Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvárért Emlékéremmel kitüntetve: Kádár György

2 358

Kádár György 1944. január 8-án született Szegváron.

Tanulmányait tanyasi iskolában kezdte és jó képességeinek köszönhetően középfokú tanulmányait Szegeden folytatta, ahol leérettségizett, majd építész technikusi végzettséget szerzett. E mellett gyermekkorától aktívan érdekelte a környezete, a körülötte élő emberek sorsa, tevékenysége. Már ekkor is szeretett másokon segíteni és részt venni különböző közösségek életében. Diákként több sportágat is kipróbált, így nem csoda hogy a szegvári foci is bevonzotta. Fizikai és szellemi kvalitásai alapján évekig erősítette a futball csapatot.

Tanulmányai és sport tevékenysége kapcsán számtalan életre szóló ismeretséget szerzett, sokakkal életreszóló barátságot kötött. Ismerősei, barátai bármikor számíthattak és számíthatnak rá és önzetlen segítségére.

Fiatalon az építőiparban helyezkedett el. Csongrád megye több települése őrzi keze munkáját illetve az általa irányított csapatok, csoportok által alkotott lakásokat, gazdasági épületeket.

Kádár György

Tanulmányait, a katonaságot és fiatal korának egy rövid szakaszát kivéve Szegváron élt és itt is alapított családot. Ugyan nem szegvári lányt vett el eleségül, de szegvárivá lett Erzsike, felesége.

Gyuri, Gyuri bácsi, ahogy a szegváriak ismerik két gyermekére és négy unokájára nagyon büszke. Számára igazán fontos a család és helyi közössége, a szegváriak.

30-as éveiben komoly betegséggel kellett megküzdenie, mely alatt rádöbbent arra, hogy számára tanult szakmáján túl mennyire fontos a családjától kapott föld szeretete. Nem csoda, hogy még a rendszerváltás előtt, amellett, hogy kőműves kisiparosnak állt elkezdett kertészkedni. Az építőipart, mint kenyérkeresetet ugyan ma már rég elhagyta, de a kertészkedéssel soha nem fog felhagyni. Ma 78. életévében is olyan ambiciózusan foglalatoskodik kertjével, mintha ma kezdte volna.

Semmiben sem ismer lehetetlen és megalkuvást, igazán komolyan veszi feladatait. Legyen ez munka család, közélet vagy sport. Vehemens, szókimondó ember, nem riad vissza a konfliktusok felvállalásától sem. Kitart véleménye, az általa képviseltek érdekei mellett. Őszinte, kitartó ember.

Ezen tulajdonságait településünk lakói, a szegváriak is megtapasztalhatták az elmúlt évtizedek alatt.

Ki ne emlékezne a több évtizeden át megtartott kisiparos bálakra, melyek szervezésében és lebonyolításában aktív szerepet töltött be.

Gondoljunk vissza azokra az évekre is, amikor a nagy múltú Szegvári Sportkör elnöki teendőit évtizedeken keresztül ellátta és az átalakult sportfinanszírozással évről-évre meg kellett küzdenie amellett, hogy keményen kiállt a gyermekek és fiatalok sportszakmai érdekei mellett. Igazán virágzó korszaka volt ez a szegvári focinak, hiszen a nagycsapat eredményessége mellett igazán gazdag gyermek-labdarúgást épített ki az általa szervezett csapattal. Hiszen csapatot nem csak a pályán, hanem a háttérben is épített. Nem volt rest az anyagi áldozatvállalásra sem, olykor családja sem tudta, hogy egy-egy gyermeknek foci cipőt vásárolt, vagy kisegítette a botladozó ifjút anyagi gondjaiból.

Több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként is dolgozott Szegvárért az itt elő emberekért. A szó szoros értelmében képviselte az őt megkereső emberek, közösségek érdekeit. A szavak mellett tettekkel, anyagilag és tulajdonában lévő eszközeivel is gyakran segítette a helyiek életét. Nem volt rest kapcsolatait felhasználni egy-egy nemes ügy érdekében.

Szegváron kívül is ismert, elismert ember Kádár György. Nemcsak a sport, de a kertészet révén is meghívták, beválasztották több munkacsoportba, testületbe. Ezáltal képviselve Szegvár érdekeit, öregbítve Szegvár hírnevét.

Az elmúlt több mint 50 év munkája, közéleti tevékenysége bizonyítja Gyuri bácsi kötődését Szegvárhoz. Lelkiismeretes, becsületes munkája példaértékű, önzetlensége követendő és őszinte, nyílt, szókimondó kommunikációja szükségszerű egy fejlődő Szegvár jövőjéhez.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató