Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szent András napján

985

Ma korán reggel nagyon szép, különleges színű napkelte volt látható Szegváron, pár fotót készítettem a Kórógy-tó deres partján. Szegváron ma fagyott, korán reggel mínusz egy fokot mutatott a hőmérő.

Egyébként András naphoz több népszokás fűződik, a november harmincadikához legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. Advent idején pedig tilos a lakodalom, minden hangos mulatság, ilyenkor ugyanis testileg és lelkileg már a karácsonyra kell készülni.

Általában ilyenkor fordult olyan hűvösre az idő, hogy el lehetett kezdeni a disznóvágásokat. E naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt Szegváron is egy ház, ahol disznó sivítása verte fel a csendet.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés szerint, ha ekkor esik az eső vagy a hó, úgy közel 40 napig csapadékos lesz az idő. Ha András-napján fagy, akkor a karácsony esős lesz.

András nap az egyik legfontosabb házasságjósló nap is volt. András-napján a lányok arra voltak kíváncsiak, ki lesz jövendőbelijük, mikor fognak férjhez menni. Ilyenkor például megrugdosták a disznóólat, és ahányat röffentett a disznó, annyi év múlva megy férjhez a lány. Emellett a dombról azt figyelték, honnan hallatszik a kutyaugatás, mert abból az irányból érkezik majd a jövendőbeli. Szintén a lányok szokása volt a gombócfőzés András-napján. Kilenc fiúnevet papírszeletekre írtak, összehajtogatva, tésztába gyúrva gombóccá formálták. Forrásban lévő vízbe ejtették azokat, s amelyik legelőször a felszínre jött, azt kikapták, és a néphagyomány szerint olyan nevű fiú lesz a lány jövendőbelije.

Fotóalbum

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató