Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Sikeres szén-monoxid mérés Szegváron

618

Szerencsére egyre többen tudják, hogy a dohányfüst egyik fő komponense, a szén-monoxid (CO) veszélyes méreg. Ezt igyekszik tudatosítani az a teszt is, amelyet idén az Európai Unióban végeznek. Lisszabontól Londonig, Madridtól Tallinig, Bécstől Stokholmig sok tízezer európai polgár fújta már meg a CO-szondákat, amelyek közül egyet szeptember 23-án Szegvárra is sikerült elhoznunk. 
Az Európai Bizottság Segítség – A dohányfüst-mentes életért címet viselő négyéves kommunikációs kampányának keretében cégünk, a Próbakő Kommunikáció az idei évben számos magyarországi helyszínen végzett és végez szén-monoxid (CO) méréseket. Tavasszal több egyetemi városban jártunk (Debrecen, Szeged, Pécs, Piliscsaba, Budapest, Győr), és orvostanhallgatók bevonásával több mint ezer ember szervezetében vizsgáltuk a felgyülemlett CO-szintet. Már akkor felmerült az ötlet, hogy jó lenne ezt a tesztközpontot szülőfalumba, Szegvárra is elhozni. Akkor sajnos nem jutott idő erre, ám nemrég édesapámmal és Gémes Laci barátommal beszélgettünk a dologról, és végül sikerült egy hétvégét beilleszteni a budapesti egyetemekkel megszervezett zsúfolt őszi mérési programba.
Örömmel jelenthetem, hogy a szegvári mérés igen jó eredménnyel zárult. Az emberek komoly érdeklődést mutattak: összesen több mint 130 mérést sikerült elvégezni (ami igen szép szám, főleg ha összevetjük azzal, hogy egy hasonló mérési napon Pécsen alig több mint 200 mérést tudtunk abszolválni). Ami az eredményeket illeti: a tesztet elvégzők között – nem meglepő módon – erős többségben voltak azok, akik nem dohányoznak. Ez jellemző tendencia: a dohányosok általában nem szeretnek szembesülni egészségre káros szenvedélyük veszélyes hatásaival. A Szegedről érkezett orvostanhallgatók is alapos munkát végeztek: minden egyes érdeklődő figyelmét felhívták a dohányzás, illetve a másodfüst (passzív dohányzás) veszélyeire, és a tesztet elvégzők apró ajándékokat, szóróanyagokat is kaptak.
Végül szeretném megköszönni mindenkinek, aki közvetlenül vagy közvetve segítette a szegvári munkánkat.
Remélem, ezzel az akcióval is hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a szegváriak legalább egy csöppet egészségesebben élhessenek. 
R. Nagy András, a Segítség kampány sajtófőnöke
(Próbakő Kommunikáció)

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató