Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Újra találtam egy gyöngyszemet!

660

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Már bizony nagyon régen volt az, amikor írni tudtam egy vagy több általam talált gyöngyszemről, úgyis mondhatnánk a falu kincseiről. 
Most az év végén szerencsém volt. Újra gyöngyöket találtam, valóságos kincseket, a falu kincseit.
Egyszerű, de nagyszerű szilveszteri bálban mulathattak több, mint százhúszan a művelődési házban estétől reggelig. Volt ott minden, ami szükséges az évet záró mulatsághoz. A Szűcs-Gazsó Duó zenéjére táncolhattak a táncos lábúak, hallgathatták a hatvanas-, hetvenes évek, sőt a nyolcvanas, kilencvenes évek slágereit a „zenére jobban csúszik a pezsgő” tábor követői. Italt a büfé árusított vagy otthonról hozott a mulatni vágyó polgár. Vacsorát, és pezsgőt az éjféli koccintáshoz, kaptuk „benne foglaltatott az árban”. 
A vacsoraidőt jelezte a tyúk-fácán húsleves nyálkiválasztó illata, amit az első behozott tál terjesztett el villámgyorsan a bálteremben. Micsoda ízkavalkád! A tyúklevének ízét erősítette a fácánhús! És ami lett belőle, azt Terka néninek köszönhetjük, ő tudta összehozni e két alkotóelemet, emelkedettebb stílusban kifejezve: megkomponálni a húslevest, mert művészien elkészített étek volt, csakúgy, mint a minden magyar ételek királya a töltött káposzta és a Szécsényi Gyuri által főzött marhapörkölt, amely a levest követően az asztalra került. Az ételek finomságára utalt az a hatalmas csend, amely mindaddig tartott, amíg ki nem fogyott a tálakból az ennivaló. 
Nagyszerű és különleges asszony ez a Terka néni! Nem csak azért, mert ingyen készítette el az előbb említett csodákat, és még sorolhatnánk, hogy mi mindent tett az est sikeréért. Hanem azért, mert óriási a szíve. Belefér az egész falu, sok-sok ember a faluból. A pogácsájában, túrós lepényében benne van szeretetének egy-egy darabja. 
Neki köszönhető, és hasonló mentalitású társainak, hogy úgy ismerték meg falunkat az idelátogatók, mint vendégszerető emberekkel teli települést.
Szóval, ilyen körülmények mellett nem is volt nehéz megszervezni a ház vezetőjének, illetve a programfelelősének ezt a szilveszteri bulit. Persze, hogy nem, hiszen egy jól összeszokott csapat végezte a kisegítő tevékenységet, a tálalást és leszedést is. Ott serénykedett például a könyvtár vezetője és munkatársa családjával együtt, no meg a ház fiatal barátai is. És az Ignácz család.
Ha Szegvár egy ékszerdoboz Csongrád megyében, akkor Terka néni és a szilveszteri mulatságot szervező művelődési ház csapatának tagjai egy gyöngysor benne. Szegvár kincsei.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató