Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Búcsú Dr. Széchenyiné Csergő Judittól

545

Forrás: Szentesi Mozaik

2024. február 24-én életének 84. évében eltávozott közülünk Dr. Széchenyiné Csergő Judit.

A Budapesten élő szentesiek baráti körének sok szervezőmunkával járó feladatát 1989-ben vette át, 1993-ban megalapította a HEROSZ Szentesi Állatmenhelyét, amivel gyermekkori álma vált valóra, de számos közéleti tevékenysége közül is kiemelkedik az a komoly eredmény, hogy 2008-ban sikerült hazahozatni és Szentesen újra temetni a Budapesten elhunyt Koszta József festőművészt. A Csallány Gábor Múzeumbaráti Kör életre hívásával, majd a kórháztörténeti gyűjtemény gyarapításával a helyi értékek megőrzéséért tett sokat.

Alispán édesapja, dr. Csergő Károly lányaként más élet jutott neki osztályrészül. Jutka már az édesapja nyugdíjazása után született, a II. világháború idején, kicsi korában és kamasz éveiben is meg tapasztalhatta az élet megpróbáltatásait. Emlékeiben él, hogy 4-5 éves volt csupán, amikor a közeledő front hírére, szekéren és vonaton menekülni kényszerültek, értékeiket és életüket mentve Pestre utaztak. Ott viszont belecsöppentek a legnagyobb bombázás kellős közepébe, a legtöbb időt pincében kellett tölteni. – Élve megúsztuk, de 1951-ben kitelepítettek bennünket Mezőberénybe, mint sok polgártársunkat a Rákosi-rendszerben, lakhelyelhagyási tilalommal – emlékezett vissza Csergő Jutka a Szentesi Életben megjelent Darók József által írt cikkben.

Egy fiatalon, 19 évesen, a dr. Dragon Károllyal köttetett házassága hozta vissza Szentesre. Első férje Bugyi professzor sebészetén dolgozott, ahogyan Jutka is a szentesi kórház laborjában, ahol később vezető lett. Dragon Károly neve máshonnan is ismerős lehet, mert összeforrott az amatőr filmezéssel.

Dr. Széchenyiné Csergő Judit kezdeményezésére Szegvár Nagyközség Önkormányzata Dr. Csergő Károly emlékére emléktáblát avatott Szegváron, a Kis utca – Kórógy utca sarkán lévő házon, 2004. szeptember 25-én. Ugyanekkor került megrendezésre a kastélyban a „Dr. Csergő Károly alispán és kora című kiállítás”.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató