Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Parlagfű híradó

891

Az idén 2006-ban is támogatást kapunk a megyei ÁNTSZ szervezetétől parlagfű mentesítés címén.
A tavalyi évhez hasonlóan a Községi Könyvtárral közösen szervezzük akcióinkat, melyhez a helyi médiákat is segítségül hívjuk. A Szegvár OnLine-on interaktív játék keretében lehet a programban részt venni, ahol a hibátlan megfejtők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.
2006. július 8-án este 17 órától várjuk a Kórógy-tó partjára azokat az önkénteseket, akik már részt vettek az irtásban, illetve azokat is, akik ezután szeretnének bekapcsolódni, hogy a helyszínt parlagfűmentesítjük közösen. A helyszínen biztosítunk védőitalt, munkavédelmi eszközt, Ca tablettát, védőkesztyűt és zsákokat is.
Parlagfű gyűjtési akciót szervezünk, hozza be zárt zsákban az összegyűjtött parlagfüvet, jutalmat kap érte.

A parlagfű

Az allergia civilizált emberek betegsége, olyan egyébként ártalmatlan anyagokra adott hibás immunreakció, amely a védekezőrendszer helytelen működése miatt alakul ki. Az allergia nem velünk született, hanem szerzett betegség. Általában gyengébb panaszokkal kezdődik (orrfolyás, csalánkiütés, nyelvzsibbadás, szénanátha), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat.
Magyarországon mintegy hárommillió embert érint az allergia valamelyik formája.
A leggyakoribb szénanáthát kiváltó allergének: a parlagfű, a fekete üröm, a fűfélék a nyári gyomok, stb. A virágpor a legnehezebben kivédhető allergén.
A parlagfű rendszerint utak mentén, parlagon hagyott területeken, építkezéseken, árokparton, nem megfelelően gyomirtott, kapás kultúrákban, réteken, legelőkön fordul elő. Meleg éghajlatot, száraz talajt, nyáron pedig elegendő nedvességet igényel. Sűrűn növő növények környezetéből, fás területekről eltűnik.
A parlagfű minden egyes növénye pollenszemcsék millióit szórja a levegőbe. Egy tő évente 60000 magot is termelhet, amelyek a talajba jutva, akár harminc évig is csíraképesek maradnak.
A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt virágzása előtt el kell pusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. A leghatásosabb a kézi gyomlálás, amikor gyökerestül tépjük ki a gyomot. Az évi egyszeri kaszálás nem elég, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel. Általában három kaszálás ad megfelelő eredményt. A parlagfű irtását nem bízhatjuk gyerekekre, mert az erősen pollenszennyezett levegő kiválthatja az eddig nem is észlelt allergiájukat.
A parlagfű irtása történhet gyomirtó szerrel is, de csak olyan helyen, ahol a szer embereket, főként gyerekeket nem veszélyeztet.
Harcoljunk a parlagfű elszaporodása ellen!
Kerüljük el a súlyos bírságot!
Ez a gyom beteggé teszi gyermekeinket és unokáinkat!
Ha mindenki csak tíz tövet irt ki tisztább lesz a levegő. Kérjük az Önök segítségét, hogy környezetünket tegyük szebbé, és élhetőbbé, Tudjuk, hogy számíthatunk segítségükre, hiszen mindannyian Szegvárért cselekszünk.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató