Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Megkérdeztük a polgármestert

2 545

Újságunk hasábjain legutoljára áprilisban kérdeztük meg polgármesterünket. Hosszú idő óta nem lehetett testületi ülést tartani. Mikor lesz a legközelebbi ülés? Szeretnénk kérni egy összefoglalót az eltelt időszak történéseiről.

Az utolsó rendes hivatalos testületi ülés 2020 februárjában volt. A kihirdetett veszélyhelyzetben polgármesteri hatáskörben kellett döntéseket meghozni. Természetesen a döntéseim meghozatala előtt mindig egyeztettem a képviselőkkel. A Kormány döntése értelmében 2021. június 15-től lehet újra testületi üléseket tartani. Szegvár Nagyközségi Önkormányzat 2021. július 13-án tartotta az első rendkívüli testületi ülését, ahol többek között döntött a testület a külterületi közutak fejlesztési pályázatának beadásáról, az orvosi rendelő felújításához állami tulajdonú ingatlanrész önkormányzati tulajdonba való átadásáról, vagyonrendelet módosításról és zárt ülés keretén belül a kitüntetések adományozásáról.  Munkaterv szerint az első testületi ülés 2021. szeptember 30-án lesz. Nagyon bízunk abban, hogy a jelzett negyedik hullám nem okoz ilyen mértékű megbetegedést és korlátozásokat, mint ami korábban volt tapasztalható.

A sok bezártság után kíváncsiak az emberek a polgármester, a testület munkájára, egymás véleményére. Lesz-e a közeljövőben közmeghallgatás?

Terveink között szerepel, hogy októberben tartunk közmeghallgatást. Azt gondolom, hogy természetes az az igény, hogy a szegváriak tájékoztatást kapjanak ilyen módon is a településen történtekről, a polgármester és a testület munkájáról egyaránt. Fontosnak tartom azt, hogy mi is kapjunk visszajelzést az eddigi munkánkról. Ilyenkor merülnek fel igények és megoldandó problémák. Ezúton is arra kérem a szegvári lakosokat, hogy ha problémája adódik, azt mihamarabb jelezze a hivatalban vagy akár nálam, és ne várjunk a közmeghallgatásig. Itt szeretném megjegyezni, hogy a www.szegvaronline.hu oldalon tudnak tájékozódni a lakosok. Az oldal naprakész, folyamatosan frissített, aktuális hírekkel várja a kedves látogatókat.

Mikor kezdődik az orvosi rendelő átépítése és addig hol lesz a rendelés?

A közbeszerzési eljárás során a kivitelezők megtették az ajánlataikat, melyből kiderült, hogy a legkedvezőbb ajánlat is több tízmillióval magasabb, mint a megítélt támogatás. A kiviteli tervek alapján készített költségterv 2020 novemberében készült, melyet 2021 márciusában újraterveztettük. Ekkor már látszott, hogy több mint ötmillió forinttal többe fog kerülni a beruházás. Ezt a többletköltséget, akkor vállalta az Önkormányzat. A törvény szerinti nyílt közbeszerzési eljárás több hónapot vett igénybe. Az elmúlt pár hónap alatt olyan drasztikus áremelkedés volt az építőanyagárakban és építőipari munkadíjakban, hogy várható volt a további költségnövekedés. Önkormányzati forrásból már nem tudjuk ezt a több tízmilliós többletköltséget finanszírozni. Ennek érdekében beadtunk egy többlettámogatási igényt. Az elbírálás néhány hónapot fog igénybe venni, melynek értelmében a beruházás kezdése is tolódni fog. Az eredeti tervek szerint októberben kezdődtek volna a munkálatok. Amennyiben megkapjuk a többlettámogatást, akkor optimista becslések szerint 2022. első negyedévében elkezdődhet a felújítás.

Az átépítés idejére a Polgármesteri Hivatal mellett lévő, üresen álló „Ifjúsági szállás” földszintjén alakítunk ki rendelőket.

A Niagara üzlet által bérelt ház oldala bedőlt. Mit állapított meg a független igazságügyi szakértő?

Nem kaptunk még semmilyen szakvéleményt az igazságügyi szakértőtől. Az előzetes vizsgálatokból már látszott, hogy az épület az évtizedek alatt folyamatos vízterhelésnek volt kitéve. Mivel nem volt alapja és vízszigetelése sem, így a lábazat, mely vályogból volt, teljes egészében átnedvesedett és nem bírta tovább a terhelést. Ehhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy kívül-belül lambériával volt borítva, ami megakadályozta a természetes szellőzést. Természetesen várjuk a szakértői véleményt, ami ezt a tényt is leírja.

A hétvégén elektromos hulladékgyűjtést szervezett az önkormányzat. Hatalmas mennyiségű hulladékot hordott össze a lakosság. Mi szombaton vittünk elromlott, használhatatlan elektromos gépeket. A Szolgáltató Kft-nk két dolgozója irányította, pakolta a hulladékot, gyorsan és szakszerűen. Úgy gondolom nem lett elég a két hatalmas konténer. Milyen mennyiségű hulladék gyűlt össze végül?

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára ma már talán nem kell felhívni a figyelmet, hiszen egyre többen tartják fontosnak a hulladékgyűjtésnek ezt a módját. Természetesen még jobb lenne, ha arra törekednénk, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásainkban.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelenthetnek. Ennek okán az önkormányzat szervezésében sikerült megvalósítani, hogy konténerek kihelyezésével a felhalmozódott elektronikai hulladékok összegyűjtésre, majd elszállításra kerüljenek településünkről. Ebben volt segítségünkre a Multigrade Környzetvédelmi Kft.

Akik jártak a gyűjtés idején a hivatal környékén, bizonyára döbbenten tapasztalták, hogy mekkora mennyiség gyűlt össze a parkolóban. Összesen 8 konténert raktak meg a Szegvári Falufejlesztő Kft dolgozói, ami több mint 240 m3 elektronikai hulladékot jelent.

A gyűjtés híre elérte a környező településeket is, így azzal a szomorú ténnyel kellett szembesülnünk, hogy vidékről is hoztak hulladékot a konténerekbe. (Szerencse, hogy elhozták a konténerig, és nem útközben szabadultak meg tőle.)

A szervezés sikeresnek mondható, sokan köszönték meg a lehetőséget a falu vezetőinek, akik továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a környezettudatos, jövőorientált magatartás mindenkitől elvárt.

A gyűjtés megvalósításában és szervezésében közreműködtek:

  • dr. Juhász Tünde kormánymegbízott asszony
  • Szabó Tibor György polgármester
  • dr. Szecskó Tamás jegyző
  • Bandula Ferenc Szegvári Falufejlesztő Kft. ügyvezető
  • Szegvári Falufejlesztő Kft. dolgozói

Ezúton is köszönjük a munkájukat!

Egyik korábbi számunkban beszámoltunk arról, hogy augusztus 26-29. között Szentes és Szegvár ad otthont a Magyar Speciális Olimpia Szövetség által rendezett VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékoknak. Milyen versenyszámokat bonyolítanak le nálunk? Mennyien érkeznek községünkbe? Mit tehet a lakosság azért, hogy jól érezzék magukat Szegváron?

VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok keretén belül a szegvári Forray Máté Általános Iskola tornaterme ad helyet a Tornaversenynek. Fiúknál 5 szeren (ugrás, talaj, gyűrű, párhuzamos korlát, kápásló) lányoknál 3 szeren (ugrás, talaj, gerenda) fognak versenyezni. Közel félszáz versenyző érkezik az edzőikkel és természetesen a kísérőikkel. Azzal tudnak a szegváriak segíteni, hogy minél többen felkeresik majd a verseny helyszínét és együtt biztatják, szurkolnak a versenyzőknek.

Köszönöm a válaszokat!

Kosztolányi Sándorné

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató