Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

230 percben a falunapokról – videó összefoglaló

2 107

Az idei falunapi programon nem csak fotókat készítettem, hanem amatőr videófelvételt is, amely megtekinthető portálunkon. A hét kisfilm közel 4 óra hosszúságú, jó szórakozást kívánok a legszebb pillanatok újra idézéséhez!

Látványos motoros bemutatót tartott Tápai Tamás

A 2022. évi Szegvári Falunapok „nyitó programjaként” a Szabadság téren égette a gumikat Tápai Tamás. A kaszkadőr világbajnokságon 6. helyezést elért „Tapi” elkápráztatta szegvári közönségét. 2010-ben „A szellemlovas” című filmben „Tapi” volt Nicolas Cage dublőré. A bemutató végén gyerekek is motorozhattak, valamint autogramot is lehetett kérni.

Itt volt a rendezvényen Illés Tóni is, akinek egy hihetetlen képessége van: képes különböző motorhangokat utánozni. A szegvári bemutatón hallhattunk önindítóval felszerelt soros négy hengeres motort, v kettes motort, valamint egy Barkast, amint emelkedőn indul el csúsztatott kuplunggal.

Motoros bemutató Tápai Tamással – 2022. augusztus 19.

Sokszínű zenei programok voltak a Szegvári Falunapokon

A múlt heti programon öt együttes és öt egyéni előadó lépett fel, különféle zenei stílusokat képviselve, így mindenki élvezhette a magának tetsző zenét.

A két évvel ezelőtt alakult Lini and her Stepbros Együttes néhány saját daluk mellett előadott népszerű slágereket a pop-tól a rock-ig. A zenekarnak két szegvári tagja is van, Szűcs Máté és Szűcs Gergő.

Az FSCBAND Együttes rock koncertet adott. A banda célja a közönség szórakoztatása és a zenélés élvezete. Ez a pénteki programon jól sikerült.

A szegvári Twinners Együttest ismerősként üdvözölhettük, hiszen a piactéri koncertek programsorozaton is felléptek már. Feldolgozásaik nagy sikert arattak, koncertjük éjfél kettő órakor ért véget. Az együttes szóló énekese a szegvári Kószó Ádám.

Augusztus 20-án a kedvezőtlen időjárás miatt a Művelődési Házban tartotta meg operett műsorát Szélpál Szilveszter és Somogyvári Tímea Zita, akik a Szegedi Nemzeti Színház tagjai. Nagy sikert arattak, közönségüket is „megénekeltették”.

A Szabadság téri színpadon folytatódott a programsorozat, ahol Postás Józsi, a Dáridó műsor felfedezettje szórakoztatta közönségét mulatós slágereivel. Sajnos nagyon rövidre sikerült a fellépés, mert mindössze három számot adott el, úgy tudjuk, hogy egy másik fellépésére sietett, vagy az augusztusi nyugdíjakat kellett kézbesíteni.

A „Csináljuk a fesztivált” című TV műsor győztese, Péter Srámek a legnépszerűbb magyar számok feldolgozásait adta elő. Felcsendültek Korda György, Zámbó Jimmy és Delhusa Gjon slágerei.

Éliás Gyula énekművész, zeneszerző „jazzesen popos és „popposan jazzes” zenéin táncra perdült a közönség. Saját zeneszámain kívül előadott nagy világslágereket is, Frank Sinatra-tól Máté Péterig.

Számomra kellemes meglepetés volt a Flitter Zenekar fellépése. Az együttes egyik alapító tagja Gazsó József (úgy is mondhatjuk, hogy a szegvári postás Józsi) elmondta, hogy széles, szinte minden zenei stílusra kiterjedő repertoárral rendelkeznek. Koncertjükön népszerű magyar slágereket adtak el.

A legfiatalabbak sztárja, a „Nemazalány X Sofi” formáció nagy sikert aratott szegvári fellépésükön. Az együttes tagjai, Halastyák Fanni, azaz Nemazalány és Ádám Szófi régi ismerősök voltak még iskolás korukból, majd néhány évvel később egy baráti összejövetelen találkoztak egymással, azóta együtt járnak fellépésekre. A lányok zenéi több milliós megtekintést érnek el a YouTube-on.

Zenei programok a 2022. évi Szegvári Falunapokon – 2022. augusztus 1-20.

Jókedvűen telt a falunapi futó- és kerékpár fesztivál

Augusztus 20-án délelőtt a sporté volt a főszerep az idei falunapokon. Vidám hangulatú futó- és kerékpárfesztivált szervezett Lőrincz Gábor és Vass Tibor, valamint önkéntesei. 130 fő nevezett a versenyre, korábban ilyen sokan még sohasem álltak a rajtvonalhoz. A futóversenyen részt vettek Szegvár testvértelepüléseinek delegáltjai is.

A futóversenyen két „kategóriában” lehetett indulni, a „kis kör” 800 méter, a nagy kör pedig 1700 méter volt. A kerékpár túra a Gazdabolt előtt indult a Tisza gátig. Sajnos sikerült elkövetnem egy bakit. „Jókor volt voltam ott, de rossz helyen” – így nem sikerült készítettem fotó- és videó felvételt a kerékpár túráról és az indulókról.

A verseny ideje alatt az időjárás kedvezőtlenre fordult, így a futó- és kerékpáros versenyzők is bőven „kaptak az égi áldásból”, az eredményhirdetésre már a Művelődési Házban került sor.

Futófesztivál – 2022. augusztus 20.

Telt ház várta Kalap Jakabékat Szegváron

Kalap Jakabot és társait már ismerősként várták a szegvári gyerekek, hiszen rendszeres fellépői a helyi programoknak.

Augusztus 20-án délelőtt nagy vihar csapott le Szegvárra, így a Szabadság térre meghirdetett programot végül a Művelődési Házban tartották meg. (Ha a sportpályán került volna megrendezésre a falunap, akkor ez a program elmaradt volna.) A kultúrház zsúfolásig megtelt csillogó szemű gyerekekkel és szüleikkel (az átlag életkor jóval 10 év alatt volt).

Kalap Jakab most is elvarázsolta közönségét saját dalaiból álló bábkoncertjével, nemhiába rajonganak érte a gyerekek. Különleges előadásmódját átszövi az állandóan jelen lévő zenei és színpadi humor, mely egyúttal könnyen emészthetővé teszi a népzenei elemekre épülő produkciót.

Kalap Jakab: Marhajó című műsora – 2022. augusztus 20.

Fergeteges műsort adott elő a Dobbantó Néptáncegyüttes

Szegvár büszkesége, a Dobbantó Néptáncegyüttes évtizedes múltra tekint vissza, néptánc műsoruk nélkülözhetetlen eleme a szegvári augusztus 20-i programoknak. A csoport vezetője: Magyar Nóra.

Műsorukban többek között előadtak társastáncokat, rábaközi lakodalmast, szilárdsági táncokat. Fellépett a néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, a búzavirág csoport, a „Miből van a cserebogár” csoport. Fergeteges műsort adtak elő, maximális közönségsiker mellett.

A Dobbantó Néptáncegyüttes fellépéséről amatőr videó és sok-sok fotó készült, amely megtekinthető a Szegvár Online fotóalbumában és a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban.

A Dobbantó Néptáncegyüttes műsora – 2022. augusztus 20.

Szabó Tibor György: „Ebben az országban békésen kell együtt munkálkodni!”

Záporok és heves zivatarok alakultak ki országszerte augusztus 20-án, egyes programok elmaradtak, vagy zárt térben lettek megtartva. Talán Szent István király gondolta úgy, hogy nagyobb szüksége van Magyarországnak esőre, mint állami ünnepségekre.

Szegvárra délelőtt „érkezett meg” a vihar, így a délelőtti és a kora délutáni programok a Művelődési Házban lettek megtartva, de sajnos elmaradt a Kyokushin Karate Dojo Egyesület bemutatója és a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület programja.

18 órakor kezdődött az ünnepi műsor, a színpadra felsorakoztak Szegvár önkormányzati képviselői, az erdélyi és lengyelországi testvértelepülésekről érkező delegáltak. Felcsendült a magyar, a székely és a lengyel himnusz.

Andrási Elemér, Szegvár plébánosa megszentelte, és felvágta a nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött új kenyeret.  

Szabó Tibor György Szegvár polgármestere ünnepi beszédében kiemelte Szent István királyunk főbb jellemvonásait:

„Határozott, magabiztos, tudatos vezető volt, aki tekintélyt és tiszteletet vívott ki magának azzal, hogy bizonyította erejét, tudását, rátermettségét, aki példát mutatott népének hitben és cselekvésben egyaránt. Tetteinek ereje abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot. Biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak.”

Kihangsúlyozta továbbá az egyetértés fontosságát, miszerint: „Ebben az országban békésen kell együtt munkálkodni! Nem szabad felülemelkedni ideológiai különbségeken, megosztottságon. Csak így tehetjük jobbá ezt az országot, s ezt a nagyközséget, Szegvárt is.”

Ünnepi beszéde végén arra buzdította a lakosokat, hogy gyarapítsák tovább Szegvár értékeit, becsüljék meg azt, ami van, s növeljék jószándékkal, segíteni akarással, nagylelkűséggel!

Az ünnepi program keretében Nyágrus László, Parajd polgármestere ízes beszédében szólt a Szegváriakhoz.

„Mindig jó érzés tölt el akkor, amikor augusztus 20-án közösen, méltóképpen ünnepelhetünk, áttekinthetjük azokat az örökségeket, értékeket, amit valaha megtett a nagy király, Szent István, és ezeket az értékeket pedig ránk is hagyta. Ránk hagyta azért, hogy erőt meríthessünk. Erőt meríthessünk a mindennapjainkban, akár itt Szegváron, akár pedig Parajd-Felsősófalván. Mert megalkotta a nemzet jövőjét, hitet adott és szabályt adott. Mi kell ennél több?”  

Robert Laszuk lengyel képviselő tolmácsolta Lewin Brzeski polgármesterének, Artur Kotara üzenetét. A két testvértelepülés polgármestere és Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere egy megerősítő testvér-települési megállapodást írtak alá, amelyet ünnepélyes átadtak egymásnak.

Az ünnepség a Szegvárért Emlékérem kitüntetések átadásával folytatódott. Idén elismerésben részesült Kondacs Mihályné, a Kurca-parti Óvoda óvónője, és Tóth Lászlóné, a Forray Máté Általános Iskola egykori igazgatója. (A Szegvárért Emlékérem elismerésekről, a méltatásokról külön cikkben írtunk.)

Ünnepi beszéd, kenyérszentelés – 2022. augusztus 20.

FC Szegvár – Apátfalva 0:0

Nem született gól a múlt heti FC Szegvár – Apátfalva SC bajnoki labdarúgó mérkőzésen, amely a szegvári sportpályán volt megtartva. Ez a mérkőzés volt a Megye II. osztályú labdarúgó bajnokság első fordulója.

FC Szegvár – Apátfalva SC bajnoki labdarúgó mérkőzés – 2022. augusztus 21.
- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató