Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Konferencia a Vármegyeház hasznosításáról

2 423

Bizonyára emlékeznek kedves olvasóink a tavalyi közösségi felmérésre, a sokoldalas kérdőívre, amelyekből 666 darabot adtak be kitöltve. Legtöbbjükben feladatként jelölték meg a termálfürdő felépítése mellett a vármegyeház megnyitását, hasznosítását. Ezeket a javaslatokat komolyan veszi polgármesterünk, igyekszik eleget tenni a lakosság vágyainak. Ezt mutatja az a konferencia, melyet február 26-ára hívott össze a Castellum Panzió tárgyalójába. A meghívottak között volt a vármegyeház tulajdonosának a Kincstárnak a megbízottja, a jelenlegi használó, a műemlékvédelem főmunkatársa (ők nem jöttek el) dr. Vörös Gabriella megyei múzeumigazgató, Parádi József a hadtudományok kandidátusa, a rendvédelmi egyesület megbízásából. 
Jelen volt dr. Csák Imre történész a Hadtörténeti Múzeum osztályvezetője, a Szentes Városi Rendőrkapitány Földvári Nagy István, Lukács János rendőrezredes a megyei Rendőr Főkapitányság megbízottja, Szakály Sándor történész és négy-öt helyi képviselő és érdeklődő. 
Először a polgármester-asszony ismertette vármegyeház hasznosításával kapcsolatos elképzelését, melynek a lényege az, hogy az épületben állandó rendvédelmi történeti múzeumot rendeznének be, mellette a témában levéltár működne a hozzátartozó könyvtárral. Az épület udvari épületeiben apartmanokat nyitnának, ahol a kutatók és turisták is helyet kaphatnának.
Őt követte a felszólalásban Parádi József, aki nagy lelkesedéssel támogatta az elképzelést, bár az egyesületüknek nincs anyagi lehetősége az elgondolás megvalósításához. Őt követően Vörös Gabriella ismertette a vármegyeházzal kapcsolatos kutatásait. Ez a régészeti kutatás egyértelműen bebizonyította, a vármegyeház sohasem volt kastély, vármegyeháznak épült és annak használták száz éven keresztül. Az igazgatónő hozzászólása után véleményt mondó Szakály Sándor történész teljesen lehűtötte a jelenlévők lelkesedését, ugyanis egyértelműen kitűnt véleményéből, nem tartja jó ötletnek a rendtörténeti múzeum, illetve állandó kiállítás létesítését.
El kell mondanom, tökéletesen igaza van. Ugyanis, ha oda betelepedne egy múzeum, kutatásra alkalmas könyvtár vagy levéltár, oda szegvári ember, civilszervezet, biztos nem tehetné be lábát, csak mint látogató. Még csak munkahelyet sem teremtene számunkra. Ennél jobb ötlet kell. Az az érzésem, a turisztika, vendéglátás, ifjúsági turizmus, konferencia turizmus területén kellene keresgélnünk.

(Fotó: Kovács Lajos)
(Fotó: Kovács Lajos)
Dr. Vörös Gabriella
(Fotó: Kovács Lajos)

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató