Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Előkerült egy hangfelvétel a múltból

3 659

Egy nagyon különleges hangfelvételt digitalizáltam pár hete, s a hallottak után kérdéses volt, hogy etikus és jogszerű-e egy ilyen felvételt közzétenni nyilvánosan. Ugyanis a diktafonnal rögzített 45 perces felvétel legelején nagyon meglepő dolgok hangzanak el.

Tóth Ernő, szegvári lakos juttatott el egy magnókazettát Szegvár polgármesteréhez, s kérte, hogy digitalizáljuk be a kazettát, s annak tartalmát „mentsük meg” az utókornak.

Tóth Ernő elmondta, hogy a kazetta az ő tulajdona, s azt Simon Tiborné szentesi tanárnőtől kapta, akinek ő annak idején nagyon sokat segített. Simon Tiborné Gita néni egy közszeretetnek örvendő tanárnő volt, a ma már nagyszülő korú tanítványai sokat emlegetik. Gita néni sajnos 2012-ben elhunyt.

A vágatlan felvétel legelején Gita néni Petőfi Sándor lehetséges apukájáról beszél, nem pont ugyanazt mondja, amit irodalom- és történelemórán tanultunk.

Azt szeretném kérni mindazoktól, akik meghallgatják a felvételt, hogy legyenek tisztába azzal, hogy Petőfi Sándorról nagyon sok legenda van, s ezek szájhagyomány útján terjednek, s a legtöbbjük alaptalan.

Mielőtt megjelent volna a felvétel, kikértem jogi és irodalomtörténész szakértők véleményét, megkérdeztem elismert Petőfi-kutató személyt, konzultáltam múzeumvezetőkkel és szentesi prominens személyekkel.  

A felvétel többi részén szép történeteket hallhatunk a régi időkből, Gita néni nagyon ízesen meséli el ezeket.

A hangfelvétel

Emlékezés Simon Tibornéra

Forrás: Szentesi Élet, 2012. szeptember 14.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató