Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tojásfa állítás Szegváron

3 095

Szabó Tibor György polgármester hozzánk eljuttatott közleménye

Ahány ház, annyi szokás; tartja a közmondás. Érvényes ez a húsvét ünneplésében is. A közös gyökerek ellenére azonban még hazánkon belül is eltérőek a szokások, a hagyományok.

A húsvétot a keresztények a világ minden pontján ünnepelik. Hazánkban a húsvét főbb jelképei: a barka (amit húsvét előtt egy héttel, virágvasárnapon megszentelnek), nyuszi, csirkék és bárányok, sonka, tojás, no meg a locsolkodás.

Ma annak jártunk utána, hogy mit jelképez a tojás. A következőket találtuk:

A tojás ősidők óta az örök megújulás, az elpusztíthatatlan élet szimbóluma. Ez a meghatározás ennyire még sohasem volt aktuális, ideillő ebben az emberpróbáló időszakban.

A görög-római mitológia szerint a tojásból istenek születnek. A finnek úgy tartják, hogy tojásból lett az egész világ.

A régi hiedelmek tehát a tojást az élet jelképének tartották. Nem csoda hát, hogy tavasszal, a természet újjászületésekor különös jelentőséget kap a húsvéti tojás.

A tojás szimbólumának van keresztény magyarázata is. A tojásból kikelő madár Jézus újjászületését jelképezi. Feltámadáskor Jézus úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojáshéjat. Egy legenda szerint, amikor Jézus a keresztfán függött, egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg előtte imádkozni. Jézus lecsöppenő vére pirosra festette a tojásokat. A piros szín nemcsak a vért, az életet is jelképezi.

Terveink szerint a községben tojásfát állítottunk volna idén húsvétkor. A feladatok már ki voltak osztva, a tervek és a kivitelezés elő volt készítve, de közbeszólt a kialakult járvány. Ezért rendhagyó módon, leegyszerűsítve a rendezvényt, a következő gondolat született:

A parkban kiválasztottunk egy fát, melyre tettünk néhány tojást. (Természetesen úgy, hogy az ünnep elmúltával könnyen el lehessen távolítani ezeket.) Amennyiben Ön és családja is szeretne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, kérem, vigyék el, akasszák fel a közös fára a tojást. Ha kedve van, készítsen fotót, küldje el szeretteinek, vagy éppen a locsolóknak.

Csatlakozzon Ön is ehhez az egyszerűen kivitelezhető húsvéti dekorációhoz a falu központjában, melyhez hétköznaponként a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási idejében létrát is biztosítunk.

Áldott húsvéti ünnepeket kívánva jó egészséget, kitartást kívánunk Mindannyiónknak! 

Szabó Tibor György polgármester

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató