Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Meghívó csontritkulást megelőző vizsgálatra

1 388

Vigh-Molnár Henriett közleménye

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000 első tíz évét a csontok és izületek évtizedének nyilvánította. Ez azt jelenti, hogy ezekben az években kiemelt hangsúlyt kapnak a csont, a csontritkulás és izületi betegségeket megelőző, gyógyító törekvések, tudományos kutatások A Világszervezet prognózisa szerint 2010-re minden negyedik európai nő 60 évesnél idősebb lesz, s az időskori csontritkulás problémája több millió embert fog érinteni. Fontos tehát, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsunk a betegség megelőzésére, korai felfedezésére és a megfelelő kezelés megkezdésére.

A csontváz ellenségei:
– Dohányzás
– A változó kor elérése
– Kevés tej, tejtermék fogyasztása
– Túlzott súlyvesztés
– Kevés kálcium a vérben
– Szteroid tartalmú gyógyszerek szedése

Amennyiben a felsoroltak közül bármelyik tényező jelen van az ön életében, illetve családjában előfordult ez a megbetegedés, úgy szeretettel várjuk szűrővizsgálatunkra, melynek ideje: 2007. február 17-e (szombat) 9-16 óráig. Helye: Háziorvosi Rendelő, Szegvár. 
A vizsgálat időpont egyeztetés alapján történik, időpont a Lila Akác Gyógyszertárban elhelyezett listán kérhető. Kérjük, a szűrővizsgálatra TAJ-kártyájukat feltétlen hozzák magukkal!

Alapfogalmak a csontról

A csont nem csupán szilárd és változatlan vázszerkezet, hanem élőszövet. Életünk folyamán a régi csont folyamatosan bomlik, és helyette új csont képződik. A csontszövet alapanyagát egy szerves, nagyrészt kollagénből álló (jellegzetes, vízben nem oldódó fehérje) anyag képezi, amit ásványi anyag, hidroxiapatit azaz kalcium-foszfát beépülése tesz szilárddá, erőssé. 
A csontok tömör külső rétege a csontkéreg, belsejükben a csontszerkezet szivacsos, lépes mézhez hasonló. 
Gyermek-, serdülő- és fiatal felnőttkorban több csont szövet képződik, mint amennyi lebomlik. 35 éves kor után azonban a csontbomlás nagyobb mértékű, mint az új csontképződés, és a csontváz tömege ezáltal folyamatosan csökken.

A csont és az oszteoporózis

Az oszteoporózis szó szerint „porózus” csontot jelent. Az életkor növekedésével arányosan fokozatosan vékonyodik a csont kéregállománya, miközben a belső csontszerkezet még korábban és gyorsabban vékonyodik, az üregek nagyobbakká válnak és átlyukadnak, sőt felszívódnak. Ha a csonttömeg-csökkenés és a csontszerkezet felbomlása bizonyos mértéket elér, a csontok már kis terhelésre is könnyen eltörnek. Ezt az állapotot nevezzük oszteoporózisnak. A csontritkulás nem csak fájdalmat okoz a gerincben, hanem deformálja is. A képen jól látható ez a folyamat. 

A csigolyák egyre nehezebben viselik a terhelést, már a saját test súlya is elváltozásokat okozhat: csökken a testmagasság, a mellkas közelebb kerül a medencéhez, ami miatt a has előredomborodik, a hát kipúposodik, a vállak előreesnek. Gyakoriak az elesés nélkül is létrejövő, spontán csigolyatörések, csigolya összeroppanások. A combnyaktörés, ami tipikusan a csontritkulásnak „köszönhető”, az idősek számára az egyik legveszélyesebb, gyakran végzetes kimenetelű betegség.A menopauza és az oszteoporózisA 40. életév elteltével arányosan csökken a csonttömeg és gyengül a csontszerkezet. Idős korban gyakorlatilag mindenkinek lehet oszteoporózisa. 65. év fölött a nők és a férfiak csonttömeg-vesztése csaknem azonos mértékű. A nőknél azonban a „változó korban” (menopauza) és utána a csontvesztés folyamata felgyorsul. Ez a női nemi hormon (ösztrogén) szintjének csökkenésével áll oki összefüggésben. 65 éves korig úgyszólván minden nő elveszíti a menopauza előtti csonttömegének legalább egyharmadát, ami a csonttörés veszélyét nagymértékben növeli.

Normális csont
Oszteoporózisos csont

Mi okozza az oszteoporózist?

Az oszteoporózis oka egyértelműen még nem tisztázott, a következő tényezők azonban szerepet játszhatnak kialakulásában:
– nőkben legalább négyszer gyakrabban fordul elő oszteoporózis, mint a férfiakban; 
– korai menopauza (a havi vérzés korai elmaradása): minél korábban csökken a petefészek hormontermelése, annál korábban kezdődik el a gyors csontvesztés; 
– alacsony, vékony alkat: minél kevesebb az úgynevezett csúcs csonttömeg (az élet során elért legnagyobb csonttömeg), annál hamarabb következik be a csonttörés veszélyével járó csontritkulás; 
– alkat: vékony alkatúak a kisebb csonttömeg következtében fokozottan veszélyeztetettek; 
– családi hajlam: a családon belüli halmozódás valószínűleg a kisebb csonttömeggel járó alkati örökség; 
– kalciumhiányos táplálkozás: a kalcium a csontok felépüléséhez és az erős, teherbíró csontok felépüléséhez szükséges; 
– fizikai aktivitás hiánya: a torna és a fizikai aktivitás erősíti a csontokat; 
– dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás: mindkettő károsan hat a csontra is; 
– sok koffein bevitele a szervezetbe: a koffeinben gazdag táplálék, mint pl. a kávé túlzott fogyasztása kalcium veszteséget idézhet elő; 
– egyes gyógyszerek tartós szedése csökkentheti a csonttömeget. 

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató