Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szeptembertől sok új tartalom, jelentős változások a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban

1 186

A népszerű múltidéző Facebook csoport taglétszáma a közelmúltban lépte át a tízezret. A népszerűség egyértelműen Lucz Feri bácsi archív fotóinak köszönhető.

Szeptember 1-től még magasabb fokozatra kapcsolunk, új tartalmakkal jelentkezünk, 15 állandó rovatunk hétfőtől vasárnapig fog megjelenni adott időben. Íme a repertoár:

Hétfőtől vasárnapig

6 óra

NAPI KÖSZÖNTŐ
Reggeli köszöntő szegvári fotóval, névnappal, aznapi információval.

14 óra

CSAK EGY KÉP
Lucz Ferenc dokumentarista fotóarchívumából véletlenszerűen kiválasztott fotó.

16 óra

NAPI CSOPORTKÉP
Válogatás a 2004. és 2018. között készült óvodai csoportképekből, iskolai osztályképekből, és egyéb csapatfotókból.

17 óra

A NAP FOTÓJA
Purgel Zoltán 2002-2023. között készült fotóiból véletlenszerűen kiválasztott kép. 

18 óra

EMLÉKRÖGZÍTŐ
2002. és 2023. közötti szegvári programokról készült fotós összefoglalók.  

19 óra

LUCZ FERENC FOTÓARCHÍVUMÁBÓL
Lucz Ferenc már feldolgozott és korábban publikált fotóarchívumából véletlenszerűen kiválasztott fotóalbum.

21 óra

SZEGVÁRI KÉPEK – 100 SZEGVÁRI FOTÓ
Az ezzel a címmel megjelent könyvből 100 napon át, minden nap egy kép. Az oldalon fel van tüntetve az expozíció dátuma, valamint a kép címe öt nyelven.

Szombatonként

10 óra

SZEGVÁR ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET
A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetre emlékezünk az „Öt évtizeden” át című könyvből publikált részekkel. 

15 óra

PÓLYÁNÉ TÉLI ÉVA ARCHÍVUMÁBÓL
Iskolai sporteseményeken és versenyeken rögzített fotók.

20 óra

VIDEOALBUM
Archív videók gyűjteménye szegvári rendezvényekről.

22 óra

CSONGRÁD MEGYE ÚJ ÉLETE
Archív diafilm képkockái 1954-ből. Készítette a Csongrád megyei tanács népművelési osztálya.

Vasárnaponként

10 óra

TABLÓ
Purgel Zoltán tablógyűjteményéből egy véletlenszerűen kiválasztott tabló.

15 óra

BESLIN LÁSZLÓ RENDŐRSZTORIJAI
Szegvári egykori rendőrének leghumorosabb és legemlékezetesebb sztorijai. 

20 óra

A TANÍTÓ ÖRÖKSÉGE
Vértes Judit könyveiből idézünk egy-egy részt. 

22 óra

TUTI TIPP
A Tuti Tipp reklámújság 1995-től 2000-ig megjelent számai.

Nagyon hálás vagyok Olvasóinknak, a sok hozzám elhozott fotókért, negatívokért és egyéb dokumentumokért. Egyik olvasónk dr Vajdovich Árpád községi orvos 1957. évi gyógykezelési naplóját hozta el, egyelőre vizsgálom annak a lehetőségét, hogyan tudnánk ezt úgy publikálni, hogy ne sértsen adatvédelmi szabályokat. Egy másik olvasónk a Csomiterv által 1985-1988. között készített „Szegvár környezeti értékvizsgálat” fotóalbumot küldte el, ennek is hamarosan megkezdem a feldolgozását. Számos negatív, rollfilm vár még feldolgozásra, egyes képek az 1950-es években készültek falunkban.  

Szeptember 1-től egy komolyabb változás is életbe lép, a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportot nyilvánosról privátra állítjuk. Ez azt jelenti, hogy a csoport tartalmát csak a csatlakozott tagok láthatják, „külsősök” számára nem lesz elérhető. Ezzel együtt megszűnik a bejegyzések megosztásának lehetősége is.

Szelektálni fogok a tagok között is. Eltávolítom azokat a tagokat, akik reklámokat, apróhirdetéseket osztanak meg, vagy kéretlen üzeneteket próbálnak megjelentetni, vagy álprofillal, nem valós névvel csatlakoztak a csoporthoz.  A teljesen inaktív tagok is „ki lesznek téve”, úgy gondolom, hogy ha valaki egy év alatt egy képet vagy bejegyzést sem lájkol, akkor máshol kell, hogy keressen számára megfelelő tartalmat. Végül „kirúgom” a csoportból azokat is, akik az utóbbi időben engem bántottak – ha az én tartalmaim irritálják, rossz érzést keltenek ezekben az emberekben, akkor ezzel teszem a legtöbbet számukra.

A „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportot 2019. augusztus 22-én – indítottam el azzal a céllal, hogy a közösséghez csatlakozó tagok Szegvár múltját, annak kultúráját, életét, mutassák be képeken, dokumentumokon keresztül. Az eltelt több mint 4 év alatt sok kedves visszajelzést kaptam Szegváriaktól és Szegvárról elszármazottaktól. Nagyon sokan követik múltidéző csoportunkat „vidékről” és környező településekről (Szentes, Mindszent, Mártély, Hódmezővásárhely, Csongrád, Szeged), de Magyarország más régióiból is vannak tagjaink. Szeretném kihangsúlyozni, hogy itt csak minőségi és politikamentes tartalom jelenhet meg, például itt nem fordulhat elő, hogy egy politikai jelölt választási füzetét publikáljuk.

Kiemelten ügyelek arra, hogy az általam „megmentett” fotók örökre fennmaradjanak az utókornak, s ne csak a Facebookon, hanem több, párhuzamos online platformon és digitális adattárolókon, fotó múzeumokban legyenek archiválva. Figyelmet fordítok arra is, hogy dátummal, leírással, a képen látható személyek neveivel lássam el a digitális archívumot, így például, ha száz év múlva valaki a családfáját kutatja, akkor könnyen megtalálhatja ezeket az anyagokat. Vagy például a mai óvodások 50-60-70 év múlva meg fogják tudni mutatni gyermekkori fotóikat unokáiknak.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató