Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Vonattal Szegvárról Európába?

2 654

Az elmúlt néhány év során – ne firtassuk hogy miért – a MÁV teljesen figyelmen kívül hagyta a vidéki emberek, köztük a szegvári emberek utazási szokásait. Ezeket az utazási szokásokat egyrészt kényszerűségből a munkába járás, másrészt egy teljesebb, vagy különleges bevásárlás illetve az eseti kiruccanások alakították. Minden esetre az tény, hogy a régiónk többi kistelepüléseihez hasonlóan a szegvári ember is többnyire csak akkor utazik vonattal, ha távolabbi úti célt választ. 
2004. májusától az Európai Unió tagja leszünk. Hogy ez miként befolyásolja a MÁV illetékeseit abban, hogy a falusi embert is engedje vonaton utazni, csak találgatható. Az viszont tény, hogy – talán az Uniós elvárásokat kényszerűségből figyelembe véve – a 2003. december 15-től életbe lépett új menetrend már olyan utazási lehetőségeket kínál Szegvárról is, melyre évek óta nem volt példa.
A Délvilág ez évi december 18-i számában a szegvári emberek nyilatkoztak a vasúti utazás színvonaláról, vagy inkább színvonaltalanságáról. Hogy mikor szerezték a tapasztalataikat, azt nem tudni. Azt viszont személyes tapasztalatom alapján állítom – mivel rendszeresen utazom vonaton – az utóbbi időben már előfordult, hogy tiszta vonaton utazhattam, bár inkább csak Vásárhelytől vagy Szentestől. Mindig oda értem biztonságban az úti célomhoz a tervezett időre még akkor is, ha jeges, csúszós volt az út. Volt mozgásterem utazás közben, kimehettem a mosdóba, ha szükségét éreztem, ahol már néha napján papírtörölközőt és WC papírt is találtam, de ezt is csak a fent említett szakaszokon. Mindezt a gyerekekkel utazó tudja csak igazán értékelni. Az, hogy messzi van az állomás? Mihez képest? Szegvár azon kevés települések egyike, mely két “állomással” is büszkélkedhet. Valamelyik biztosan közelebb van. Hogy odáig is kerékpárral kell kimenni? Nézzük meg, mennyi kerékpár van a három nagy forgalmú buszmegállónál, és őrizetlenül! A vasútállomáson zárt helyen lehet kerékpárt tárolni.
Hogy mégis mivel érdemes Szegvárról utazni? A szokás nagy úr, de az ésszerűség a szokást befolyásolhatja. Ja, és talán a javunkra végre megváltozott menetrend is. Döntse el ki-ki a maga belátása szerint.
A vonatokon dohányozni tilos, akárcsak az autóbuszokon. A jegyeket a Kórógyszentgyörgyön felszállók a vonaton vehetik meg. Kerékpárt minden vonaton vihet magával az utas, külön kerékpár jegy váltásával.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató