Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvár díszpolgára: Dr. Lehoczky János

3 117

Dr. Lehoczky János járási főállatorvos a mai ünnepségen Szegvár Díszpolgára elismerést vehetett át.

Dr. Lehoczky János 1958-ban Tótkomlóson született.  Nős, két felnőtt lány boldog édesapja. Középiskolai tanulmányait a Kossuth Lajos Mezőgazdasági Szakközépiskolában, Orosházán végezte, majd az Állatorvostudományi Egyetemen állatorvos doktor képesítést szerzett 1983-ban. Diplomája megszerzését követően Szegvár nagyközségben és a helyi Puskin Termelőszövetkezetben kezdte állatorvosi tevékenységét, ahol nagyon sok támogatást kapott Ternai Sándor akkori Tsz. elnöktől és állatorvos kollégájától Dr. Kovács Kálmántól.

Az évek során folyamatosan képezte magát, többek között szaporodásbiológiai továbbképzésen és szarvasmarha funkcionális csülökkörmöző specialista képzésen vett részt Hollandiában két alkalommal. Ezek után járványügyi és igazgatási szakállatorvos képzést, valamint szarvasmarha szaktanácsadói programot végzett, majd közigazgatási alap- és szakvizsgát szerzett.

A Szent István Egyetem (ma Állatorvostudományi Egyetem) Állatorvostudományi Karának Állathigiénia Tanszékén a szarvasmarha lábvégbetegségek, valamint a tehermentesítő csülökkörmözés témakörében végzett gyakorlati oktatói tevékenysége elismeréseként Címzetes Egyetemi Docens címet kapott 2004. november 26-án. Azóta az egyetemen a téma kiemelkedő szakértőjeként oktatja a leendő állatorvosokat magyar és angol nyelven.

Az egyetemen kívül szerte hazánkban csülökkörmöző szakembereket is képez. Emellett nemzetközi szinten is elismert a tevékenysége: Litvániában, Ukrajnában, Görögországban, Kazahsztánban, Szlovákiában, Lengyelországban és Cipruson is oktatott.

Több szakmai kiadvány társ-, illetve egyéni szerzője a szarvasmarha lábvégbetegségek, valamint a funkcionális csülökkörmözés területén.

2014 óta járási főállatorvos és a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának osztályvezetője.

2019. augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe alkalmából az Agrárminisztérium Tolnay Sándor díjat adományozott Dr. Lehoczky János részére. A Tolnay Sándor díjat a földművelésügyi miniszter 1992. január 27-én alapította az állategészségügyi oktatás, kutatás, gyakorlati és operatív tevékenység elismerésére. E díjból évente hármat adományoznak. A díjat a szarvasmarha lábvégbetegségei, gyógykezelésük és megelőzésük területén végzett elméleti és gyakorlati úttörő munkájáért vehette át Farkas Sándor úrtól, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárától, miniszterhelyettestől.

Hivatását lelkiismerettel, becsülettel, odaadással végzi szűkebb és tágabb közösségének érdekében.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató