Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tartalmas programok várták a gyerekeket a téli szünetben

1 221

Tartalmas, szép, felemelő pillanatokban gazdag volt csoportunk számára 2023. első hete. Tizenöt kisgyermekes család évkezdését könnyítettük meg az öt nap folyamán. Alsó tagozatos tanulókat fogadtunk, akiknek a szülei dolgoztak, akiknek a meghosszabbított téli szünet ideje alatt felügyelet nélkül kellett volna otthon maradniuk.   A gyerekek létszáma változó volt. Néhányan az első napra betegedtek le, de később meggyógyulva csatlakoztak a csoporthoz, mások a hét második felére dőltek ki, de tizenketten mindig voltak.

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat Szegvári Csoportja

A foglalkozások ötlete Bánfiné Sajtos Lolitától eredt. A gyerekek jelentkezését ő gyűjtötte össze és ő tartotta a kapcsolatot a szülőkkel is.

Az összejöveteleket nem nevezném tábornak, inkább családias hangulatú időtöltésnek. Kértük a gyerekeket, hogy hozzanak magukkal otthonról társasjátékokat, kártyákat, kedvenc játékukat, amiket közösen kipróbálhattunk. Szervezett kézműves foglalkozást is tartottunk számukra, melynek során szebbnél-szebb alkotások készültek. Minden nap volt séta vagy kerékpározás, hogy a levegőzésük is megoldott legyen, délutánonként egy-egy filmet néztek meg, de volt tánc is, ellátogattunk a Babaházba is. Mi felnőttek is egy kicsit visszarepültünk az időben, jókat játszottunk a gyerekekkel.

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat Szegvári Csoportja

Persze a finomabbnál finomabb ételek sem maradtak el.  Csupa olyan ebédet főztünk, amit nagyon kedvelnek a gyerekek: krémleves leves gyönggyel, virslis paprikás krumpli, reszelt tésztaleves paradicsomos húsgombóc, erdélyi csorba leves, lekváros kifli, gyümölcsleves, milánói makaróni,  krumplileves, tejberizs. Az uzsonnák még az ebédnél is kedvükre valóbbak voltak: lekváros linzer, fánk, lakodalmi kalács, palacsinta, pizza. Soha nem volt panasz a gyerekek nyári tábori étvágyára sem, de ez a mostani kis csapat annál is jobb étvágyú volt. Mindig minden elfogyott.

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat Szegvári Csoportja

Csoportunk tagjai, önkéntesei is aktívan kivették részüket a munkából. Tizennégyen voltunk, akik időt szakítottunk a táborra. Volt, aki minden nap el tudott jönni, mások 2-3 napra, vagy egy fél napra, de idejéhez mérten az egész csoport igen lelkes volt. 

A gyermekekkel való foglalkozás mellett sütöttünk, főztünk, mosogattunk, takarítottunk. Ami a legkedvesebb volt, begyűjtöttük a gyerekek elismerését. Nem mintha ezért csináltuk volna, de jóleső érzés volt, hogy alig akartak a gyerekek hazamenni, még szombaton is szívesen jöttek volna. Nekünk is felért egy terápiával ez az egy hét. Éreztük azok lelki támogatását is, akik betegség vagy valamilyen más ok miatt nem tudtak fizikailag csatlakozni hozzánk. Biztató szavaik doppingoltak bennünket.

Külön hálával és köszönettel tartozunk a Kurca-szegi Vadásztársaságnak, kiemelten Gémes Lászlónak, hogy a vadászházat térítésmentesen a rendelkezésünkre bocsájtották, Kispál Tibornak a jól befűtött termekért. 

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat Szegvári Csoportja

A Katolikus kör épületének gázzal való felfűtése egy héten át nagy terhet rótt volna ránk, azért kéredzkedtünk be a fával fűthető vadászházba. A jól felszerelt konyhát is használhattuk.

Ott tartózkodásunk ideje alatt az ebédlőt kifestették, amit mi szépen feltakarítottunk és természetesen felajánlottunk későbbi segítségünket is a teremhasználatért. A főzéshez többféle tartós élelmiszerünk volt raktáron (liszt, cukor, olaj, rizs, sűrített paradicsom, konzervek), eleve úgy alakítottuk az étlapot, hogy ezeket felhasználjuk. A vásárolt élelmiszerek költsége 37.000,- Ft volt (kenyér, felvágott, hús, virsli, zöldségfélék), melyet csoportunknak adott adományból fedeztünk. 

Szintén kiemelten meg kell köszönnöm Csákné Varga Mónikának, hogy az öt nap során kézműves foglalkozással kötötte le a gyerekeket. Köszönöm az ételekhez adott tojást, tejet, lekvárokat, nasit. Megköszönöm a csoport tagjainak és önkénteseinek a fáradtságot nem ismerő, kitartó munkát, amit az ügy érdekében végeztek.  Jó volt együtt lenni!

Gyömbér Ferencné
csoportvezető

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató