Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

In Memoriam Szabó Lajos

648

Kérjük vedd figyelembe, hogy ez a bejegyzés már több mint egy évvel ezelőtt jelent meg, így lehet, hogy ma már nem aktuális információkat tartalmaz.


Július legvégén, 84 éves korában, elhunyt Szabó Lajos népi iparművész, mindenki Lajos bácsija.
Már idősebb korában kezdett rendszeresebben foglalkozni kedvtelésével a faragással, bár fiatalon is volt vonzódása hozzá. Évtizedek óta arra törekedett, hogy megvalósítsa kitűzött célját: a parasztemberek által használt szerszámok, eszközök, tárgyak , házuk, környezetük tárgyainak, állataiknak a kicsinyített változatának az elkészítése fából, illetve hiteles anyagból. 
Ezt a célját megvalósította, ezért is kapta meg a „népi iparművész” címet, kitüntetést. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a legifjabb nemzedék megismerje a parasztemberek életéhez szükséges tárgyakat, szerszámokat, az ősök eszközkultúráját. 
Sok nagyvárosi és helyi gyerekkel ismertette meg az ekét, a gereblyét, a szőlőprést, ekekapát, és még sorolhatnánk a szerszámok neveit. 
Munkái nem csak a szegvári Falumúzeumban láthatók. Itt egy gyönyörűen elkészített lovasszekér, szénásszekér (ökrösszeklér), szobabútorok láthatók többek között – hanem a kecskeméti játékmúzeumban is. Rengeteg tárgya került el magángyűjtőkhöz, ezzel is hozzájárult Szegvár község jó hírnevének elterjedéséhez. Sok helyen volt kiállítása, rengeteg népi vásáron bemutatón vett részt. 
Nagy szeretettel tartott bemutatókat a szegvári iskolások, óvodások csoportjainak. Bemutató közben szívesen mesélt a parasztemberek életéről, munkájáról. 
Halálával nagy veszteség érte falunkat, a helyi és a környékbeli idegenforgalmat.
Emlékét megőrizzük.
Kovács Lajos István múzeumvezető

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató