Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tedd azt, amit tudsz, azzal amid van

1 047

Saul Alinsky mondása nagyon ráillik korunk Magyarországára, az ország kis településeinek életére, az igazi községpolitikusokra. Azt sugallja, nem kell a sült galambra-, az állambácsi pénzére várni, hanem a fejlődés érdekében meg kell tenni saját erőnkből is mindent.
Vajon a szegvári emberek képesek-e felismerni, mit kellene tenni a faluért , és mit tudnának tenni a faluért? Tudnának-e felelősséggel élni a faluközösség demokratikus lehetőségeivel? Az Európai Unióba való belépés után nagy lehetőség nyílik a közösségi munka megerősödésére, fejlődésére. Sőt az az igény van kialakulóban, hogy helyben szülessenek meg a megoldások és abban a helyi lakosok cselekvően vegyenek részt. Mindez csak fejlett közösségek megléte esetén tud megvalósulni. 
Bizony fejleszteni, alakítani kell a közösségeket, a faluközösséget is! 
A közösségfejlesztési folyamat egy településen a lakosság megszólításával, bevonásával, aktivizálásával kezdődik és, majd a problémák, hibák felismerésével, azok nyilvánossá tételével folytatódik, melynek során eljutnak a feladatok, tennivalók felismeréséhez, megfogalmazásához és a helyi, közösségi megoldáshoz. 
Ezt a folyamatot településünkön Szegváron is szeretnénk végig vinni. Szeretnénk létrehozni egy olyan faluközösséget, amely az EU-ban is meg fogja állni a helyét, amely felismeri a hiányosságokat, hibákat, az igényeket településünkön, elemezni tudja azokat, majd tevőlegesen be tud kapcsolódni megoldásukba. Ehhez, a hosszú időt igénybe vevő, tevékenységeket felélesztő, létrehozó folyamathoz a budapesti egyetem egyik munkacsoportja fog segítséget adni. 
Nem kell meglepődni, ha ismeretlen fiatalokkal találkoznak az utcán, a fórumokon, vitákon, megbeszéléseken! Ők fognak segíteni az előbb említett folyamatban.
A közösségfejlesztés gyakorlatilag több fázisból fog állni. Az első fázisban több helyszínen a község fejlődésének lehetőségeit lehet megvitatni a lakosság jelenlévő csoportjával. A fórumok helyéről megfelelő időben értesítést kap minden lakos.
A második fázisban a település helyzetének feltárását végzi el a lakossági fórum. A harmadik fázisban közös lakossági cselekvési terv készítés a feladat, mely nem csak a problémákat, elképzeléseket , hanem a megoldásban is aktív szerepet vállaló helyi polgárok és közösségek feladatvállalását is tartalmazni fogja. A negyedik fázis a felderített feladatok, tennivalók rangsorolását, a “most”, “hamarosan”, “később” féle tervezést és a felelősök meghatározását tartalmazza. Az ötödik fázis a specifikus közösségek megalakulását, a különböző helyi tevékenységek (projektek) beindulását foglalja magába. Mindenütt közösségi megoldásokat keresünk. A hatodik fázisban a település társadalmi fejlesztési tervének az elkészítése folyik. A folyamat végén, esetleg közben kérdőív kitöltésére is sor fog kerülni, melyben minél több lakost szeretnénk megkérdezni a településről, az itt folyó életről, a helyi közérzetről stb.
Kérjük Önt, kedves szegvári lakos, vegyen rész ebben a “közösségfejlesztésben”, jöjjön el a fórumokra, vitázzon, mondjon véleményt ! 
A szervezők nevében: viszontlátásra!

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató