Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A szegvári önkormányzati választásokról – félig-meddig külsős szemmel

3 838

Nem terveztem, hogy újságcikket írjak a szegvári önkormányzati választás kapcsán, de az élet úgy hozta, hogy úgy éreztem, mégis meg kell tennem. Október 12-én, péntek este egy szórólapot dobtak be több szegvári lakos postaládájába. A szórólap névtelen, nem derül ki, hogy ki készítette, és az éj leple alatt szórták ki. Ez a szórólap öles betűkkel hirdeti, hogy “az eddigi függetlenségét hangoztató Szabó Tibor György hitelessége megkérdőjelezhető”, mivel az ismeretlen szerző állítása szerint Szabó Tibor valójában Dr. Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester jelöltje. Ennek bizonyítására egy képen megmutatja Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma (MMM) weboldalának egy részletét, amelyen Szabó Tibor szegvári polgármesterjelöltként szerepel.

Névtelen szórólap – kis testi hibával

Csakhogy egy nagyon fontos dolog, ami a szóban forgó weboldalon szintén szerepel, méghozzá a legtetején, valahogy lemaradt a szórólapról. Ez pedig a következő:

„Az MMM arra kéri szimpatizánsait, hogy a felsorolt településeken az alábbi ellenzéki vagy független polgármesterjelölteket és csapatukat támogassák szavazatukkal.
Az alábbi ajánlások az illető polgármesterek megkeresése nélkül készültek. A lista összeállításánál az ajánlások az MMM egyoldalú nyilatkozatát jelentik, azok összeállításánál a benne szereplő személyek kívánságait nem vettük figyelembe.”

Szabó Tibort tehát senki sem kérdezte meg, mikor erre a listára a nevét felírta. Vagyis szó sincsen arról, hogy ő ennek vagy bármilyen más mozgalomnak vagy pártnak a jelöltje lenne, nem is tudott róla, hogy szerepel ezen a honlapon (és, mint elmondta, lépéseket fog tenni, amiért megkérdezése nélkül őt ott szerepeltették).

A postaládákba bedobott szórólap tehát csúsztat, hamis színben tünteti őt fel, és megrágalmazza, amikor alaptalanul azzal gyanúsítja meg, hogy az MMM támogatásával indult a választásokon. Ez egész egyszerűen nem igaz. Ráadásul a kampány legeslegvégén, az éj leple alatt terjesztették a faluban ezt a szórólapot, amikor már – legalábbis az elkövető reményei szerint – nem is tud megfelelően vagy bárhogy reagálni, válaszolni rá a megrágalmazott fél. (Tibor hozzáértését, rátermettségét bizonyítja, hogy még így is reagált rá, pedig neki se újságja, se tévéje, se olyan anyagi és egyéb forrásai nincsenek, mint az ellenoldalnak.)

Egy névtelen, rágalmazó szórólap elkészítése és a kampány legvégén, az éj leple alatt való terjesztése vajon becsületes szándékra utal? És ugyan kinek állhat érdekében, és ki áldoz erre anyagi és egyéb forrásokat? Ugye, nem nehéz kitalálni…

Szegváriak szavaznak szegváriakra

Önök közül a legtöbben tudják, hogy édesapám sok éven át volt ennek a településnek az első embere, és szerintem jól tette a dolgát (de ebben nyilván elfogult vagyok). Ám bármennyire is volt jó vezetője a falunak (ha az volt), akkor sem a szegváriak választották meg, hanem felülről döntötték el, hogy ő legyen a tanácselnök. Ez pedig egy óriási különbség, amiről manapság hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Az, hogy most Szegváron szabadon lehet választani két szegvári ember közül, hogy ki legyen a polgármester a következő öt évben, nagyon jó dolog.
 
Miért mondom ezt? Mert olyan szerencsénk van ráadásul, hogy mindkét jelölt szegvári. Nem valaki mást küldenek ide, egy idegen városból vagy faluból, hogy üljön a nyakunkba polgármesterként, hanem helybeliek indulnak.

Én ugyan keveset vagyok Szegváron, Budapesten élek, csak néha látogatok haza egy-két napra. De itt él a családom, édesanyám, nővérem, unokahúgom. És ha hiszik, ha nem, fontos nekem Szegvár, ahogyan az is fontos, hogy ki lesz itt a polgármester. Mondhatja bárki, hogy Pestről könnyen beszélek. És ez igaz is. Könnyebben beszélek, mintha itt élnék, mert az én sorsom vagy egzisztenciám nem függ attól, ki nyeri ezt a választást. Így szabadon tudom megfogalmazni a véleményemet, minden anyagi vagy egyéb érdektől, hátsó szándéktól mentesen.

Valójában ki a hiteltelen?

Úgyhogy folytatom is. Kedves szegváriak, Önök szerint ki a hiteltelen: aki ilyen rágalmazó szórólapot név nélkül, sunyi módon bedob a postaládákba, vagy egy olyan jelölt, akinek gyakorlatilag egy rossz szava nem volt sem élőszóban, sem írásban a másik oldal felé? Ki a hiteltelen: aki képes az egyik legnagyobb magyar, sőt, multi vállalatnál meglévő megbecsült állását, pozícióját feladni, hogy itt polgármester legyen, amivel többet aligha fog keresni, és egy csomó gondot is a nyakába vesz, vagy az, aki az elvileg, papíron önkormányzati, de valójában az egyszemélyi uralma alatt álló Kurca tévében az egyik képviselőjelöltet rágalmazza. (Tóth Péterre utalok itt, egy másik cikket megérne az a lejárató kampány is, aminek ő volt a célpontja.) Kedves szegváriak, Önök szerint, ha e kettő oldal közül kell választani, akkor vajon melyik fogja inkább tisztességesen, becsületesen, az itt élők érdekeit és sorsát, és nem a saját hatalmaskodását és boldogulását szem előtt tartva vezetni ezt a települést?

Nem szeretném a választ a szájukba adni, döntsenek vasárnap, a szavazófülkében a legjobb belátásuk szerint. És bárki is lesz a polgármester, próbáljunk meg ezen az egészen felülemelkedni, és együttműködni, mert a falu érdekeit, az itt élők jövőjét az acsarkodás és a gyűlölködés nem szolgálja. Csak akkor lesz fejlődés Szegváron, ha a polgármester és a képviselők képesek együtt dolgozni. Mondom ezt annak ellenére, hogy én személy szerint hatalmasat csalódtam azokban, akik e mögött a szórólap mögött állnak.

Kapcsolódó hivatkozás

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató