Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Gyérítik a szúnyoglárvákat a Tiszánál

1 074

A folyók kisebb áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése. Az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezelések voltak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét.

A következő napokban légi úton juttatnak ki ilyen granulátumot Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál. Folyadékpermetezés a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken lesz.

A szakemberek a héten négy régióban összesen 3650 hektárnyi területen végeznek légi biológiai módszerrel kezeléseket. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

A kiemelt fotó illusztráció.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató