Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegváriak régi tragédiája

831

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Juhász Dóra írása

Nyolc évtizede történt Tompaháton

Százhúsz éve nem volt olyan enyhe időjárás ősszel, amilyen 1926-ban. Tavasz az őszben. A cukorrépa szedőknek nem fagyott a kezük a répa koronájához. Ám amilyen jól indult a késő őszi munka, olyan rosszul végződött. Az egykori Csongrád vármegyei alispán, dr. Csergő Károly jelentéséből megtudhatjuk, mi is történt Derekegyház-Tompaháton 1926. november 4-éről 5-ére virradóra.
A derekegyházi uradalom kezelésében lévő tompaháti gazdasághoz 78 szegvári mezőgazdasági munkás szerződött répaszedésre. Éjjeli elhelyezésükre a major délnyugati részén nádfedeles barakk szolgált, amelyben emeletes deszkaágyak voltak. A helyiségben éjjel 1 órakor tűz ütött ki, amely oly gyorsan terjedt, hogy percek alatt lángba borította az egész épületet. Az alvásból felriadt emberek menekülni kezdtek, de csak egy kijáraton juthattak a szabadba, mert a másik be volt drótozva.
A menekülés nem sikerült mindenkinek.
A helyszínen meghalt a tűzben Mészáros Eszter, valamint sógora, Hajzler László, aki már kijutott, karjában súlyos sérüléseket szenvedett feleségével, de visszarohant, hogy kihozza sógornőjét is. Mindketten bennégtek. A szentesi közkórházba szállították Hajzler Lászlónét, Bihari Etelt, Bihari Istvánt, Mészáros Jánost, Tégla Mátyást, akik közül a következő napokban Hajzler Lászlóné, Bihari István és Tégla Mátyás belehaltak súlyos égési sérüléseikbe. 
A tűz oltása a major gazdasági tűzfecskendőjével, majd a derekegyházi központi önkéntes tűzoltóság részvételével történt, azonban a nagy szél miatt csupán a szomszédos épületek mentésére szorítkozhatott. A járás főszolgabírája azonnal nyomozásba kezdett. Megállapította, hogy a tűznek két lehetséges oka volt. Egy késő éjjel hazatért munkás a sötétség miatt gyufát gyújtva kereste meg fekhelyét, majd a gyufát eldobta, ami a deszkaágyakról a földre szóródott szalmában tovább izzott. Lehetségesnek látszott az is, hogy a munkások főztek a barakkban, s nem voltak eléggé óvatosak, de akadtak, akik dohányoztak is. Lefeküdtek, s nem vették észre a szunnyadó tüzet addig, amíg azt a heves szél nagyobb lángra nem lobbantotta.
Nyolc évtized és egy esztendő telt el azóta. A tragédiáról a korabeli szentesi és hódmezővásárhelyi újságok tudósítottak, az alispán jelentését őrzi a szentesi levéltár. Bizonyára vannak azonban a katasztrófának olyan mozzanatai, amelyeket csak a szegváriak emlékezete őriz. 
Kérjük, hogy akinek vannak ismeretei a tűzzel, az utána lefolytatott eljárásokkal, az uradalmat birtokló Weiss Manfréd örökösök intézkedéseivel, az általuk nyújtott esetleges kártérítéssel, minden egyébbel kapcsolatosan, ossza meg velünk levélben vagy személyesen keresse fel Szegváron a Művelődési Házat ( Régiposta u. 1)
A tűzvészben áldozatul esett szegváriak tiszteletére emlékmise lesz 2007. november 1-jén este hat órakor a helyi Római Katolikus Templomban.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató