Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Újabb régi(bb) képek

1 946

A szerkesztőségünkbe küldött olvasói levelekből kitűnik, hogy népszerűek azok az írások, melyek egy régebben készült szegvári képekkel foglalkoznak. Újabb öt régi képet szeretnénk honlapunkon publikálni. 
Az első kép ismerős lehet olvasóinknak, hiszen hónapokon keresztül kerestük a „leventés kép” helyszínét. Az alábbi képet egy másik szemszögből készítette a fotós.

Szegvári leventék dolgoznak a mai Szabadság téren
(A képet ifj. Berezvai Jánostól kaptuk.)

A második fotó a szegvári leventék csoportképe. Az első és a második képet ifj. Berezvai Jánostól kaptuk, aki egy kedves hangú levelet is írt:

„Örömmel olvastam, hogy méltó gazdára talált a „jutalom-vinkó” mert nem egyedileg, hanem egy kisebb csapatot megmozgatva jutott el a megoldásig a nyertes.
Hála a médiának távoli elszármazottak is nosztalgiázhattak kicsit.
Így talán mások is kedvet kapnak, hogy kotorásszanak egy kicsit a sublótfiókban. Ki tudja milyen kincsekre lelnek…
És talán egy kis helytörténeti felfedező játék is kikerekedhetne belőle. (Hol készült a kép, ki ez a személy és miről híres, mire szolgált ez a tárgy, stb…) Így a mai fiatalok is jobban megismerhetnék azt a világot amiről a nagymamák (még) mesélnek.
Szerintem még nyereményre sem lenne szükség, mert a büszkeségnél, hogy „én ezt tudtam” nem kell nagyobb jutalom. Így idővel akár egy kis virtuális múzeum is kikerekedhetne belőle, ami persze nem pótolhatja a falumúzeumot de elérhetőbbé tenné a múltat és sok olyan érték is megmaradna amit egy tárlóban nem lehet elhelyezni. Ez persze csak egy ötlet ami annak kapcsán ötlött fel bennem, hogy találtam pár új-régi fotót amit ezúton el is küldök, hogy ne csak nálam maradjon meg az utókor számára. 
Valamint gratula a honlaphoz. Az „E-könyvek” ötlete szenzációs, főleg számomra, aki a helyi nyomtatott médiákhoz kissé macerásan jutok hozzá.
További sikeres ténykedést kívánok: Berezvai János”

Szegvári leventék csoportképe
(A képet ifj. Berezvai Jánostól kaptuk.)

A harmadik képet nagyon rossz állapotban kaptuk, sok retusálás után tudtuk csak „elégséges” állapotba hozni. A fotó a szegvári Római Katolikus Templom kisharangjának felszentelési ünnepségén (1928-ban) készült. A fotó hátoldalán – nagyon nehezen olvashatóan – találtuk a következő neveket:
– Gajda … könyvtáros
– Bárány Antal – jegyző
– Gajda Mihály
– Muzsik …
– … Pál – alelnök
Bár a kép nagyon régen készült, de ha valaki (még gyermekkorából) felismeri a képen látható személyeket, kérjük írjon e-mail címünkre. (Úgy tudjuk, sok szegvári nyugdíjas internetezik.)

A szegvári templom kisharangjának felszentelési ünnepsége 1928-ban
(A képet Lucz Feri bácsitól kaptuk.)

A negyedik és az ötödik képeket Lucz Feri bácsi készítette. (Az alábbi kép 1970-ben készült, színes papírra!)

A Kurca és a várfal a Szent-János hídról, a nyárfasorral (1970)
(Fotó: Lucz Ferenc)
Libasorban – szegvári úttörők a Mátrában (1974)
(Fotó: Lucz Ferenc) 

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató