Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A fiatal apáca halálos szerencsétlensége – 1934.

2 162

Délmagyarország, 1934. június 2.

A fiatal apáca halálos szerencsétlensége

Egy ittas vásári árus revolverrel agyonlőtte Demeter Erzsébet nővért – Véletlenség, tévedés, célt tévesztett golyó

(A Délmagyarország munkatársától.) Csütörtök este Szegvár határában halálos szerencsétlenség történt. A Szegváron lévő Szociális Testvérek Társaságának novíciái a kora délutáni órákban kirándultak a szegvári erdőbe. A jól sikerült majális után kocsikon kellett volna az apácáknak visszatérniük a rendházba, azonban három kocsi helyett csak kettő ment az apácákért. Négy nővér vállalkozott arra, hogy gyalogosan indul haza, legfeljebb ha a kocsik korán hazaérkeznek, egy menjen elébük. Az országúton azután, közel Szegvárhoz találkozott a kocsi az apácákkal, akik ekkor felszálltak. Legutoljára maradt Demeter Erzsébet 31 éves nővér. Amikor rákerült a sor, hirtelen lövés dördült el az utat szegélyező bokrok közül. Demeter Erzsébet megtántorodott és a következőket mondotta társnőinek: – Azt hiszem, megsebesültem… Az apácák felsegítették Demeter Erzsébetet a kocsiba és behajtottak vele a községbe, de mire orvosi segítség érkezett volna, meghalt. A golyó behatolt a hátgerincébe és halált okozott. A nyomozás nagy eréllyel indult meg. Rövidesen elfogták a csendőrök a tettest, Burger Sándor vásári árus személyében, akinél megtalálták a revolvert is. Burger ittas volt, amikor a csendőrök kezére került. Azt adta elő vallomásában, hogy csak a csendőröktől értesült, hogy halálos szerencsétlenséget okozott. Vallomása szerint egy ugató kutyára akart rálőni, mert attól tartott, hogy megharapja. Golyója célt téveszthetett és így ölhette meg a fiatal apácát.

A csendőrök nem adtak hitelt Burger vallomásának. Valószínű, hogy Burger valamelyik haragosát leshette a bokrok közé bújva és tévedésből lőtt rá az apácára, de az sincs kizárva, hogy valami más háttere van az ügynek.

A csendőrség az esetet jelentette a szegedi ügyészségnek, ahonnan pénteken a vizsgálóbíró és a törvényszéki orvosszakértő utazott Szegvárra a vizsgálat, illetve a boncolás megejtésére. Burger Sándort letartóztatták. A nyomozás folyik.

Délmagyarország, 1934. június 2.

Délmagyarország, 1934. június 3.

Az apáca halálos szerencsétlensége

(A Délmagyarország munkatársától.) A szegvári halálos szerencsétlenség ügyében. – amelyről a Délmagyarország részletesen beszámolt -, befejeződött a vizsgálat. Dr. Novák Jenő vizsgálóbíróhelyettes visszaérkezett Szegedre dr. Ács Sándor orvosszakértővel együtt. A vizsgálat során a következőképpen rekonstruálták a szerencsétlenséget:

Demeter Erzsébet nővér társnőivel hazafelé haladt, ugyanazon az úton igyekezett hazafelé Purgel Sándor vásári árus is kissé ittas állapotban. Purgel előzőleg egy lövést adott a levegőbe, majd egy kutyára lőtt. Ez a lövés találta el Demeter Erzsébetet, hátulról, a hátgerincen a két lapocka között. A golyó átütötte a gerincet, átszaladt a tüdőn, átfúrta a mellkast és a bőrben akadt meg. A lövés azonnali halált okozott.

Purgel Sándor kihallgatása során elmondotta, hogy az apácákkal ismeretségben állott, szállított részükre különböző árut, de velük soha semmiféle nézeteltérése nem volt. Demeter Erzsébetet különben alig ismerte, a szerencsétlen nővér mindössze két hetet volt a rend tagja. Ittasan bandukolt hazafelé – vallotta Purgel – és nagyon el volt keseredve. Az üzlet rosszul ment, három gyereke volt már, azelőtt való napokban születtek ikrei és így egyszerre két gyerekkel lett több a családban, hozzá még apósát is kellett tartania. Mindez annyira elkeserítette, hogy elővette revolverét, melyet mindig magával hord és belelőtt a sötétségbe. Később még egy lövést tett egy kóbor kutyára. Ez a golyó találta el az apácát.

Demeter Erzsébet holttestét szombaton vonatra tették és elszállították Székesfehérvárra, ahol édesapja az állami javítóintézet helyettes igazgatója. A nyomozás tovább folyik. Purgel egyenlőre a csendőrök őrizetében van.

Délmagyarország, 1934. június 2.

Délmagyarország, 1934. június 6.

Továbbra is fogva marad a szegvári kereskedő, aki véletlenül agyonlőtt egy missziós nővért

(A Délmagyarország munkatársától.) Jelentette a Délmagyarország, hogy az elmúlt héten Purgel Sándor szegvári kereskedő revolverrel agyonlőtte Demeter Erzsébet 31 éves szegvári missziós nővért. Purgel szerint elkeseredetten, ittasan mendegélt hazafelé és egy kóbor kutyára akart rálőni, a golyó azonban véletlenül Demeter Erzsébetet találta és azonnal megölte. A lövés az apácát a gerincén találta. Purgel Sándort elfogták és beszállították a szegedi ügyészség fogházába. Itt a vizsgálóbíró újból kihallgatta és az ügyészség indítványa alapján szándékos emberülés büntette címén letartóztatásba helyezte.

A letartóztatási végzés ellen Purgel Sándor felfolyamodással élt a vádtanácshoz, amely kedden foglalkozott az üggyel. A vádtanács Purgel Sándor letartóztatását helybenhagyta, a kereskedő tehát nem hagyhatja el az ügyészségi fogházat. 

Délmagyarország, 1934. június 6.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató