Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegváriak – Olimpikonok I.

709

Komáromy Ede
(Szeged, Csongrád VM., 1928. augusztus 25-):

Komáromy Ede

Kosárlabdázó, testnevelő tanár. Édesapja: Komáromy Ede, édesanyja Bruckner Ibolya. Tanulmányait Szegvár – Kórógyszentgyörgy elemi iskolájában kezdte. Középiskolába Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban, Szegeden a Baross Gábor Gyakorló Gimnáziumban és a Klauzál Gábor Gimnáziumban tanult. A Magyar Testnevelési Főiskola hallgatója volt 1947 és 1951 között. Sportpályafutását labdarúgóként kezdte. Szegváron, majd a szentesi levente csapatban, végül a Szegedi AK csapatában is játszott. Kedves emléke egy SZAK-Móraváros rangadó, amikor Sándor „Csikar” ellenfele lehetett a pályán.

A Helsinki Olimpián szereplő magyar férfi kosárlabda válogatott, 
a kép jobb szélén Komáromy Ede

Mint kosárlabdázó a Szegedi Postás, a TF, a MTHSE, az FTC, a Pedagógus illetve a Dózsa csapataiban volt igazolt játékos. Válogatott csapatban 15 alkalommal játszott. Eredményei: 1949. Főiskolai Világbajnokság 3. helyezés, Szófiai Nagydíj 1. helyezés, – 1952. Olimpia, Helsinki 9. helyezés, 1953. Európa Bajnokság, Moszkva 2. helyezés. Kilenc egyesületnél végzett edzői munkát. A Budapesti Vörös Meteor női csapatával magyar bajnokságot, az MTK VM női csapatával magyar bajnoki ezüstérmet, a MAFC férfi csapatával Magyar Kupát nyert.

„sok-sok szeretettel és lelkesedéssel, szívükben ez iránt a sportág iránt. ” (KE)

Legjelentősebb sikerei közé tartozik, hogy 1959 és 1961 között a Guineai Köztársaságban mint szervező, oktató és edző, lerakta a kosárlabdasport alapjait.

Egy szegvári fiatalember a Conakry fekete legények élén
Összpontosítás. A tanár úr megindul a kosár felé…

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Testnevelési Tanszékén dolgozott 1979. és 1989 között. Feleségével, Kovács Anikóval Budapesten él.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

Kováts Zsolt asztalos

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató