Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Felgyúlt az első gyertya lángja Szegvár adventi koszorúján

960

Fotók: Dr. Zbigniew Głuszczak

Vasárnap délután a Szabadság téri adventi koszorú első gyertyája felgyúlt Andrási Elemér plébános adventi gondolatainak kíséretében. A szegvári Bazsa Mári Népdalkör szép és megható énekeket adott elő.

Piti-Tassy Dóra Szegvár Nagyközségi Önkormányzat nevében köszönetet mondott annak az önkéntes és önzetlen csapatnak, akik szabadidejüket és energiájukat nem sajnálva varázslatossá tették a parkot. Megköszönte a Szegvári Falufejlesztő Nonprofit Kft. munkatársainak, valamint a Fuszulyka Nyugdíjas Klub tagjainak közreműködését is.

Az ünnepség a Művelődési Házban folytatódott.

Az idei advent rendhagyó, hiszen maga az advent – mindig, minden évben – november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négyhetes időszak. Idén azonban ez egy kicsit eltér a korábban megszokottaktól.

Ezúttal ugyanis a december 3-ára esik advent első vasárnapja, ami azt jelenti, hogy éppen 24-én ér majd véget a várakozás időszaka. Ez azt jelenti, hogy december 24-én délelőtt még az adventet ünnepeljük a templomokban, de az este már Jézus születéséről szól.

Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja, és mindegyiknek megvan a maga jelentése. Az első a hitet jelképezi, Isten a megváltást elsőként ugyanis Ádámnak és Évának ajánlotta fel, így ez a hit szimbólumává vált. A katolikusoknál az első gyertya lila színű, amely a bűnbánatra utal. A második gyertya a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás, ezért ez a lila gyertya a remény jelképe. A harmadik, rózsaszínű gyertya Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust, ezért ez a gyertya az öröm jelképe. A negyedik, utolsó gyertya – szintén lila –Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe. A gyertyák színeinek külön jelentésük van, ugyanis hagyományosan három lila és egy rózsaszínű gyertya áll a koszorún.

Sajnos az első gyertyagyújtáson halaszthatatlan külföldi elfoglaltságom miatt nem tudtam részt venni. Dr. Zbigniew Głuszczak fotóművész készített néhány fotót az ünnepségen – nagy örömet okozva ezzel nekem, hiszen így jó minőségű fotókon meg lett örökítve az ünnepség néhány pillanata.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató