Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Sztrájkoltak ma a Forray Máté Általános Iskola pedagógusai

2 253

A Szegvári Polgármesteri Hivatal közleménye.

A kiemelt kép illusztráció.

A sztrájk alapjog

A mai napon a Szegvári Forray Máté Általános Iskola tanárai sztrájkolnak. Így tiltakoznak a lealacsonyító pedagógus bérek mellett az oktatást majdnem teljes egészében ellehetetlenítő kormányzati intézkedések ellen. Nincs más törvényes lehetőségük a tiltakozásra, ugyanakkor a kormány 2022-ben módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit is, amellyel gyakorlatilag láthatatlanná teszik a pedagógusok sztrájkját.

Mindenesetre, aki ma elhalad Szegváron az iskola mellett, láthatja, hogy valami nincs rendben. Túl nagy a csönd, nincsenek kerékpárok, nem nyüzsögnek a tanulók. Mindössze 8 gyerek miatt kérték a szülők a felügyelet ellátását.

A Szegvári Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat valamennyi dolgozója kiáll a pedagógusok mellett, ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat tiltakozásukkal kapcsolatban. Álláspontunk szerint jogosak a követeléseik, és alapjogot sértőnek tartjuk a sztrájktörvény módosítását. Elítéljük és megvetjük a kormányzat által utasított tankerület minden olyan intézkedését, amellyel meg akarják félemlíteni a tanárokat, és amellyel próbálják elvenni tőlük a tiltakozás alapvető jogának gyakorlását is.

Tények:

  • Egy pályakezdő tanár fizetése nem éri el a nettó 140 ezer forintot.
  • A mai magyar pedagógus kar meglehetősen elöregedett, kevesen jelentkeznek a tanári pályára. Legfőképpen a természettudományi területen jelentős tanár hiány tapasztalható évek óta.
  • Az iskola épülete Szegváron is évek óta beázik.

Ha nincs tanár, nincs jövő. Ha valaki nem akarja, hogy hamarosan 40-50 fős osztályok legyenek, vagy csak szeretné, hogy legyen majd tanár, aki tanítja a gyerekét vagy az unokáját, akkor álljon ki velünk együtt a pedagógusok tiltakozása mellett! Támogassuk őket bármilyen eszközzel!

A hivatásos állományú rendvédelmi szerveknél dolgozóknak, lehet az rendőr, lehet az börtönőr, tűzoltó, mindenkinek szeptember 1-től, legalább 116 ezer forinttal emelkedett a bére. A legutóbbi béremelés januárban volt, akkor tíz százalékkal nőtt az illetmény, majd februárban hat havi fegyverpénzt kaptak a rendőrök, és a mostani is egy jelentős, érezhető léptékű emelés a számukra.

Mindenki számára világos és egyértelmű, hogy lenne forrás a központi költségvetésben a tanárok bérének rendezésére, hiszen 715 milliárd forintért most fogja az állam megvenni a Vodafone veszteséges magyar leányvállalatát úgy, hogy annak 51 százaléka egy kormányhoz közeli vállalkozáshoz kerül. Pénz lenne, csak szándék nincs.

Tények:

  • Egy érettségivel sem rendelkező közkatona ma Magyarországon jóval több fizetést (400.000,- Ft-ot) kap, mint egy diplomával rendelkező pályakezdő tanár.
  • 2021. augusztusa óta egy év alatt az élelmiszerek ára 30,9 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint.
  • A nyugdíjminimum összege jelenleg: 28.500,- Ft.
  • A köztisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlanul 38.650,- Ft.
  • A jegybanki alapkamat mértéke a mai napon: 13 %.
  • Az MNB mai napi árfolyama az EURO esetében: 422,40 Ft.
  • A pedagógusok illetménye esetében a 2014-es minimálbér a vetítési alap, amely 101.500,- Ft volt akkor.

Szegváron az utóbbi években a környékbeli településekhez hasonlóan gondot okoz az óvodapedagógusok hiánya, így ezen a területen is szükség lenne jelentős béremelésre, hogy legyen elég óvónő.

A legfrissebb hírek szerint Szentesen bezárják a szülészetet, mert nincs elég orvos és szakápoló. Az orvosok fizetése mellett azonnal rendezni kellene az ápolók és az egyéb egészségügyi dolgozók fizetését. Mindannyian tapasztaljuk, hogy az egészségügyi ellátás romokban hever. Akut háziorvosi hiány van, Szegváron a 3 háziorvosi körzetből évek óta csak 2-nél van betöltve a praxis.

A szociális dolgozóknak nemcsak a bére, hanem a megbecsültsége is jelentősen csökkent az utóbbi években. Sürgősen jelentős béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a szociális ellátó rendszer ne omoljon össze.

A polgármesteri hivatal köztisztviselői esetében 2008 óta változatlan a költségvetési törvényben meghatározott köztisztviselői illetményalap, bár megengedték az önkormányzatoknak, hogy saját bevételeik terhére lehet emelni rajta. A baj azonban ott van, hogy a saját bevételeket folyamatosan, trendszerűen elvonják, és ellehetetlenítik magát az önkormányzatiságot is.

Gróf Széchenyi István sokat idézett szavai szerint:

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.”

Mindenki döntse el saját maga, hogy Magyarországon ma ennek megfelelő irányba mennek-e a dolgok, vagy éppen ellenkezőleg…

Szegvár, 2022. október 5.

Szegvári Polgármesteri Hivatal

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató