Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

20 évvel ezelőtt indult a Szegvár Online

1 756

Pontosan 20 évvel ezelőtt, 2002. július elsején indult el a Szegvár Online, Szegvár független hírportálja.

Habár Szegvárnak már 1999-ben is volt weblapja (megelőzve ezzel nagyobb városokat, megyeszékhelyeket), folyamatosan frissülő, aktuális híreket megjelentető weboldal 3 évvel később, 2002-ben lett.

A korábbi embléma

Szegvár honlapjának elindulásában a legnagyobb érdeme Szenczi Sándorné polgármesternek és Dr. Végh Ibolya jegyzőnek volt. Velük tárgyaltam először egy település honlap indításáról, amelyet maximálisan támogattak, s „azt a bizonyos lécet” is magasra helyezték, amelynek meg is lett a végeredménye, egy nagyon szép és tartalmas weblapja lett falunknak.

Az üdvözlő oldal, amely már hirdette a faluheteket (1999) is.
Az idősebbek még talán emlékeznek rá…

A Szegvár Online a 2019. évi újra indulást megelőzően 2002-től 2007-ig üzemelt. Ez időszak alatt több tízezer fotóval és közel ezer hírrel bővült a portál, s több mint egymillió oldalletöltést regisztráltam. 2008 januárjától nem frissült a portál, a megszűnés okáról most nem szeretnék beszélni. A kimaradó éveket (2008-2019) utólag feltöltöttem szegvári programok fotóival, de mivel kevés rendezvényen voltam jelen, így ez az időszak nem lett méltó és fenntartható módon megörökítve.

2002 júliusában olvashattunk arról, hogy Véget ért a 257. tanév (Írta: Kovács Lajos), elolvashattuk a 20 évvel ezelőtti falunapok programtervezetét, és ekkor került kiírása a Szegvár 2002. fotópályázat is. Kovács Lajos gyöngyszemeit is olvashatjuk a 20 évvel ezelőtti hírek között.

Ma több mint hatvanezer fotó, 2372 hír bejegyzés van a Szegvár Online-on, a havi látogatások, oldalletöltések száma megközelíti az ötvenezret.  A „testvér” weblapokon, például a Szegvár.com oldalon Szegvárról találhatnak információkat. A Szegvár.eu oldalon nyolc nyelven olvasható Szegvár bemutatása. A Szegvárikép.hu oldalon hamarosan befejezem Szegvár digitális képarchívumát. Célom az, hogy a Szegváron készült fotókat publikáljuk, és azok fennmaradjanak az utókornak.

A napokban teljesen véletlenül találkoztam Szenczi Sándornéval, aki emlékeztetett arra, hogy amikor 2008-ban megszűnt a Szegvár Online, akkor írt egy cikket a Szegvári Napló 2008 júliusi lapszámába. Hirtelen nem emlékeztem erre, ezért másnap elmentem a könyvtárba, s megkerestem ezt a lapszámot. Íme:

Forrás: Szegvári Napló, 2008. július

Köszönöm a Szegvár Online Olvasóinak figyelmüket, s azt, hogy követik a portált! A szegvári honlapokról az impresszum oldalon találhatnak további információkat.

Purgel Zoltán

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató