Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Mától új menetrend: kevesebb járat, nehezebb eljutás Szegedre

2 284

2022. október 29-től jelentősen megváltozott a Szegvárról induló és érkező autóbuszok menetrendje. Szinte megszűnt a Szegedre való átszállás nélkül eljutás lehetősége, s Szarvasra is csak átszállással lehet eljutni. Csökkent a Csongrádra induló autóbuszok száma, amelyet nagyon sok szegvári idős lakos vett igénybe, amikor a szentesi kórházba vagy rendelőintézetbe utazott.

A Volánbusz Zrt. közleménye szerint a változtatás fő oka az volt, hogy elérjék, hogy a Hódmezővásárhely és Szeged között fél óránként induló TramTrain járatot használják az utasok.

Évtizedek óta biztosítva volt a közvetlen eljutás Szegedre, korábban 11 közvetlen járattal lehetett eljutni (a Tisza Volán járataival), az új menetrend szerint csak korán reggel, 4:24-kor és 6:24 órakor. A közlekedési társaság azt szeretné elérni, hogy az utasok Hódmezővásárhelyen szálljanak át a TramTrain szerelvényre, s azzal utazzanak Szegedre. Sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy napi szintűek az üzemzavarok a TramTrain vonalán, kevés járat üzemel, kevesebb az ülőhely, zsúfoltak a szerelvények, hosszabb a menetidő, s a jegyváltás is nehézkesebb.

2005-ben napi 11 járat indult Szegedre

Jobban örültek volna a szegvári, mindszenti, mártélyi lakosok, ha a járatmegszüntetések helyett az egyik Hódmezővásárhely – Budapest járatot a Mártély – Mindszent – Szegvár útvonalon közlekedtetnék, így ezekről a településekről is közvetlen elérhető lett volna a főváros, még ha csak napi egy járat is. (Ezzel ez az egy járat menetideje csak 30 perccel nőtt volna.)

Kb. 15 évvel ezelőtt volt egy kínos baki a vasúti menetrend változásnál, ugyanis aki felszállt a vonatra a szegvári vasútállomáson, hazafelé jövet a vonat ott nem állt meg csak Kórógyszentgyörgyön. (Úgy emlékszem, hogy Gémes László polgármester működött közre, hogy változtasson a Máv-Start a szürreális menetrenden.)

A Volánbusz Zrt. úgy változtatta meg egyoldalúan a menetrendet, hogy az utazók körében nem végzett felmérést, közvéleménykutatást. Nem kérdezték meg a települések önkormányzatait sem. A Szegvár Online szerkesztősége úgy döntött, hogy a Szegvár Fórum csoportban várja az utazók menetrend változással kapcsolatos véleményét, s azt eljuttatjuk a Volánbusz Zrt.-nek. (2022. november 18-ig lehet a poszthoz hozzászólni, kérjük, hogy a pozitív tapasztalatokat is írják meg.)

Az új menetrend

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató