Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szelektív hulladékgyűjtés

1 188

Végre Szegváron is elkészültek a szelektív hulladékok begyűjtésére szolgáló konténerek elhelyezésére szolgáló „szigetek”. Szépen körbeszegve, lebitumenezve várják a négy darab különböző színű műanyag konténert. Mindegyikre felkerül – jól láthatóan – milyen hulladékot lehet belerakni.
A szélmalom környékén, a Réti-telepen, a Köztársaság u. és Klapka u. sarkán, a Petőfi utca sarkán, és az újfalusi ABC parkolójában kerültek megépítésre a szigetek, oda helyezik el a konténereket.
Ha minden igaz, legalább felére lecsökken a havi hulladékmennyiségünk, mivel a legnagyobb térfogatot elfoglaló papír– és műanyag hulladék kikerül az elszállításra váró szemeteszsákból. Ezeket elvihetjük a szelektív gyűjtőhelyre.
Majd meglátjuk, hogyan válik be! Vajon él-e mindenki az elszállításra váró hulladék térfogatát csökkentő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével?
Gondoljanak bele: sok száz köbméter „szemetet” szállítanak el évente a hulladékgyűjtő helyekre. Ennek a „szemétnek” a fele papír. Tehát, ha a papírhulladékot kiszedjük a szemeteszsákunkból, felére fog csökkenni a szemét térfogata, ugyanis a papírhulladékot újra feldolgozzák, hasznosítani fogják.
Milyen jó, hogy foglalkozott a képviselő-testület ezzel a témával is, hiszen a felzárkózás miatt is fontos, mivel a lakosonként 8 kilogrammnyi hasznosítható hulladék még elmarad az EU tagországok átlagától. A szelektív hulladékgyűjtés módszerének oktatása, a megfelelő és széleskörű lakossági tájékoztatás nélkülözhetetlen az EU szintjének eléréséhez. A Szegvári Napló ezért is foglalkozik már évek óta a szelektív hulladékgyűjtés tapasztalatainak az ismertetésével.
Elfogadta a kormány az elemek és akkumulátorok visszavételi kötelezettségét szabályozó rendeletet, úgyhogy augusztustól vissza kell venniük a vásárlóktól a boltoknak, tőlük pedig a gyártóknak ezeket a környezetre veszélyes anyagokat.
Biztos vagyok benne, augusztus elsejétől mindegyik boltban – ahol valamilyen elemet, akkumulátort árulnak – lesz olyan doboz, amelybe beletehetjük használt elemeinket. Ha mégsem lesz, reklamálni kell!

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató