Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Gazdaság

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági növények közül gabonát, takarmánynövényeket, ipari növények közül napraforgót és kendert termesztenek. 
A nagy kapacitású szárító berendezéssel megfelelő színvonalú gabonát és takarmányt tudnak piacra felkészíteni.

Ternai tanya

A kertészettel, zöldségtermesztéssel foglalkozók a geotermikus energiát felhasználva üvegházakban, fűtött fóliákban és szabad földben termelik meg a paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztát, kínai-kelkáposztát, salátát. 
A megtermelt árut elszállítják, vagy a helyi felvásárlóknak adják el. 
Konyhakerti növények (káposzta, paprika, uborka, kínai kelkáposzta, paradicsom, stb.) hajtatása fűtött- és hidegágyas fóliákban, szabadföldön nagyon régen folyik. Sok zöldségtermesztő rendelkezik termelési tapasztalattal. 

Paprika csomagolás a Ternai Kft-nél

A hajtatott zöldségek tárolására hűtőházakat alakítottak ki a vállalkozók. Jelenleg három hűtőház van, felvásárlók működtetik, akik válogatással, csomagolással teszik értékesebbé a zöldséget.

Állattenyésztés

Az állattenyésztésnek óriási hagyományai vannak községünkben. 
A 18-19. században nagy gulyák, ménesek, kondák, juhnyájak legeltek a hajdani tiszai ártéren létrejött legelőkön. Napjainkban szarvasmarhát, sertést, kevés juhot, pulykát, libát, csirkét tenyésztenek. A szarvasmarhát leginkább tejtermelésre tartják. 
A községből sok millió liter tejet szállítanak el évente a tejfeldolgozó vállalatok. 
A Puskin Tej Kft. több, mint 2000 darab tehenet tart. 
Egyre többen tartanak lovat igavonásra és sport célra is.

Régebben a Csordajárásra terelték le a teheneket

Ipar, kereskedelem

Az ipart a kender feldolgozó gyár képviseli, amely a környék- és a távolabbi vidék termését dolgozza fel. 
Fontos munkavédelmi termékeket állít elő a Béres Munkavédelem Kft. 
A kereskedelemben az ÁFÉSZ kiskereskedelmi hálózata, valamint sok magánbolt látja el a lakosságot élelmiszerrel, iparcikkel. 
Az állattartók a takarmány- és tápboltokban vásárolják meg állataiknak a takarmányt. 
Ezen kívül sok italmérés, palackozott áruk boltja, kocsma található a faluban.

Befektetési lehetőségek

– Savanyító üzem létrehozása káposzta, paprika, uborka, zöldparadicsom, dinnye feldolgozására.
A kész termék felvételére a piac rendelkezésre áll, mivel a savanyított termékeket messziről szállítják a kereskedelembe, amely megdrágítja azt. 
– A község területén több termálkút található. A nagy energiatartalommal rendelkező termálvizet épületek fűtésére, üvegház és fóliasátor fűtésére hasznosítják. Nem használják viszont a turisztikát elősegítő gyógyfürdő (a termálvíz összetétele nagyon hasonlít a szentesi gyógyvízhez) létesítésére. Medencék építésére van hely, ezáltal lehetőség. 
– Több ezer darab tehenet fejnek a nagyobb és kisebb gazdaságokban. A tejet elszállítják a távolabb lévő feldolgozókba, sajtüzemekbe. Ha helyben épülne tejüzem, sajtüzem, a kereskedelmi egységek nem Dunántúlról, és a Duna-Tisza közéről rendelnék meg a tejet és tejtermékeket. Biztos nyersanyag-bázist lehetne kiépíteni, sőt tartós felvevőpiacot is.
– Igen sokan tenyésztik, hizlalnak sertést, bikát, libát, baromfit. Egyiket sem dolgozzák fel helyben. Különösen jó befektetésnek tűnik a vágóhíd létesítése. Nem csak biztonságossá tennék vele a sertéshizlalást, marhahizlalást, hanem bizonyos feldolgozás után jelentősen megnőne a hentesáru jövedelmezősége.
– Kevés leendő farmernek, családi gazdaságnak van gépe a földműveléshez. Ezért a néhány géppel rendelkező végzi a bérszántást, vetést, aratást. Nincs konkurenciájuk, ezért igen magasak az árak. Befektetési lehetőség lenne gépállomás létesítése, ahonnan megrendelhetné a birtokos a szükséges földmunkát.

Szegvári vállalkozások térképkiadványon

Szentes-Szegvár térkép.
Készítette: Purgel Zoltán

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató