Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Be kell-e kötni Justitia, az igazságosság Istennőjének a szemét?

2 770

2024. márciusban „A hónap kérdése” rovatunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy olvasóink szerint jelenleg független-e a magyar igazságszolgáltatás. Szavazni március 31-én, éjfélig lehet.

Felmérésünk „félidejénél” nagyon meglepő eredmények születtek, hiszen olvasóink csak 3%-a gondolja azt, hogy független a magyar igazságszolgáltatás, 97% szavazott úgy, hogy nem független. Facebook csoportjainkban és oldalainkon is érdekes hozzászólások születtek, volt, aki azt írta, hogy „az igazságtól független”, mások ügyes-bajos történeteket osztottak meg, egy olvasónk pedig e-mailben küldte el „A lónak négy lába van, mégis megbotlik” című írását, amelyet személyiségi jogok miatt nem tudunk megjelentetni. Érkeztek még más „cifra” igaz mesék is, számomra megdöbbentő volt ezeket olvasni. Én is tudok a „saját házam tájáról” „élményeket” mondani, például a mai napig sem tudok „napirendre térni” abban a kérdésben, hogy hogyan fordulhat az elő, hogy egy vezető politikus megkér egy bírósági dolgozót (nem bírót), hogy „adja ki magát” bírónak.

A bíróság függetlensége, a bíró pártatlansága nem valamiféle elvont ideológiai cél. Ha az állampolgárok ügyeiről nem a hatalomtól független, politikai befolyástól mentes bíróság dönt, akkor nemcsak az igazságszolgáltatás, de a „jogszolgáltatás” is veszélyben van. Mindenekelőtt a bírósághoz forduló felek, vagyis a polgárok érdeke, hogy ez ne így legyen. Mostanában azonban egyre többen akarják kicsavarni a kardot Justitia kezéből, letépni szeméről a kendőt és a saját javukra billenteni a mérlegét.

A kiemelt fotó illusztráció.

A hónap kérdése

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató