Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Emlékezés Huszka Mihály súlyemelőre

1 057

Életének 89. évében 2022. december 9-én az Egyesület Államokbeli Texas államban elhunyt Huszka Mihály, a magyar súlyemelés kiemelkedő alakja, adta hírül a haza sportági szövetség.

A szomorú hírt Huszka Mihály életútjának felelevenítésével, fotókkal tűzdelve Purgel Zoltán megjelentette a Szegvár Online oldalon.

Miska bácsiról családtagjaimtól hallottam először. Anyósom öccse, Berkecz Ferenc együtt gyerekeskedett vele. Amikor Budapestre kerültek, akkor is folyamatosan tartották a kapcsolatot.

Életútját akkor ismertem meg, amikor 2007. szeptemberében a szegvári olimpikonok emléktábla avató ünnepségére készültem.  Ekkor a szegvári születésű, szegvári kötődésű, világhírnévre tett olimpikonoknak állított emléket Szegvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete.

A hivatal bejáratához elhelyezett táblára négy név került fel: Komáromi Ede, Huszka Mihály, Dr. Szécsényi József és Tégla Ferenc.

Személyesen 2007. szeptember 8-án találkoztam Miska bácsival.  Egy igen megnyerő külsejű, jóvágású, végtelenül kedves és szerény embert ismertem meg személyében. Sokat beszélgettünk. Felelevenítette gyermekkori emlékeit, aktív sportolói pályafutása állomásait.  Mesélt a bécsi és az Amerikai edzői tevékenységéről. Idősebb korszaka versenyeiről: a Masters bajnokságokon elért, világra szóló sikereiről, melyeket Amerikai-, majd nyugdíjba vonulása után ismét magyar színekben szerzett.

Elsőként mondott igent a szegvári olimpikonok emléktábla avató ünnepségen való részételre.  Később – közreműködésével – a Forray Máté Általános Iskolában is sor került egy emléktábla avatásra, így nem csak az idősebb korosztály, hanem a fiatalabb nemzedék előtt is ismertté és példaképpé vált élete.

A beszélgetésünk során egy csodálatos életutat és egy kiváló sportembert ismerhettem meg. Huszka Mihály példaképe lehet minden fiatal és idősebb sportolónak, valamint az átlag embereknek is, hisz Ő bebizonyította, hogy kitartással, szorgalmas munkával folyamatos sikereket lehet elérni egy egész életen át.

Szegvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013-ban Szegvár Nagyközség Díszpolgárának választotta. Az indoklásban kiemelte, hogy Huszka Mihály köztiszteletben álló személy, aki kiemelkedő munkájával, egész életművével olyan elismerést szerzett mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten, mely hozzájárult a nagyközség hírnevének öregbítéséhez.

A 2010-es években egy ideig Oroszlányban élt feleségével, vágya az volt, hogy idős korában Magyarországon éljen, halála után magyar földben nyugodjon.  Azonban gyermekei, unokái Amerikában születtek, tanultak, ott dolgoznak, így a családi kötelék erősebb volt, ismét visszatértek Houstonba.

Személyes találkozásunk óta folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, ha Szegváron járt Kiss Vilmos tervérénél, mindig felkeresett.  Nem múlt el úgy karácsony és a névnapom, hogy ne köszöntött volna fel. Az utóbbi két évben megszűntek ezek a kapcsolatok. Hiába érdeklődtem őt ismerő szegváriaktól, sportolóktól nem kaptunk hírt felőle. Valószínű, hogy egészségi állapota megromlott…

Miska bácsi Szegvárhoz egész életében hű maradt, mindig hálával és szeretettel gondolt és beszélt a régi ismerősökről, barátokról.  Kiss Vilmoshoz igazi testvéri szeretettel ragaszkodott.

A község lakossága, a sportoló társak tisztelettel követték Huszka Mihály életútját, most megrendülten adózunk a nagyszerű ember életműve előtt, szomorúan, szívünkben sosem múló szeretettel búcsúzunk Tőle.

Nyugodjék békében drága Miska bácsi!

Gyömbér Ferencné

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató