Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A köszönet napja

960

Hagyományteremtő szándékkal kezdtük el a Szent Iván Napi Közösségi Nap szervezését 2004-ben. Szent Iván Nap előtti éjjel a nyári napforduló napja. Ekkor a leghosszabb az éjszaka. Számos néphagyomány kapcsolódik hozzá szerte a világon.
Nálunk a Szent Iván Napi tűzgyújtás a legérdekesebb, hiszen szerelemvarázsló ereje van. Aki a párjával átugorja a tüzet, az együtt marad, szerelmük beteljesül.
Az idei civil nap a Köszönet Napja volt. Májusban rettegve figyeltük a falunk határában kanyargó Tisza hömpölygő áradatát, ki élőben, ki a Civil Tv közvetítésében. Több mint 400 ember a gáton megfeszített fizikai munkával, vagy adományokkal támogatta a védekező munkát. Nekik ajánlottuk, szerveztük ezt a napot ünnepléssel, szórakozással. A nap megszervezésében partnerek voltak a civil szervezetek, magánemberek és az önkormányzat is.
A rendezvény előtt több héttel megkezdődött a szervezőmunka. Összeállítottuk a nap forgatókönyvét, középpontba helyezve a köszönetet, kiosztottuk a tennivalókat.
Különleges dolog volt, hogy egy felvonulás keretében megmutassuk a falu lakosságának azokat az embereket, akik munkát végeztek, akik gépeikkel, adományaikkal segítettek a gáton. Az Ellátó Szervezet Régitemető utcai telephelyéről zeneszó mellett, az árvízi védekezés vezetőivel az élen a Vármegyeház udvarára sétáltak, vonultak az emberek és a gépek, ahol az egyszerű köszönjük felírat fogadta őket.
Az összegyűlt közönséget az óvodások köszöntötték a Földről szóló dalukkal, táncukkal. A gyerekek sorfala között jöttek a színpadra a vendégek. Az ünnepség a Himnusz hangjaival folytatódott. Majd Szenczi Sándorné polgármesterünk mondott ünnepi köszöntőt, szólt az árvízi védekezésben fontosnak tartott dolgokról. Dr. Gombos András arról beszélt, hogy Környezetvédelmi Minisztérium államtitkáraként hogyan élte meg az árvízi védekezést. Az Atikövizig képviseletében Dr. Kaszás Mihály mondta el néhány szóban mit jelentett a tiszai árvizek történetében a 2006-os év. Tóth Gyula zöldség és gyümölcskereskedő azokról az érzésekről szólt, amelyek arra ösztönözték, hogy nekünk, szegváriaknak adományozzon.
Kitüntetések átadására is sor került. A kiemelkedő szervezőmunkát, a védekezésben aktívan, sokat dolgozó emberek kaptak elismeréseket.
Ezek után egy kis emléket – pici homokzsákot 2006. felirattal adtak át mindenkinek. A védekezésben valamilyen módon résztvevők neve elhangzott. Fontosnak tartottuk ezt a gesztust, hogy a falu lakossága előtt elhangozzanak ezek a nevek. Hosszúra nyúlt ez a felsorolás, de ez annak a példája, hogy sokan megmozdultak falunkért. Köszönjük.
Csorba Gyula előadásában Szűcs Zoltán: Szegvári rögök című verse hangzott el komolyzenei aláfestéssel, majd a Szózat zárta az ünnepi részt.
A fényes, napsütéses nézőtéren maradó közönség a köszönetképpen összeállított műsoron szórakozhatott. A Tűzköves színjátszók, a Rozmaring Népdalkör, ifj. Ternai József, az Ízisz és a Kelet Lányai hastánccsoport, Orvosné Jaksa Mária szavalata, Karate bemutató Erdei Sándor vezetésével, Kulbert György gitáros éneklése, a Piros Rock Band zenekar műsora változatos kikapcsolódást jelentett. Az est színpadi zárásaként a tűzzsonglőrök mutatványában gyönyörködhettünk. A piactér mellett Szent Iván éji tűz gyúlt, amely mellett Gajda Mihály zenéjére táncolhattak, beszélgethettek a még talponmaradók az erre nagyon alkalmas piactéren, ami mára már egy közösségi térré alakult. 
A vármegyeház emeletén Sinkó János szegvári származású festőművész érdekes, de nem szokványos festményeit nézhettük meg. A képeket a megnyitón a hazatérő Grecsó Krisztián ajánlotta figyelmünkbe. A képek mellett gyönyörű virágkompozíciók díszítették a termet, amelyet ügyes kezű lányok-asszonyok készítettek. A közönségszavazatát Ráczné Purgel Ilona kompozíciója nyerte el. 
A gyermekek is találtak kedvükre való elfoglaltságot a délután során. Különféle ügyességi játékokban próbálhatták ki rátermettségüket, és arcfestéssel „varázsoltathatták” át magukat. Ezenkívül pónilovakon is tehettek egy-egy kört a lelátó mögötti füves részen. 
Hagyományosan a tombolajegy szolgált étel-ital vásárlására. A több mint 600 palacsintát a falu vállalkozó asszonyai, a kalácsot a Szép Öregkor Nyugdíjas Klub tagjai sütötték.
A decemberi közösségi délutánon kóstolhattuk meg a reformételeket, amelyből most is bőségesen kínáltak az Életmód Klub tagjai. 
A szervezők kitartó munkájának meg volt az eredménye. Talán kevesebben voltak a programokon, de mindenki megtalálhatta a neki tetsző elfoglaltságot.
A nap zárásaként vacsora volt a Művelődési Ház összes termében az árvízi védekezés résztvevőinek, támogatóinak az önkormányzat szervezésében. A honvédségtől kapott gulyáságyút felavatták erre az alkalomra, ugyanis közel 500 adag gulyásleves főtt benne.
A piactéren bográcsokban rotyogtak a közösségek által főzött különféle ételek. A Kurca Völgye Egyesület kecskepörköltet, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete paprikás krumplit, a Kempelen Farkas Sakk Kör szívet babbal, a közösségfejlesztők halászlét, az Ász Sörözö flekkent sütött. Jó alkalom volt az összetartozás érzésének növelésére. A közösségek tagjai együtt lehettek, beszélgetve, jókedvűen.
Természetesen kisebb-nagyobb hibák csúsztak a rendezvénybe, de ilyenkor mindenkinek fel kell találnia magát, megoldani a problémát saját magának, vagy a szervezőket megkeresve orvosolni a hiányosságokat. 
Álljon most itt köszönetképpen azoknak a névsora, akik munkájukkal, adományaikkal segítették a nap lebonyolítását.
– Virágkiállítás: Nagy Sándorné, Bóka Róza, Mihály Klára
– Festménykiállítás: Nagy Sándorné
– Ünnepi műsor összeállítása: Csorba Gyula
– Az ajándék homokzsákok elkészítése: óvónők, Kultúrapártolók Köre
– Szórakoztató műsor összeállítása: Lukács Adrienn, Kovács Ildikó
– Műsor levezetése: Határné Bottyán Erika, Rehákné Vigh Mária
– Színpadi dekoráció: Ráczné Purgel Ilona, Horváthné Béres Edit
– Az egész nap összefogása: Puskásné Halál Ágnes
– Palacsintát sütők szervezése: Gila Antalné, Piroska
– Palacsintát árusítók: Lévai Györgyné, Kovácsné Zsibók Brigitta, Homlokné Nagy Mária
– Palacsintát sütők: Dr. Agócs Lászlóné, Arany Lajosné és csapata, Bányai Ferencné, Bihari Ernőné, Gajda Zsuzsanna, Menyhárt Józsefné, Orvosné Jaksa Mária, Szőke Lászlóné, Zsibókné Szarvas Katalin.
– Kalácssütők: Szép Öregkor Nyugdíjas Klub tagjai
– Italárusítók: Rácz Ferenc és felesége Edit, Bereczki Balázs, Balatoni Sándor
– A reformételeket a Reform Klub tagjai kínálták Szenes Gyuláné vezetésével.
– Tombola árusítók: Bacsa Józsefné, Halász Lászlóné, Apró Györgyné, Szőke Istvánné, Vigh Lászlóné
– Gyermekjátékok lebonyolítása: Ráczné Purgel Ilona vezetésével: Rácz Angéla, Horváth Ágota, Bányai Lilla, Ágoston Georgina, Elekes Flóra, Horváthné Béres Edit
– Arcfestés: Belevaló Klub tagjai Banka Ágnes, Szécsényi Ágnes, Szűcsné Ábrahám Mária Kovács Ildikó koordinálásával.
– A felvonuláson közreműködő Dobbantó Néptáncegyüttes táncosai: Ágoston Kristóf, Gajda Bernadett, Gyermán Erika, Kalamusz Kata, Lukács Sándor, Rehák Réka.
– A tér berendezését az Ellátó Szervezet végezte Váradi János vezetésével, valamint Bugyi Csaba, Bugyi László, a kastély dolgozói.
– A tombolahúzás felelőse és a szereplők irányítása Kosztolányi Sándorné feladata volt.
A Művelődési Házban étkezők kiszolgálását a Polgármesteri Hivatal dolgozói, vezetői és a ház gazdája Kovács Ildikó végezte.
– Adományaikkal a rendezvényt támogatták:
100 forintos bolt
Babaház
Bacsa László
Belevaló klub
Bóka Róza
Bottyán Endre és családja
Civil TV
Dobbantó Néptáncegyüttes
Elektro globe Kft. Sarusi Kis István 
Ellátó szervezet 
Európa autó Kft. Vígh László
Faluvédő és Szépítő Egyesület
Herba Mix 
Horgász Egyesület
Horgász Bolt
Ignácz Jánosné
Korcsik János
Központi Abc, Szegvár
Kulbert György
Kultúrapártolók Köre
Kurca Völgye Egyesület
Lila Akác Gyógyszertár
Medi Vitas Kft., Gyógyászati segédeszközök boltja
Mozgáskorlátozottak Szegvári Egyesülete
Művelődési Ház és Könyvtár, 
Nagyné Csatordai Márta
Pirosné Pusztai Mária 
Piti Tibor
Polgári Kör
Purgel Zoltán
Reform klub Szegvár
SIÓ – Bihari Nándor
Szabóipari Szövetkezet
Szegvár Nagyközség Önkormányzata
Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
Szegvári Pékség
Szenczi Sándorné
Szép Öregkor Nyugdíjas Klub
Ternai János és családja (szállítás)
Tűzoltó Egyesület
Újfalusi ÁBC, Gyermán Ferencné
Unicef Magyar Nemzeti Bizottsága
Vadásztársaság
Vöröskereszt Szentesi Szervezete

A hibák kiküszöbölése, a vitás helyzetek elkerülése, a közösségek összetartása, a még jobb szervezés érdekében a jövő feladata.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató