Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Összefoglaló az október 23-i megemlékezésről

0 306

Szegvár Nagyközség Önkormányzata a mai napon emlékezett az 1956-os tüntetésre az a belőle kirobbanó forradalomra, a páratlan nemzeti összefogásra, a bátorságra, 56 hőseire, akik kockára tették életüket a haza, a demokrácia és az emberi szabadság védelméért.

A megemlékezés a Művelődési házban volt megtartva, a Himnusz eléneklése után a szegvári Forray Máté Általános Iskola 8. osztályos tanulói mutatták be ünnepi műsorukat. (Felkészítő tanáraik: Rozgonyiné Szabó Mária és Rozgonyi Zoltán.)

Szabó Tibor György – Szegvár polgármestere ünnepi beszédében Göncz Árpád mondatát idézte:

„Ha 1956-ot értékeljük, közöttünk egyetlen különbség van, mégpedig az, hogy én átéltem, ti, mert fiatalabbak vagytok, nem.”

„1956 októberében az egyetemekről, a szerkesztőségekből, a gyárakból és a legkisebb falvakból is pontosan ugyanazok a követelések hangzottak fel: Vonják ki a szovjet csapatokat, Nagy Imre vezetésével alakuljon új kormány, legyen szabad a sajtó, írjanak ki demokratikus választásokat, váljanak újra függetlenné a bíróságok, hozzáértő szakemberek bevonásával szervezzék át az ipart és a mezőgazdaságot, vonják felelősségre azokat, akik a Rákosi korszakban bűnöket követtek el.”

Szegvár Nagyközség Önkormányzata „Intelmek, ha zengenek…” címmel pályázatot hirdetett fiatalok számára, hogy ők is megoszthassák gondolataikat, tanácsaikat, nem csupán saját korosztályukkal, hanem a felnőttekkel is. A pályázatról Pokorny Szilárd, a zsűri elnöke mondott összefoglalót, majd Pöszmet Zsolt, a zsűri tagja átadta az emléklapokat és az okleveleket. Emléklapot vehetett át Varga Patrik, Földi Roland, Pap Marcell, Pap Vera, Pintér Lara, Sinka Bence, Csatordai Zsófia, Csatordai Réka, Horvát Krisztina, Szlapák Nóra Zita és Farkas Rebeka. A pályázaton harmadik helyezést ért el Szabó Levente, második helyezést ért el Csikós Amanda, az első helyezett pedig Kiss Bálint Balázs lett – ők mindannyian oklevelet vehettek át.

A korábbi évekhez hasonlóan Szegvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete idén is döntött a „Szegvár Díszpolgára” cím, valamint a „Szegvárért Emlékérem” adományozásáról. Ebben az évben „Szegvár Posztomusz Díszpolgára” címet kapott Dr. Takács Piroska, „Szegvár Díszpolgára” kitüntetést vehetett át Dr. Lehoczky János, s „Szegvárért Emlékérem” elismerésben részesült Szűcs Zoltán. Dr. Szecskó Tamás, Szegvár jegyzője méltatta a kitüntetetetteket. (Külön cikkekben részletesen beszámolunk a kitüntetettekről.)

Az ünnepi megemlékezés után a Rozmaring utcai emléktáblánál volt a koszorúzás. Szegvár Nagyközség Önkormányzata nevében Szabó Tibor György polgármester és Tóth Péter alpolgármester helyezett el koszorút. Az ünnepségen itt volt Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, koszorút helyezett el az emlékhelyen. A Szegvári Katolikus Egyházközség nevében Andrási Elemér plébános és Bánfi Antal koszorúzott. A szegvári Forray Máté Általános Iskola nevében Bárány Brigitta, Kiss Bálint Balázs és Bereczki Barbara helyezett el koszorút. A civil szervezetek nevében Lőrincz Gábor helyezett el koszorút.

A koszorúzáson közreműködött a Magyar Nóta Klub, ifj. Ternai József vezetésével. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Élő videó

Október 23-i megemlékezés Szegváron – Ünnepi műsor
Október 23-i megemlékezés Szegváron – Koszorúzás

Fotóalbum

102 photos

Szegvári képek, szegvári emlékek

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

Hozzászólások
Hozzászólások betöltése

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató