Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Megtudtuk, hogy milyen volt az élet a szarmata korban a mai Szegvár térségében – érdekes régészeti előadást tartott Hergott Kristóf

2 545

Jól sikerült „A szegvári ősfalu” című programunk, Hergott Kristóf, a Koszta József Múzeum régésze „Töredékek, régészeti leletek Szegvárról” címmel tartott nagyon érdekes tudományos, ismeretterjesztő előadást. Megtudtuk, hogy milyen volt az élet a szarmata korban a mai Szegvár térségében. Hogyan éltek, mit ettek, hogyan építkeztek, hogyan temetkeztek, hogy milyen leletanyagok kerültek elő a régészeti feltárások alkalmával.

A programra sokan eljöttek, nem csak Szegvárról és a környező településekről, hanem pl. volt vendégünk Békés megyéből is.

Purgel Zoltán olvasta fel Irsai Farkas László, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatójának gondolatait
Hergott Kristóf, a Koszta József Múzeum régésze

A program megálmodója Irsai Farkas László, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója. Purgel Zoltán köszöntője után elmondta, hogy Igazgató Úr sokat készült a programra, de sajnos nem tudott eljönni, s megkérte, hogy olvassa fel gondolatait. Egy nagyon jó hír is bejelentésre került, hamarosan megjelenik „A szegvár-oromdűlői szarmata temető” című könyv.

Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatójának köszöntője

Tisztelt Nagyérdemű! Tisztelt szegváriak!

Örömömre szolgál köszönteni Önöket, és megtisztelő, hogy Hergott Kristóf doktorandusz munkatársunk, a régészeti tudományos előadásán keresztül képviselheti Önök előtt a szentesi Koszta József Múzeumot.    

Engedjék meg, hogy mindenféle manír nélkül, teljes bizonyossággal állítsam Önöknek: kettős ünnep a mai. Hiszen Hergott Úr tudományos előadása mellett emelkedetten jelezni kívánom: a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából és támogatása által, lehetőségünk van egy díszes kötet, egy tudományos kiadvány megjelentetésére, amely Szegvárról szól és hamarosan kiadásra kerül.

Dr. Ivánovics Eszter és Lőrinczy Gábor régész-kutatók tollából és két-millió forint központi támogatásból “A szegvár-oromdűlői szarmata temető” címmel tudományos könyv jelenhet meg a Koszta József Múzeum kiadásában. A komoly és vaskos kiadvány őseink történetét, ük-nagyszüleinknek az ük-nagyszüleinek – vagy még tovább sorolhatnám a családfákat -, szóval a Krisztus utáni II – III. század kultúrájának bemutatására vállalkozik az itt, Szegváron talált régészeti leletek alapján. Nagy dolog ez a mai világban, és érték, amikor a technika szülte kultúra ural mindent, amikor minden a praktika és egyszerűség attitűdjét képviseli.

És hála az NKA-nak, kérésünk, fohászaink értő fülekre találtak: megjelenhet egy nem is akármilyen könyv, amely Szegvár helytörténetét bizonyosan erősíteni fogja, a lokálpatriotizmus mentén minden gyermek és unoka büszkeségét magasabb fokra fogja emelni.

Megtisztelő, hogy ebben a Koszta József Múzeum segédkezhet, nagyon köszönjük, hogy az Önök, szegváriak történetét, az ősök tiszteletét segítheti a szentesi közgyűjtemény.     

Illyés Gyula egyszer így fogalmazott, 1979-ben, az első lakiteleki írótalálkozón, a fiatal lírikusoknak: “Vigyázzatok, mert nem lesztek nemzedék.” Úgy érzem, ha felnőhetük egyáltalán Illyés Gyula szellemiségéhez, a nagy író, a máig méltán tisztelt művész és gondolkodó által felrótt házi feladatot, ha nem is teljesen, de részben teljesítettük itt Csongrád-Csanád vármegye északi részén. Dolgozunk, küzdünk, kivontt karddal, a magunk módján, mint területi múzeumként működő közgyűjtemény, hogy később, 10-20-30-50 év múlva is legyen nemzedék, hogy unokáink, meg a dédunokáink is mesélni tudjanak a múltról az unokáiknak.        

Ha ez teljesül – mert erre törekszünk – azt gondolom, hogy nem hiába születtünk, és nem volt felesleges a mindennapok küzdelme. Mert a kultúrába fektetett erőfeszítések, előbb-utóbb megtérülnek. Ez biztosan így van. Hisszük, tudjuk, reméljük!     

Köszönet az íróknak-alkotóknak, Eszternek és Gábornak, hogy őrzik a lángot, és együtt segíthetjük mindannyiunk javára a jövőnek történő kulturális átörökítést.       

Nagy tisztelettel kívánok Önöknek jó szórakozást Hergott Kristóf doktorandusz munkatársunk tudományos előadásához És nem utolsó sorban, köszönet Szabó Tibor György polgármester úrnak, hogy létrejöhetett ez a mai fórum, és nagy gratuláció, illetve „süvegelés” Purgel Zoltán Úrnak, hogy szegvári és megbecsült lokálpatriótaként, teljes lelkével, teljes szívvel segíti a szegvári helytörténet és lokális kulturális élet célkitűzéseit!

Szeretettel, és barátsággal: Irsai Farkas László, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója

Ezen a napon körséta programot szervezett a Szentesi Vendégszeretet Egyesület és a Csallány Gábor Múzeumbaráti Kör, s egy rövid sétát tettek Szegváron Kulbert-Takács Hajnalka idegenvezetésével. A szegvári központi autóbuszmegállótól indult a séta, a csoport ellátogatott a Kastélyba, a Babamúzeumba, majd a Hunyadi János utcán a Falumúzeum és a Kisboldogasszony Templom épületét tekintették meg.

Körséta Szegváron

Videóalbum

A teljes programról nagy felbontású (4K) videó készült, Hergott Kristóf régész előadása, és a prezentáció diái jó minőségben megtekinthetők. (A Youtube videón fejezetcímeket állítottunk be.)

A szegvári ősfalu – 2024. február 3.

Fotóalbum

A fotókat Lantos Imre készítette, köszönet érte!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató