbehagyott játéka.
A fő szervezők: Határné Bottyán Erika, Puskásné Halál Ágnes, Rehákné Vigh Mária, Giláné Piroska, Kovács Ildikó, Balatoni Sándor és családtagjaik mindent megtettek annak érdekében, hogy felszabadultan szórakozhassunk. Köszönjük mindenkinek ezt a napot.
Várjuk a következő évet, amikor is biztosan megint sok érdekességgel lepnek meg bennünket Szent Iván Nap környékén a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztő Egyesület tagjai.

Képes összefoglaló Fotóalbumunkban, több mint száz képpel
ide, vagy az alábbi képre kattintva.

10 éves a Durbincs bábcsoport
- beszámoló 2007. június 30-áról

Lénárt Martin | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!


(Fotó: Purgel Zoltán)

Egész héten már izgatottan készültünk a szombatra. Sütöttük a halacska formájú mézes süteményeket, és elneveztük őket csókos szájúnak, rakétának, cápának. A Napfény Galériában kiállítást rendeztünk be az eltelt 10 év bábjaiból, előadásaiból, emléklapokból, fényképekből. Klárika néninek is volt néhány meglepetése.
Szombaton már korán a Művelődési Házban voltunk és vártuk a három vendégcsoportot. Békéscsabáról a Tücskök Bábcsoportot, Kiskunhalasról a Szivárvány Bábcsoportot és Szarvasról a Süni Bábcsoportot. Amikor megérkeztek, míg ők reggeliztek, mi a színpad díszletének utolsó simításait végeztük. Lassan megtelt a nézőtér, és a csoportok összeállították a paravánjaikat. Nagyon kedves ismerőst találtunk a nézők között, Hajdú Imre bácsit, akit Gyula-Városerdőn ismertünk meg.
A műsor előtt felköszöntöttük Klárika nénit, és megköszöntük eddigi munkáját. Ő pedig megilletődve szüleinknek egy szál rózsával köszönte meg eddigi segítségüket.
Kovács Ildikó bekonferálta az első csoportot és megkezdődött a műsor. Az előadások között Klárika néni kvíz kérdéseket tett fel, kiderült másik számára is, hogy a durbincs egy halfajtát jelent. Mi pedig a halacskás sütikkel kínáltuk a nézőket. Mind a négy bábelőadás nagyon tetszett mindenkinek. A műsor végén a szegvári csoportot köszöntötték a vendégcsoportok,
majd Klárika néni bennünket is pici ajándékokkal, felidézve a humoros és megható pillanatokat rólunk. Átmentünk vendégeinkkel az Új Iskolába, mert ekkorra elkészült a finom gulyásleves és a kalács.
Utána falunk nevezetességeit mutattuk meg. A Falumúzeumban Kovács Lajos bácsi beszélt a falu régi életéről. A templomot Juhász Réka mutatta be. Utána a Kurca-parti sétányra mentünk le, majd a Babaház következett. A sok baba és maci mindenkinek nagyon tetszett. Itt már várt ránk a lovas kocsi és így mentünk a Szélmalomhoz, ahol további programok voltak, amelynek vendégeink délután fél 6-ig részesei voltak.
A vendégcsoportoktól lassan elköszöntünk, reméljük sok élménnyel tértek haza. Számunkra felejthetetlen emlék marad ez a nap.

Tófesztivál programjai

Kis Sarolta | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

2007. július 7. (szombat)
Kórógy-tó partja, szabadidőpark.

6 órakor: horgászverseny kezdete a Kórógy-kanálison.
6 órakor gyülekezés, 6.10 órakor sorsolás, 6.30 órakor a verseny kezdete, 12 órakor a horgászverseny vége.
10 órakor: Vizi biciklizés és csónakázási lehetőség a Kórógy-tavon.
12 órakor: halfőző verseny kezdete. A főzőversenyre az alapanyagokat, a halat, a bográcsot, a főzés kellékeit, illetve a tűzifát vagy gázt a főzőnek kell biztosítania. Az elkészült ételből a zsűri számára kell biztosítani a kóstolót, a többi magáncélra felhasználható.
14 órakor: ebéd és a halfőző verseny zsűrizése. A zsűri tagjai között üdvözölhetjük többek között: Ágoston Zoltán hentesmestert, Hajduk Zoltán hentesmestert, és Ambrus György szakácsmestert.
14 órától: meghívott vendégeink programjai folyamatosan:
- Kulbert György fafaragó ad ízelítőt a fafaragás tudományából,
- a Belevaló Klub kézműves játszóháza kicsiknek és nagyoknak (arcfestés, nemezelés, csuhézás, termény-játékok, gyöngyfűzés),
- íjász bemutató és íjászati lehetőség
15 órakor: a horgászverseny és a halfőző-verseny eredményhirdetése, díjátadás.
15 órakor: a tavirózsák vízre bocsátása a Kórógy-tavon
16 órakor: a Szentesi Rendőrkapitányság bemutatója
18 órakor: tűzoltósági bemutató a Szegvári Önkéntes Tűzoltóság segítségével.
19 órakor: The Gaggle Együttes fellépése
20 órától: a Békésszentandrási Apropó Zenekar szolgáltatja a talpalávalót.

Napközbeni programok gyermekek részére:

- Légvár, Oriflame bemutató
- Játék a „Bomba” energiaitalt gyártó cég nyereményeiért
- Kirakodóvásár, léggömbök, villogó játékok, vattacukor, pattogatott kukorica, lángos, stb.
- Autós oktatási tréning, Skeat car autóval a Victoria Autósiskola támogatásával.

A rendezvény ingyenes!
A főzőversenyre és a horgászversenyre nincs nevezési díj, jelentkezni lehet a (30)696-5295-ös telefonszámon július 4-ig.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Kicsengettek

Bárány Ernőné | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Elhallgatott a csengő a Forray Máté Általános Iskolában. 2007. június 22-én kiosztottuk a bizonyítványokat, és elkezdődött a nyári vakáció.
Milyen volt ez a tanév? Erről szeretnék a számok tükrében röviden beszámolni.
Szeptemberben 339 tanulóval indultunk, közben családok elköltöztek, újak érkeztek helyettük, így 337 tanulóval zártuk az évet. A minden évfolyamon két osztály volt, kivétel ez alól a nyolcadik, ők egy csoportban harmincegyen tanultak.
A szöveges értékelés a harmadik osztályig jutott, így az idén már 127 tanuló nem kapott jegyet a tanév végén. A tanító nénik is kezdenek belejönni a számítógépen készíthető értékelésbe, bár ez időigényesebb, bonyolultabb az eddig megszokottnál. A szülők egyre inkább kezdik elfogadni, megérteni az értékelésnek ezt a módját, s ha figyelmesen végigolvassák, talán átfogóbb képet kapnak a gyerekeik előmeneteléről, mint egy osztályzat esetében.
Alsó tagozatban sem pótvizsgára, sem osztályismétlésre nem bukott egyetlen tanuló sem. A 4. osztályosok közül is mindenki mehet a felsőbb évfolyamba. Az év végén megírt felmérések bizonyítják, hogy jó alapokkal kerülnek az ötödikbe. Reméljük, ott is szorgalmasak lesznek, és megtartják ezeket a jó eredményeket.
Negyediktől felfelé 71 tanuló magatartása lett példás, 81-en jó minősítést kaptak, 47 gyerek magatartása lett változó, és 9 tanulónk rossz. A statisztika szerint 60 tanulónak példás, 56-nak jó, 64-nek változó a szorgalma, és 29 gyerek hanyag. Közülük kerültek ki a bukások. Az idén hárman ismétlik az adott évfolyamot, közülük az egyik a sok hiányzása miatt kényszerült erre. Javító vizsgára 18-an buktak, nekik sajnos nem lesz pihenés a nyár. Augusztus 28-án kell beszámolniuk arról, hogy sikerült-e pótolni a hiányosságokat. A bukásoknál most is a matematika vezet, ebből 15-en kaptak egyes osztálytatot. Magyar irodalomból 6, magyar nyelvtanból és történelemből 5-5, kémiából 3, földrajzból és fizikából 2-2, németből, technikából és énekből 1-1 elégtelen született.
A tanév folyamán 3221 napot hiányoztak a gyerekek, egy főre 9,2 nap jut, ami bizony sok. Nehéz a mulasztások miatt kiesett anyagot otthon pótolni. Sajnos 56 napot nem is tudtak a gyerekek igazolni, vagyis indokolatlanul lógtak az iskolából. Erre nekünk és a szülőknek is jobban oda kell figyelni. 24 tanulónk viszont egyetlen napra sem maradt otthon.
Született nagyon sok jó eredmény is, erről tanúskodik az a 141 tantárgyi dicséret, amit a bizonyítványba írtak a kollégáim. A ballagáskor a nyolcadikosoknak, illetve a tanévzáró ünnepségen a többieknek 165 jutalomkönyvet osztottunk ki. 121-en a jó tanulmányi eredményeikért, a többiek a közösségi munkájukért kapták ezt a jutalmat. Szintén könyvet kapott az a 7 tanuló is, aki sikeres ECDL vizsgát tett, illetve azt az 5 gyerek, aki letette Budapesten a junior nyelvvizsgát.
A levelező versenyeken szintén sok tanulónk vett részt, a jó szereplésért közel 30-an vehettek át könyvjutalmat. Legtöbben az Apáczai Kiadó Szivárvány levelező versenyén indultak, többen két, három tantárgyból. Legjobban közülük Szöllős Beatrix 1. a osztályos tanuló szerepelt, aki az országos döntőbe is bejutott, s mindössze 7 ponttal maradt le az első helyezettől. A 80% teljesítmény igen szép eredmény egy elsős kislánytól. A tanév folyamán lebonyolított versenyekről havonta olvashattak az újságban, az idén is sok jó eredmény született.
Vértes Judit a tanév végén átadta az édesapja emlékére alapított díjat, melyet az idén Vajda Zalán 8. o. tanuló vehetett át. A tantestület a Forray Díjat Ágoston Kristófnak adományozta. Ő is az idén fejezte be általános iskolai tanulmányait.
Napközis tanulónk 101 volt a tanév végén. Nem könnyű velük dolgozni, hiszen elfáradnak a délelőtt folyamán. A napközis nevelők igyekeztek segíteni őket a tanulásban, a szabadidős programokat pedig színesítette az Új iskola udvarán felállított mászóka (ebből egy az Újfaluban is van), a három pingpongasztal, amiből kettőt a felső tagozatosok, egyet az alsósok használnak. Igen sok labdát is vásároltunk, sajnos sok elveszett, kilyukadt, eltűnt. Jobban kellene vigyázniuk arra, amit egyszer már megkaptak, mert így mindig hiányozni fog valami. Vásároltunk még két Pollyball játékot a két alsó tagozatos iskolának, ezeket a nyáron még elhozzuk Budapestről, ősszel már ezzel is lehet játszani.
A nyáron sem kell a gyerekeknek unatkozni. Lehet úszótanfolyamra járni, táborokat is szerveznek a kollégáim. A Művelődési Ház is kínál programokat, és gondolom a családok is tervezik, hogy több időt töltenek a gyerekeikkel a vakáció idején akár otthon, akár családi nyaralás alkalmával. Így minden bizonnyal kipihenten kezdik majd az új tanévet.
E sorok írójának pedig már nem csöngetnek be ősszel. Harmincnyolc éves munka után nyugdíjba vonulok. Kívánok a gyerekeknek nagyon jó tanulást, és sok olyan iskolai emléket, amit felnőtt korukban is emlegethetnek. A kollégáimnak pedig jó munkát, erőt és egészséget, s kívánom, hogy annyi örömet találjanak ebben a hivatásban, amennyit én az elmúlt esztendők alatt.

45 éves osztálytalálkozó

Bárány Mihály | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Kedves Osztálytársunk!

Mennyi idő telt el... Gondoltál arra, hogy már 45 éve annak, hogy elballagtunk az általános iskolából?
Ezen esemény alkalmából szeretettel meghívunk 45 éves osztálytalálkozónkra, osztályfőnöki óra és egy kellemes ebéd keretében egy kis beszélgetésre,a régi szép emlékek felidézésére.
Szeretnénk mindenkivel találkozni, jó lenne látni újra az osztályt!
Az osztálytalálkozó időpontja: 2007. augusztus 25. 11 óra.
Az ebéd várható időpontja és helyszíne: Castellum Étterem, Szegvár, Régiposta u. 3. 14 óra. Az étkezés költsége kb. 2.000 Ft / fő.


Az osztálynévsor:

Balla László, Bárány Mihály, Bozsik János, Csernák István, Farkas Imre, Gajda Mátyás, Gémes László, Hajdú András, Gada Sándor, Hérány Ferenc, Konc Antal, Kovács István, Kovács Sándor, Kovács Sándor II., Magyar Sándor, Menyhárt József, Mészáros Antal, Nóbik Mihály, Piti József, Putnoki István, Salánki László, Sipos István, Takács László, Vigh Dániel, Vigh János, Vigh László, Wittich Sándor.

Agócs Emilia, Bárány Mária, Berezvai Mária, Buda Gizella, Bányai Ilona, Csécsi Mária, Farkas Margit, Gémes Ilona, Gyöngyösi Katalin, Halál Franciska, Hegyi Irén, Hevessy Eleonóra, Hentes Irén, Juhász Eszter, Katona Erzsébet, Kosztolányi Julianna, Kerekes Erzsébet, Majzik Katalin, Magyar Gizella, Mihály Klára, Mihály Mária, Marsovszki Ilona, Orosz Margit, Piti Mária, Pusztai Ilona, Rácz Margit, Rácz Mária, Szabó Erzsébet, Váradi Mária.

A szervezők nevében:

- Agócs Emília, telefon: (63)313-554
- Bárány Mária, telefon: (63)318-607
- Bárány Mihály, telefon: (62)641-951


45 évvel ezelőtt két tölgyfa állt az iskola udvarán

Önkormányzati rövid hírek

Kis Sarolta | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Május 31-én Szegeden került megrendezésre a „Pénzt, de honnan? Pénzt, de hogyan?” Dél-Alföldi Roadshow. A találkozón nagyvállalatok, cégek, a minisztérium képviselői adtak tájékoztatást vállalkozóknak, önkormányzatoknak a fent említett kérdésekre.

Júniustól a Kórógy-tó partján munkálatok folynak a szabadidőpark kialakítására és rendbetételére. Ennek keretében tereprendezés történik a tó közvetlen partján, előkészítik a strandröplabda-pályát, és a lábtengó pályát, felajánlások alapján 300 m3 földet és 300 m3 homokot terítenek szét a park területén.

Június 13-án a Műemlékek Állami Gondnokságának (MÁG) képviselője, Dobó Ágota asszony visszaigazolta Zsadányi József plébános úr és Gémes László polgármester úr kérését. Így 2007. augusztus 18-án, a Kastélyban emléktáblát helyeznek el Salkaházi Sára szociális testvér emlékére, melynek avatásán a MÁG képviselői is jelen lesznek.

Június 15-én megtettük javaslatainkat a 2007-2008-as évekre, Szentes Város Kistérségi Irodájának projekt-javaslat kérésére. A javaslatok között szerepel a Művelődési Ház teljes külső és belső felújítása, játszóterek kialakítása, a Kastély felújítása, a Kórógy-tó és a Kurca kotrása, a szabadidőpark kialakítása, a Kurca-sétány folytatása, a közösségi rendezvény-színpad továbbfejlesztése, valamint a kerékpárút kiépítése.

Júniusban az elkülönített cél-tartalékból vásároltunk 2 db 3,4 KW-os klíma-berendezést az iskola-konyhára. A beszerelést az Önkormányzat Ellátó Szervezete végezte el.

Június 18-án pályázatot nyújtottunk be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Belföldi gyermek- és ifjúsági közösségi terek fejlesztése című pályázati kiírására. A pályázatból esetlegesen elnyert pénzből a Művelődési Ház Napfény Galériájának, klubhelyiségének és öltözőjének felújítására, nyílászáró cseréire, burkolására és festésére, valamint a galéria fűtés-korszerűsítésére kerülhetne sor. A maximálisan pályázható összegre (2,5 millió forint) pályáztunk, melyhez 15% önerő szükséges készpénzben, valamint 15% önerő társadalmi munkában.

Júniusban az Önkormányzat Ellátó Szervezete, többek között az alábbi munkálatokat végezte el:
- 15-én megtörtént a külterületi földutak gléderezése, amelynek hasznossága kettős: egyfelől javul a földút minősége, másrészről pedig ezzel megtörtént a parlagfű-mentesítés is.
- Az óvodában lambériát és laminált padlót helyeztek el, és kifestettek a két csoportszobában. Nyáron folytatódnak a munkálatok a konyha és az elmaradt helyiségek tisztasági festésével.
- A védőnők feletti szolgálati lakásban elvégezték az alábbi felújítási munkálatokat: vízvezeték, villamos vezeték felújítása, tisztasági festés, nyílászárók festése.
- 18-án megkezdődött az Új Iskola konyhájának, étkezőjének, a mosdóhelyiségeinek, és tantermek festése.
- Körülbelül 3000 tő petúniát, begóniát és más egynyári virágokat ültettek a nagyközségben az utcai virágládákba, illetve a Kurca-partra.
- 18-án elkezdődött a sportpálya helyiségeinek rekonstrukciója. 450 ezer forintból az alábbi dolgok, helyiségek felújítására kerül sor: az öltözőkben a belső mozaikok cseréje, kb. 50 m hosszú betonjárda készítése, a bejárat akadálymentesítése, a fürdőhelyiségek csempézése, burkolása, zuhanytálcák beépítése, a csapadékvíz levezetése az árokba, a régi kazánház átalakítása sportelnöki irodává, stb.
- 20-án a Dóczy várkastély mellett, a Kurca sétányról szállították el a társadalmi munkában egy helyre gyűjtött kőtörmeléket.
- 21-étől a Civil napok rendezvényhelyszínének rendbetételével foglalatoskodtak: fűnyírás, villamosság levezetése, tereprendezés, a kellékek helyszínre szállítása.
- 26-án a strandröplabda pálya előkészületei során feltöltötték a Szabadidő Park melletti területet.

Június 21-én a Dél-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalának Szociális és Gyámhivatala megküldte az értesítést Szegvár Nagyközség Önkormányzatának nyári gyermekétkeztetésre kiírt pályázatra vonatkozóan.
Állami támogatást azok a települési önkormányzatok igényelhettek, amelyek 2007. július 2-a és augusztus 31-e közötti időszakban vállalták, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, elsősorban 10 év alatti gyermekek számára legalább 30 munkanapig folyamatosan, napi egyszeri meleg étkeztetés biztosítanak.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők körében június hó 18-ig a családsegítő szolgálat mérte fel az igényeket.
Mivel nem minden települési önkormányzat élt a fenti lehetőséggel, ezért Szegvár az előirányzott 49 gyermek helyett, 78 főre kapta meg a támogatást, összesen 819.000 Ft értékben.
A nyári étkeztetést a jogosultaknak – a jegyző külön értesítése alapján – július 2-ától 31-ig a Forray Máté Általános Iskola, augusztus 1-jétől 10-ig pedig a Kurca-parti Óvoda biztosítja.

Június 26-án Gémes László polgármester, R. Nagy Mihály alpolgármester úrral Budapestre utazott a Műemlékek Állami Gondnokságához (MÁG). A MÁG-osok képviselőivel a Károlyi-kastély felújításáról és hasznosításáról tárgyaltak, érintve a Szász-hagyaték esetleges elhelyezésének témakörét is.

Júniusban a Szegvári parkokból ismeretlen tettesek muskátlikat vittek el. Kérünk mindenkit, hogy óvjuk, védjük értékeinket, környezetünket. A „megcsonkított” virágládák, - ültetvények már nem nyújtanak olyan szép látványt, mint ahogy azt érintetlen formájukban hagyva teszik.

Július 1-jétől büntethetők azok, akik portájukon nem irtották ki a parlagfüvet – adta a tájékoztatást Hódi László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. Az idén a parlagfüvet – az új törvény szerint – már akkor ki kell irtani, amikor bimbózik. Az új növényvédelmi törvény a büntetés mértékét is megnövelte, a fertőzött terület nagyságától függően a bírság a húszezer forinttól akár ötmillió forintig kiszabott pénzbírságig terjedhet.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézetének felhívására Szegváron is kialakítottuk a parlagfű információs pontot. Vezetője: Csapi László (Kertszerviz) vállalkozó. Elérhetősége: 6635 Szegvár, Szabadságharcos u. 29.

A Művelődési Ház 2007. júliusi programjai

Kovács Ildikó | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Hírek

- Június 18-22-ig néptánc tábor zajlott a Művelődési Házban. A néptáncosok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat az új táncok elsajátításába. A tábori programot gyöngyfűzéssel egészítette ki a Belevaló Klub tagsága. Hangulatos tábori szalonnasütéssel és táncházzal zárult a hét. Köszönjük szépen a Magyar családnak.
- Június 23-30-ig Én ezt tudom alkotótábor volt a Kastélyban. Délutánról délutánra, estéről estére érdekesebbnél érdekesebb előadások, zenei programok zajlottak a helyszínen, ahová a falu érdeklődő lakossága is bekapcsolódhatott. Köszönjük a résztvevőknek, az előadóknak és Nagy Sándornénak az odaadó szervezői munkát. A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
- Június 24-én megyei néptáncos és kézműves játszó nap volt Ópusztaszeren. A programon a Dobbantó Néptánc Együttes vett részt, illetve a Belevaló Klub tagsága tartott hagyományos kézműves foglalkozásokat.
- Június 30-án a 10 éves a Durbincs Bábcsoport szakmai napot szervezett a művelődési ház munkatársaival a műfaj jeles képviselőivel a Civil Nap keretében.
Vértes Judit: A tanító öröksége

című könyv megvásárolható a Művelődési Házban nyitva tartási időben.
 

Júliusi programok

- Július 1-8. Zárva tartás.
- Július 6. 18 órakor színházbusz indul a Szegedi Szabadtéri játékok Macskák című musicaljének megtekintésére.
- Július 7-én a Belevaló Klub közreműködik kézműves játszóházzal a Tófesztiválon.
- Július 8-13. KÁVA dráma tábor Mindszenten.
- Július 9-13. Tánc tábor (hastánc, modern tánc, kortárs tánc és break…) Gyülekező 9-én 15 órakor a Művelődési Házban. A részvétel ingyenes!
- Július 16-20. Ugri-Bugri játszótábor 6-12 évesek számára Dzsungel könyve keretjátékkal a Belevaló Klub tagjainak közreműködésével. Szülői megbeszélés és a részvételi díj befizetésének utolsó határideje 2007. július 9. 18 óra. A tábort a Belevaló Klub bonyolítja le.
- Július 27-29. Közreműködés Taliándörögdön a Művészetek Völgyének rendezvénysorozatán Szegvár kulturális küldöttségében. Figyelem támogatókat keresünk!
- Augusztus 2-án színházbuszt szervezünk a Szegedi Szabadtéri Játékok Török Tánc Show megtekintésére.
- Augusztus 3-10. Zárva tartás.
- Augusztus 11. Kirándulást szervezünk a Repülőnapra, Kecskemétre. Érdeklődni és jegyet rendelni a Művelődési Házban lehet.

Nyaraló programajánlatunk:

- Tengerparti nyaralás Horvátországban 2007. július 27 - augusztus 4-ig. Hotel Uvala Scott**- Kraljevica. A Krk-szigetre vezető híd lábánál, a szárazföld és a tengerszoros hegyoldalában található a több épületből álló szállodakomplexum. 20-100 m-re az apró kavicsos és betonos strandtól, domboldalon, lépcsőzetesen elrendezett épületekben találhatóak a szállodai szobák. A strand lépcsőkön közelíthető meg. Utazás: Légkondicionált luxusbusszal. Szállás: 2-3 ágyas (tus/WC-s) szobák. Légkondicionált szoba felár ellenében. Ellátás: Félpanzió (reggeli, vacsora) svédasztalos.
Részvételi díj:
Felnőtt 170EU + 21000 Ft / fő 2 ágyas szobában.
Gyermek 2 éves korig ingyenes, étkezés és ágy nélkül.
Gyermek 2-12 év között 2. ágyon 140 € + 20000 Ft / fő,
Gyermek 2-12 év között 3. ágyon 115 € +20000 Ft / fő,
Gyermek 12 év felett 3. ágyon 140 € + 20000 Ft / fő,
Komfort felár: 25 € / fő.
Ezek az árak tartalmazzák az útiköltséget, szállást, a félpanziós ellátást, idegenforgalmi adót és az utasbiztosítást. A fakultatív programok külön fizetendők: Kb. 65 € / fő.
Szolgáltatások: központi étterem, kávézó élőzenével, ajándéküzlet, minimarket, biliárd, asztalitenisz, Vizi bicikli, napernyőbérlés a parton. Érdeklődni és jelentkezni lehet a (30)912-0976 telefonszámon (15 óra után), illetve a szegvarekimuv@freemail.hu címen. Jelentkezési határidő: 2007. június 30. (Foglaló: 21000 Ft / fő.) Fizetési határidő: 2007. július 10.

Gratulálunk a Durbincs Bábcsoportnak, akik 2007-ben megnyerték a Szegedi Bábfesztivált, s ezzel az eredménnyel eljutottak 2007. június 3-án Egerbe az Országos versenyre, ahol a neves szakemberekből álló zsűri bronzminősítéssel jutalmazta meg a Kondacs Mihályné Klári néni vezette csoportot. A 10 esztendeje működő csoport június 30-án szeretettel várja az érdeklődőket a Művelődési Házban megrendezésre kerülő bábos szakmai napra. Részletek a plakátokon.

A nyári Szegedi Szabadtéri játékokra még lehet jelentkezni a jegyárak befizetésével a művelődési házban (a Macskák című musical, a Rudolf című musical, a Marica grófnő című operett, a török tánc show, a Bánk bán című előadás).

Vegyék igénybe szolgáltatásainkat, rendezzék a Művelődési Házban családi eseményeiket. Igényeljék asztalainkat, székeinket rendezvényeikre!


A Művelődési Ház ÚJ nyitva tartása:

- Hétfő: 14- 20 óráig
- Kedd: 11-20 óráig
- Szerda: 14-20 óráig
- Csütörtök: 14-20 óráig
- Péntek: 14-20 óráig
- Szombat: 10-12 óráig.
- Vasárnap: 15-20 óráig

A hivatalos nyitva tartástól eltérni csak a Művelődési Ház munkatársaival egyeztetve lehet. Kérjük szíves megértését!
2006-ban - mint már bizonyára tudják - Teleház létesült a Művelődési Házban a Kurca-Völgye Egyesület és a Fiatal Gazdák Országos Szövetsége közreműködésével. Az eMagyarország pont bővült ki gépekkel és szolgáltatásokkal.
Érdeklődjön személyesen a lehetőségekről! Kérjük, hogy óvja a berendezéseket, s erre figyelmeztesse társait is! A Művelődési Ház nyitva tartási idejében vehetik igénybe szolgáltatásainkat!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Érdeklődjenek személyesen, vagy a (63)364-816-os telefonon, mely üzenetrögzítőként és fax-készülékként is működik. A Művelődési Ház e-mail címe: szegvarekimuv@freemail.hu
 

Feri fanatizmusa

Holozsai Albert | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba. - mondják az arabok. Pedig így éreztem két hete a szentesi Sportcsarnokban. Kb. tíz éve Csongrádon, a Gardino Kupán volt hasonló érzésem, mikor a fővárosi Csepel ellen játszottak az azóta felcseperedett 87-es gyerkőceink. Az akkori 1:1 óriási siker volt az egyik vezető nevelőegyesület ellen. Hogy hová jutnak? Erre a kérdésre az Élet fogja a választ megadni. Ám az az összetartozás lenyűgöző volt, ahogyan a szülők, a barátok és az ismerősök szurkoltak a „kis” tehetséges csapatnak!
És most megint libabőrös lett a lelkem.
Mikor a konferanszié szavai fölhangzottak, mindannyian éreztük: itt valami különleges csoda van készülőben. Lélegzet visszafojtva várakoztunk. Láttam jó néhány fényes szemecskét. Teli volt a nézőtér varázslatokkal. Kati, Kata, Katus, Zsuzsi, Márti és sorolhatnám. Apukák és anyukák, nagypapák és nagymamák. A két csöppség - Réka és Zsófika egymást ölelve ünnepelt. Pedig még ezután vette kezdetét az igazi varázslat:
A színpadon a The Gaggle, a Fecsegő Lányok!
A közönség (lehettünk vagy ötszázan) meghatódottan figyelt, mert a jóslat beteljesedett. Kezdetét vette a februárban megígért The Gaggle-láz!
A kétórás esti programban már addig is fantasztikus produkciókat láthattunk a művészeti iskola táncosaitól. Tyukodi és mezőfalvi táncok, újszentesi és szentesi motívumok váltakoztak az újhullámos hipp-hoppal fűszerezve.
A Nyári Moderntánc Est fénypontja lett a Fecsegő Lányok briliáns műsora. Szerencsére ott volt a TV és megörökítette az örökkévalóságnak az ősbemutatót! A két dal garantáltan sláger lesz, hiszen a közönség reakciója egyértelmű. A refrént már együtt énekelték a két csodálatos énekesnővel. Fanny (Kolozsvári Fanni) és Kata (Tóth Kata) elvarázsolt bennünket. Ők ketten a másik négy lánnyal mesés körtáncot lejtettek a színpompás színpadon. A két „kicsi”, Saci (Váczi Sára) és Orsi (Gajda Orsolya) bámulatos összhangban volt a két énekes-táncossal és a két másik nagylánnyal, Nikivel (Farkas Nikoletta) és Katával (Rimóczi Kata). Ő - Kata - vendégtáncosként tökéletesen helyettesítette a néhány hete megsérült Dettit (Gajda Bernadett). Csodálatos az az alázat, mikor Kata arról beszélt, hogy mekkora boldogság volt a lányokkal a szűk egy hetes felkészülés és azután az előadás.
Az első dal, a Szabad élet vár! (zeneszerző: Kulbert György) ritmusai pirosra vert tenyereket keltettek, míg a másik, a Hegedűtánc (zeneszerző: Murphy, Mészáros Gábor) után a konferanszié sokáig nem tudott megszólalni a tomboló közönségtől:
„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy mi lehettünk az elsők, a Fecsegő Lányok bemutatkozásában!”
Kész van egy harmadik szám is: Hűtlen címmel. Ismerős a cím. Igen, méghozzá az EDDA stúdiójában készült el! Pataky Attila boldogan írta alá az engedélyezést, hiszen szinte tökéletes a földolgozás. Ne felejtsük el, hogy 11 és 14-15 éves lányokról van szó! Közel egy év kemény munkája érett be.
A lányok gőzerővel készülnek: július 7-én Tóparti buli lesz Szegváron, míg 14-én Kurca-parti Koktél Party Szentesen. Érdemes lesz megnézni!
Óh, jaj! Valaki nagyon hiányzik a táncból! Róla még nem is beszéltünk, pedig a Fórumos Besesával (Bessenyei Sándor Egerből) szinte csak róla áradoztunk (ja, meg a csajokról). Besesa csak azért utazott ide kétszáz kilométert, hogy a lányokat láthassa! De akkor ki hiányzik?
Aki egy hétig tanította be a csajokat, hogy ilyen tökéletes legyen az előadásuk: igen, ő a Feri! Adamovich Ferenc a fővárosból, a NOX-ból! Ő most jelenleg Párizsban táncol, előkészítve a NOX európai turnéját.
Nahát, ez a Feri is egy varázslat! Sokat beszélgettünk - már hazafelé Pestre - a kocsiban. Hátul a csajok, Fanni és Kata traccsoltak, mi középen Besesával egymás szavába vágva kérdezgettük Ferit, ő pedig közvetlenül válaszolt. A legizgalmasabb kérdés volt: a fanatizmus.
Feri szerényen és sokkal egyszerűbben fogalmazott: ez a szeretet. Micsoda nagyság! Két éve NOX-os. A NOX az ajándék. Együtt táncolhat Nagy Tamással vagy Torma Zsolttal, az ország egyik legnagyobb koreográfusával (Experidance), aki nem mellékesen csongrádi születésű. Ez egy kihívás, de egyben hivatás is. De nem ragozza túl! Egyszerűen csak: ez az élete. A tánc. Mikor a színpadra lép. Mindig arra gondol, hogy a közönség úgy menjen haza boldogan: Igen, ezt akartam.
Briliáns, ahogy beszél: Szeretem, mert ez az életem. A mi Fecsegő Lányainkat is nagyon megkedvelte. Szerinte óriásiak! - mondja ezt egy NOX-os, vezető táncos! Pestiesen szólva: Nem semmi!
Sok kérdésünk volt, de még mennyi kérdés keletkezett! A menedzsment vezetője csak szerényen válaszolt:
„Ne szaladjunk el, nem sietünk”
Pedig megint jó volt Besesa kérdése:
„Csillagok születtek?”
Lehet. Az a fölfokozódott mámor azt mutatja: sláger lesz. Slágerek lesznek.
Ja, a végére. Azért nagyon hiányoztál, Detti! Mielőbbi gyógyulást!

Falunapi programok

Purgel Zoltán | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az idén is megrendezi a falunapi fesztivált 2007. augusztus 18–19–20-án a Kastély és a Piactér környékén.

Programajánlatunk:
 

 

2007. augusztus 18. (szombat)

9 órakor: A XIV. században keltezett írásos dokumentum alapján erre az időpontra tehető településünk első születésnapja. Ennek a 675 éves évfordulónak az emlékére szentmise a Római katolikus templomban.
10.15 órakor: a Kastélyban emléktábla elhelyezése Salkaházi Sára szociális testvér emlékére.
14 óra: a Kastély udvarán Falusias játékok vetélkedő a környező települések képviselő-testületeinek részvételével.


Falusias játékok (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

15 órától 19 óráig: bajnoki labdarúgó mérkőzés a sportpályán.
16 órakor: a Kastélyban Purgel Zoltán Örök Pillanatok című, első önálló fotókiállításának megnyitója.
17. 30 órakor: a Díszítőművész Szakkör 30 éves jubileumi kiállításának megnyitója a Kastélyban.
18.30 órakor: a Hasutasok c. film ősbemutatója a Kastély dísztermében, Szőke András rendező és Grecsó Krisztián forgatókönyvíró részvételével.


Szőke András a szentesi filmbemutatón
(Fotó: Vidovics Ferenc)

19 órától: amatőr zenekarok fellépése a Piactéren.

2007. augusztus 19. (vasárnap)

9 órától: Tarhonyafőző verseny a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesületének szervezésében.


Családias, vidám hangulat a tavalyi tarhonyafőző versenyen
(Fotó: Purgel Zoltán)

9 órától: Játszóház gyerekeknek
11 órakor: Aicido harcművészeti bemutató.
16-18 óráig: fodrász és kozmetikai bemutató a Kastély dísztermében.
16 órától 20 óráig: falusi lakodalom a kikérőtől az újasszony táncig.


Az öt évvel ezelőtti falusi lakodalom túl jól sikerült:
még a garabolyon üldögélő törökkakas is csúnyán berúgott...
(Fotó: Purgel Zoltán)


Ez a kisvonat szállítja majd a násznépet

A kisvonat 16 órakor indul a Kendergyártól és folyamatosan felveszi az utasokat a főutcán. 17 órakor Kórógyszentgyörgyről indul és felveszi az újfalusiakat. A kisvonat ekkor már a menyasszonyt, a vőlegényt, a vőfélyt, a násznépet és a fúvós zenekart is viszi.
Közben a Kastély színpadán a Rozmaring dalkör és a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub tagjai lakodalmas nótákat énekelnek, ezzel kedveskednek a lagziba érkezőknek.
18 órakor elkezdődik a ceremónia. Polgári, egyházi szertartás, megvendégelés, szakácstánc, újasszony tánc, sok-sok meglepetés, és hajnalig tartó falulakodalom az Alibi együttessel.


Az Alibi Együttes magyar és külföldi slágereket adott elő
a tavalyi falunapokon
(Fotó: Purgel Zoltán)

Várjuk mindazok jelentkezését, akik szeretnének részt venni ebben a lagziban akár örömanyaként, vagy örömapaként, vagy anyakönyvvezetőként, vagy koszorúsként stb.
Jelentkezni lehet július 30-ig Lukács Istvánnénál a (63)364-363, vagy a (20)467-4458-as telefonszámon, illetve a Művelődési Házban a (63)364-816 számon.
A szereplőkkel főpróbát tartunk augusztus 12-én (vasárnap) 16 órakor a Művelődési Házban.

2007. augusztus 20. (hétfő)

10 órától: lovaglás, lovasbemutató a Kastély mellett Korcsik János és csapatával.
10 órától: gyermekműsorok.

„Modellezés földön, vízen és a levegőben” című modellbemutatót és kiállítást szervez a Csongrádi Rádiós, Modellező és Technikai Sportegyesület (CSRMTSE) Modellező és Rádiós Szakosztálya.
14 órától: a Modellező és a Rádiós Szakosztály kiállítása a Művelődési Ház előtt (folyamatosan).
14 órától 15 óráig: elektromos és robbanómotoros autók száguldása a Művelődési Ház előtt.
15 órától 16 óráig: FSR hajómodell (rádió-távirányítású, motoros hajók) 3,5 és 15 cm3-es kategóriákban, és elektromos hajómodell bemutató a Kurcán. Helikopter- és repülőgépmodellek röptetése a folyó fölött
16 órától 17 óráig: repülőgép szimulátor működtetése, rádióadások-vételek forgalmazása az internet segítségével és autóverseny a Művelődési Ház előtt.


A Csongrádi Rádiós, Modellező és Technikai Sportegyesület
bemutatója 2005-ben
(Fotó: Purgel Zoltán)

16 órakor: táncbemutatók. Fellépnek a Fecsegő lányok és a Szilver TSE szegvári növendékei.


The Gaggle (Fecsegő lányok), Dobbantó Néptánc Gála, 2006.
(Fotó: Purgel Zoltán)


Bugyi Bence és Kis Violetta, a Szilver TSE növendékei (2006. falunapok)
(Fotó: Purgel Zoltán)

17 órakor: Grecsó Zoltán táncbemutatója.
18 órakor: ünnepi műsor. Kenyérszentelés, kitüntetések, „legvirágosabb ház eleje” címek átadása.


A szegvári új kenyér (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

18.45 órakor: Dobbantó Néptánc Együttes fellépése.


A „dobbantók” május elsején is nagy sikert arattak
(Fotó: Purgel Zoltán)

19.30 órakor: a szegvári Tűzköves Színjátszó Csoport vidám színjátéka.


A Tűzköves Színjátszó Csoport tavaly is alaposan
megnevettette közönségét
(Fotó: Purgel Zoltán)

20.30 órakor: sztárvendég Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek.
22 órakor: tűzijáték a Kurca felett.


Tűzijáték a Kórógy-tó felett (2006.)
(Fotó: Purgel Zoltán)

Sok-sok egyéb program, kirakodóvásár, ugrálóvár, ajándéksorsolás várja Önöket és a gyerekeket. Hívják el rokonaikat, ismerőseiket! Szórakozzunk együtt!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Észrevételeikkel, programajánlatunkkal keressenek a következő telefonszámokon: (63)364-363 és (20)467-4458.

Lukács Istvánné


Falunapi összefoglalók 5 év óta

A 2002. évi falunapok óta hírportálunkon megnézhetők a sok képpel gazdagított falunapi összefoglalók.
Az alábbi hivatkozásokra kattintva (újra) megnézhetők az összefoglalók.

2002. évi falunapi összefoglaló
2003. évi falunapi összefoglaló
2004. évi falunapi összefoglaló
2005. évi falunapi összefoglaló
2006. évi falunapi összefoglaló
 

Könyvtári hírek

Kosztolányi Sándorné | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

„Azok a könyvek, melyek könyvtárak polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, Olvasó!” (Kosztolányi Dezső)

Remélem kipihentétek már az iskola fáradalmait, van időtök olvasni is, gyertek el a könyvtárba foglalkozásainkra, töltsétek ki a nyári rejtvényeket és olvassatok sokat.
- Szünidei gyöngyözés
Minden kedden délelőtt 9 órától 12 óráig várjuk az ügyes kezű, a kétbalkezes, a kitartó, a mindent hamar megunó, a jókedvű, a haragos, a halk szavú, a bőbeszédű és minden egyéb tulajdonságú gyerekeket, akik kézműves foglalkozásunkon gyöngyből mindenfélét alkothatnak.
Július 3., 10., 17., 24., 31., augusztus 7., 14., 21.
- Augusztus 28. Vakáció záró vetélkedő, kiállítás a nyáron készült alkotásokból, a rejtvényfejtők díjazása.
A nyári szünetben 8 fordulós rejtvényfüzetet tölthettek ki a könyvtárban. Minden forduló egy-egy állat tulajdonságaira vonatkozó kérdéseket tartalmaz, amelyeket könyvekben búvárkodva megválaszolhatjátok.
Várunk benneteket egész nyáron a könyvtárban!

Fizetőparkolás Szentesen

Purgel Zoltán | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!


A térkép kinagyítható!

2007. július 1-től Szentes városközpontjában 440 parkolóhelyen kérnek majd díjat a várakozásért reggel 8 órától délután 5-ig munkaszüneti- és ünnepnapok kivételével, óránként 120 forintot. A főutcai épületek mögött viszont már most is vannak parkolók, ahol ingyen várakozhatnak az autósok.
Következő hónap elejétől már fizetni kell a Kossuth és a nagyobb forgalmú utcákon Szentes belvárosában és összegyűjtöttünk minden anyagot, mely az üggyel kapcsolatos.

Szentesen a fizető parkolási rendszert a Szentes Városi Önkormányzat Városellátó Intézménye üzemelteti.
Üzemeltető címe: 6600 Szentes, Kossuth tér 6.
Telefon / fax: (63)400-179, (63)510-338.
Üzemeltetési idő: munkanapokon 8 - 17 óráig.
Ügyfélfogadás: munkanapokon 9 - 17 óráig.
Pénztári órák: munkanapokon 9 - 13 óráig.

Fizető parkoló helyeket táblák jelölik, a táblákon nyíl jelzi a legközelebbi parkoló-automatahelyét. A városban 14 db parkoló-automata üzemel.

Parkolás igénybe vehető:
- Érvényes parkoló jeggyel,
- Bérlettel (teljes áru, mérsékelt áru, térítésmentes),
- Parkolási engedéllyel.

Várakozási (parkolási) díj: 120 Ft / óra, 60 Ft / 30 perc, napi jegy 720 Ft. Bérlet, engedély az üzemeltetőnél váltható, igényelhető. (havi, negyedéves, féléves, éves).

Pótdíj mértéke:
- 8 naptári napon belüli befizetés esetén egy órai parkolási díj mértékének tízszeres,
- 8 naptári napon túli befizetés esetén egy parkolási díj mértékének hússzorosa. Emelt pótdíj (ha a parkoló a mozgáskorlátozottaknak részére fenntartott parkolóhelyet engedély nélkül veszi igénybe):
- 8 naptári napon belüli befizetés esetén egy órai parkolási díj mértékének húszszorosa,
- 8 naptári napon túli befizetés esetén egy parkolási díj mértékének negyvenszerese. A fizetési felszólítással, pótdíjjal szemben a Használónak lehetősége van írásban vagy személyesen kifogást emelnie, az Üzemeltetőnél.
A várakozási díjat a tervezett parkolás időtartamára előre kell megfizetni. A szolgáltatás a parkoló gépjárművek őrzésére nem terjed ki. A fizető-parkolóhelyeken is be kell tartani a KRESZ szabályait.

Korlátozott várakozási terület leírása:
1. Kossuth tér 5. számtól a Kossuth Lajos u. 36/C. számig,
2. Klauzál u. 1-3. szám előtt, és a Kossuth Lajos u. 26. számtól a Klauzál Gábor u. 10. számig,
3. Horváth Mihály u. mind két oldala (Kossuth Lajos u. 10. számtól a Horváth Mihály u. 16. számig,
a Kossuth Lajos u. 12. számtól a Horváth Mihály u. 19. számig),
4. Jövendő u. mind két oldala,
5. Kossuth tér északi és keleti oldala (Kossuth tér 4-5 számú ingatlanok előtt),
6. Petőfi Sándor u. szakaszának nyugati oldala
(1-7/a számig, a megállási tilalommal nem érintett szakasza),
7. Ady Endre u. 1-25 számig
8. Erzsébet tér körben (Kossuth tér 1. szám ingatlan mellett mindkét oldalon, Kossuth tér
6. szám ingatlan előtt Erzsébet téri oldalon, valamint Erzsébet tér 1. 2. 3. 4. számingatlanok,
9. Erzsébet tér 1. szám ingatlan Szent Imre Herceg utca előtti szakasz.

Parkoló órák helyei:
1. Erzsébet tér és Szent Imre Herceg u. torkolat,
2. Kossuth tér 6. (Polgármesteri Hivatal melletti parkoló előtt),
3. Petőfi Sándor u. 5. szám (Kondy-Comp üzlet előtt),
4. Kossuth Lajos u. 3. szám (Posta épület előtt),
5. Kossuth Lajos u. 15/a (KSH —Bank előtt a járdán),
6. Kossuth Lajos u. 23. számú ingatlan előtt, a járdán,
7. Kossuth Lajos u. 34. sz. (Piramis üzlet előtt a járdán),
8. Kossuth Lajos u. 24. számú ingatlan előtt (OTP mellett a sarkon),
9. Kossuth Lajos 12. számú ingatlan sarkán (utazási iroda),
10. Kossuth tér 5. számú ingatlan előtt, (Modell Divat Butik előtt),
11. Ady Endre u. 7 számú ingatlan előtti járdán,
12. Ady Endre u. 17. szám (Gyermek orvosi rendelő előtt),
13. Klauzál u. 10. szám (kiemelt járda előtt),
14. Horváth Mihály- Jövendő u. torkolat (cukrászda előtti sarok).

A fizető-parkolóhelyet minden várakozó jármű az alább felsoroltak alapján veszi jogosan igénybe:
1. érvényes parkoló jeggyel;
2. bérlettel;
3. díjmentes engedéllyel;
4. mozgáskorlátozott arra jogosult engedéllyel rendelkezik. .

Kivétel:
1. A megkülönböztető fény és hangjelzést használó járművek,
2. Segédmotor kerékpárok, kerékpárok,
3. Közérdekből történő veszély,- hibaelhárítást végző járművek,
4. Diplomácia mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárművek,
5. Az utasra várakozó, foglalt jelzésű taxi.

A hónap verse

Purgel Zoltán | 2007. 07. 03.
Írja meg véleményét a fórumba!

Szűcs Zoltán: Szegvári rögök

Huszonéve már mióta keltezem a napot,
És más módon jártatom, látványra fogékony tekintetem.
Gyermeki énnel láttam először a kopott,
Istennek emelt tornyot, mit akkor lombtalan fának hittem.
Édesapám volt ki oktatva elmagyarázta,
„Torony az hova ima száll, és alatta Isten háza.
 
A Kurca folyó belső oldalán,
- Hová nyáridőben, hajnaltájt járt legelni a csorda -,
Jószágtartás könnyítéseként
Apám Kukoricát vetett félholdra.
Kapálni olykor engem is magukkal vittek,
No nem, mint segéderőt, csupán puttonyt, engedetlen terhet.

Szántottam végig térden a mezsgyét.
Játékba hányszor megfeledkezve
Anyám stoppolt is eleget,
Hol a zokni sarkát, hol a nadrág „térgyét”.
De néha ráfelejtve a játékra elrévedt tekintetem,
Elnéztem a falu felé, az volt szememnek a végtelen.

Mintha életre kelt volna meséktől túlfűtött fantáziám,
A dombra épült házak között,
A lágy nyári lég borzolta gesztenyefa lombok,
Csendesen ringatták a bárányfelhőkkel tarkított égi legelőt.
Mesés volt e vidék minden ecsetvonása,
Mit natura a bölcs festő rajzolt a világra.

A Kurca magányosan kígyózott a házak alatt,
Meg- megérintve a régi börtön halódó lábazatát.
Fölötte a kastély mely a falu szívéből fakadt,
Őrizte a múlt század ódon hangulatát.
Ma is ott áll csendesen, mint amiben senki nem lakott,
Átvészelve egy újabb nehézkes korszakot.

E ködös némaságból Apám szelíd hangja szólt,
„A korsó mily jó szolga, félig a földbe ásva,
Hűs vizével szomjat olt.”
S miközben tett következett veretes szavára,
Verítékes homlokáról földre cseppent izzadsága…
Elmémbe égtek róla ezek a képek,
Emlékeimben e képek eddig érnek.

A hónap fotója


Atomrobbanás a Kontra utcában
(Fotó: Gajda Zsolt)

Összefoglaló a Tófesztiválról

Kis Sarolta | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

2007. május végén, Gémes László polgármester úr megbízásából Csurgó Gyöngyivel elkezdtük szervezni a Tó-fesztivált.
Egy olyan programot szerettünk volna életre hívni, amely a család apraja-nagyjának szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt egy napra.
Az előkészületek, tervezgetések folyamán visszanyúltam előző rendezvényszervezési tapasztalataimhoz (szülőfalumban Békésszentandráson hét évvel ezelőtt alakítottuk meg a Békésszentandrási Ifjúsági és Kulturális Egyesületet – BIKE – és azóta hét sikeres BIKE-napokon és öt utcabálon vagyunk túl), továbbá így került Szegvárra egy Szarvasi-Békésszentandrási fiatalokból álló zenekar is.
A kiválasztott terület a szabadidőparkra esett, amelyet a rendezvény kezdetéig lelkes önkéntesek és a KHT dolgozói idejüket, erejüket és pénztárcájukat nem kímélve varázsolták át a szombaton látott rendezett, feltöltött, homokágyas helyszínné.
A horgászverseny és a halászléfőző verseny a hajnali, illetve a déli órákban kezdődött, a fő programokat (alkotóházak, rendőrségi-, tűzoltósági bemutatók, tavirózsák vízre bocsátása, zenekari fellépések) tudatosan a délutáni órákra terveztük, hogy akik nem szeretnének részt venni a horgász-, illetve a főzőversenyben, azoknak ne kelljen lakóhelyük és a rendezvényhelyszín között ingázni egy-egy érdekesebb program kedvéért.
Bevallom őszintén, a világító testek elhelyezésének ötlet-szikrája a kedvesem fejéből pattant ki, és a látvány, amit a fények éjszaka nyújtottak a Kórógy-tavon minden képzeletet felülmúlt.
Azt a területet, amelyen a péntek esti világítás-próbánál még fiatalok fociztak, szombat este a gyermekek vették birtokba. Játszottak, szaladgáltak a homokban, és láthatóan nagyon jól érezték maguk.
Polgármester úr ötlete alapján vásárolt vízibiciklik is kedvező fogadtatásra találtak, reggeltől estig egyfolytában egymásnak adták át őket a vállalkozó kedvű lakosok.
A versenyek díjazására Viola István, a Kórógy-tóról készült fotója alapján készítettünk okleveleket, egy kis fantáziával egyszerű díjakat készítettünk horoggal és fakanállal, fa talapzatra.
A vándorkupákat (amelyek egy-egy évig maradnak annál, aki megnyerte, és akkor kerül át a versenyző magántulajdonába, ha háromszor nyeri el) Kulbert György készítette. A vándorkupák magukért beszélnek, megjelenik rajta a Kórógy-tó partja, a nádasban, a stégen ülő horgásszal, aki éppen két nagy pontyot is fáraszt a fodrozódó vízben, illetve a fa lombja alatt, bográcsban főző ember, akit szintén körülölel a nádas, míg az égen a lenyugvó nap fényében madarak szállnak.
A horgászverseny díjazása három kategóriában történt:

Gyermek horgászverseny

I. helyezett: Gémes Gergő
II. helyezett: Gémes László
III. helyezett: Rostás Bence
IV. helyezett: Kollár Gábor
V. helyezett: Hegedűs Dávid

A gyermek horgászverseny díjazottjainak és a különdíjasok ajándékait (az okleveleken kívül) a rendezvényre érkezett árusok felajánlásaiból oldottuk meg.

Felnőtt horgászverseny

I. helyezett: Rostás János
II. helyezett: Tóth Péter
III. helyezett: Horváth Zoltán

Különdíj

A felnőtt kategóriában versenyző gyermekek különdíjban részesültek, ők név szerint: Pölös Evelin és Szécsényi Endre.

A halászlé-főző versenyen hat csapat indult. A zsűri elnöke Ambrus György szakácsmester elismerően nyilatkozott az elkészült ételekről, és megköszönte a részvételt mind a hat csapatnak.
A zsűri tagjai: Ambrus György szakácsmester (Szeged), Ágoston Zoltán (Szegvár) és Hajdúk Zoltán hentesmesterek (Gyula), Gémes László polgármester, R. Nagy Mihály alpolgármester és Tóth Péter a Szegvári Horgász Egyesület elnöke voltak.

A halászlé-főző verseny díjazottjai

I. helyezett: a postások csapata
II. helyezett: Center Söröző
III. helyezett: Kossuth telep csapata (Csatordai Mihályné)

Remélem, hogy jövőre még többen kapnak kedvet a versenyeken való részvételre, és hagyománnyá tudjuk tenni ezt a rendezvényt is.
A délután folyamán a Belevaló Klub és Kulbert György fafaragó segítségével alkotóházakban vehettek részt a gyermekek és a fiatalok, kipróbálhatták az íjászat tudományát Pölös Attiláék segítségével.
Délután 15.30 órakor gyermekek segítségével helyeztük el a Forray Máté Általános Iskola pedagógusai által készített tavirózsákat a Kórógy-tavon. Ennek a programnak akkora sikere volt, hogy még Szegedről is érkeztek rá vendégek.
A Szentesi Rendőrkapitányság kutyás- és drogellenes bemutatót szervezett, a Szegvári Önkéntes Tűzoltóság pedig egyenruhát, régi szivattyút, szereléseket mutatott be. A tűzoltók bemutatóján fellelkesedve a gyermekek is pumpálták a több mint száz éves szivattyút, és lelkesen fedezték fel a tűzoltóautó belsejét is.
A fellépő együtteseké (Inoba Együttes, The Gaggle Együttes, Apropó Együttes) volt a színpad a késő délután és az est folyamán. Remélem mindenkinek elnyerték a tetszését a produkciók.
A támogatók közül van aki anyagilag, van aki a szükséges eszközök felajánlásával, és van aki munkával, tereprendezéssel segítette a rendezvény létrejöttét, segítségüket ezúton is még egyszer köszönöm!

A Tófesztivál támogatói:

- Ágoston Zoltán hentesmester
- Ambrus György szakácsmester
- Belevaló Klub
- Bodrogi Bau
- Bugyi Csaba
- Bugyi Imre
- Cent-RM Bt.
- Élelmiszerbolt - Dobainé Kovács Mária, Gémes Zsolt
- Fitoker Bt. - Hajzlerné Marika
- Forray Máté Általános Iskola
- Gémes László
- Hajduk Zoltán hentesmester
- Halasi Tibor
- Hegyi László
- Horgászbolt
- Hunor Coop ZRt.
- Ifj. Bába Miklós
- Kulbert György
- Kurca-völgye Egyesület
- Lukács István
- Purgel Zoltán
- Quattro-Max Kft. - Csák Zoltán
- R. Nagy Mihály
- Süli Alexandra
- Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet Szegvári Kirendeltsége
- Szegvár Nagyközség Önkormányzata
- Szegvári Falufejlesztő, Üzemeltető és Szolgáltató Kht.
- Szegvári Horgász Egyesület
- Szegvári Önkéntes Tűzoltóság
- Szegvári Polgárőrség
- Szegvári Rendőrök
- Szentes Áfész 213. sz. Abc - Csatordai Ferenc
- Szentesi Rendőrkapitányság
- Ternai Kft. - Ternai Jánosné zöldségfelvásárló
- Tonomárker Kft. - Tonomár Zoltán
- Tóth Péter
- Váczi Csaba - Zafír Üzlet
- Viktória Autósiskola
- Viola István

Továbbá köszönöm Önöknek, hogy ellátogattak a rendezvényre, és remélem, mindenki megtalálta a kedvére való programot!

Kis Sarolta
Polgármesteri kabinet


Képes összefoglaló több mint száz képpel Fotóalbum rovatunkban.
Az összefoglaló megtekintéséhez kattintson ide!

Hétvégén falunapok Derekegyházon

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

2007. július 14-15.

Július 14. (szombat)

- 6 órakor: horgászverseny.
- 8 órakor: tréfás zenés ébresztő.
- 9 órakor: kézműves foglalkozás, játszóház a Művelődési Háznál, autó és motor bemutatók, ugrálóvár, vurstli egész nap.

Művelődési Háznál:
- 13.30 órakor: rendőrségi bemutatók.
- 14 órakor: rekord kísérlet! Egy időben, egy helyen a legtöbben: süssenek palacsintát!
- 15.15 órakor: sztárvendég Forgács Gábor parodista.
- 16 órakor: Szilver társastánc bemutató I.
- 16.15 órakor: a palacsintasütés eredményhirdetése.
- 16.30 órakor: Szilver társastánc bemutató II.
- 16.45 órakor: Capuera bemutató I.
- 17 órakor: Tréfás falusi vetélkedő.
- 18.15 órakor: Capuera bemutató II.
- 18 30 órakor: Rózsaszín Pár Popók bemutatója.
- 18.40 órakor: Mátéfi Kriszti és Dombi Szilvi aerobik bemutatója.
- 18.45 órakor: férfi pocak szépségverseny, természetesen a hölgyek örömére.
- 19 óra körül: eredményhirdetések.
- 20.30 órakor: sztárvendég Auth Csilla. Utána Plussz egy csoki koncert.
- Késő este: tűzzsonglőrök bemutatója.

Július 15. (vasárnap)

- 9 órakor: falunapi főzőverseny a Polgármesteri Hivatal parkjában.
- 10 órakor: hagyományos Derekegyház-Árpádhalom öregfiúk kispályás focimérkőzés.
- 10-12 óráig a Rádió Szentes kívánságműsora.
- 10 órakor: koronglövő verseny a Bázison.
- 12-13 óra között: eredményhirdetések

Mindkét napon étel-ital biztosítva!
Információ: (63)453-019, (30)303-2220

Horgászverseny szervező: Borbás István, Török Ferenc.
Főzőverseny szervező: Csatordai Lajos.
Palacsintasütés szervező: Sárai Zsolt.
Koronglövészet szervező: Szabó András.

Mindenkit szeretettel vár Derekegyház!

MP3-as lejátszóval tanul a szegvári vak pár
Szentesen

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás a Délvilág c. napilap 2007. június 13-i számában jelent meg. Az írás ide, vagy a képre kattintva kinagyítható!

Szegvár bekeményít

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás a Délvilág c. napilap 2007. június 23-i számában jelent meg. Az írás ide, vagy a képre kattintva kinagyítható!Ketten meghaltak, négyen túlélték

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás a Délvilág c. napilap 2007. július 9-i számában jelent meg. Az írás ide, vagy a képre kattintva kinagyítható!Három sérült már jobban van

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás a Délvilág c. napilap 2007. július 10-i számában jelent meg. Az írás ide, vagy a képre kattintva kinagyítható!Nem egy, két baleset volt?

Purgel Zoltán | 2007. 07. 12.
Írja meg véleményét a fórumba!

Az alábbi írás a Délvilág c. napilap 2007. július 11-i számában jelent meg. Az írás ide, vagy a képre kattintva kinagyítható! A hirdetésekből befolyó bevételeket a Szegvár OnLine fejlesztésére fordítjuk.

megapress

Szerkesztő:
Purgel Zoltán

Telefon, SMS, MMS:
+ 36 30 349 0745

E-mail küldése
Üzenet küldése
Skype: purgelzoltan

Kedvencekhez
Kezdőlapnak beállítás
Kérdőív
Hírlevél

Partnereink:


 


Ugrás a lap tetejére  |  Vissza