Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Józsi bácsi és a Civil TV VII.

1 523

– Hogy tetszett a műsor, mit látott mostanában a Civil TV-ben? – kérdezem Józsi bácsit.
– Akkó kezdém az elejin. Szémem szám tátva maratt a csudákozástú mikó mégláttam a képújságot. A készítője kipróbáta a szivárvány összes színit háttérnek, de e nem léhetétt olvasni égy rohatt szót sé. Nem értém, milyé köll égy ilyen vicc TV-nek „képújságot” csináni? Nem értém, igazán nem értém! Ha mán csináni akarnak Képújságot akkó még léhessén asztat elolvasni. Milyé kő a betűket ugrátatni? Hun a fészkes-fenébe láttak ezék ugráló még potyogó bétűket? Nétán asztat hiszik, hogy főtanáták a spanyol viaszt? De ha mán csinának képújságot mé nem nézik még a nagyokat? Nézzék még a jót osztán tanujonak belűle. Négy-öt szín, ami másokná bévát az jó. Nézzék még sötét alapon világos betűk, vagy fordítva. Esetleg égy-égy kiemelés élénkebb szinne. Nem tanútak ezék TIPOGRÁFIÁT? Gondolom, asztat sé tuggyák, hogy asztat észik-é vagy isszák! Léhet, hogy a plazma TV-be, vagy a számítógépén jó mutat, a jaj vőrös, még a hupikék de az én kis száz éves masinámon nézhetetlen. Arra nem gondonak, hogy nincsen mindénkinek olyan marha nagy modern készüléke. Hetek úta mutassák, asztat a nyári ajánlót, ami mindig olvashatatlan. Nem nézik ezék még, asztat a műsort, amit csinának. Me asztat ami rossz a követkéző hétre ki léhetne javítani! Hát esztet a szövegét hetek úta e nem léhet olvasni. Csinájják úgy, mint a levéltár hírdetése, asztat három métérrű is látom. De a műsorismertetőt e nem léhet olvasni. A készülékém mán nem a legujjabb. Új TV-t még nem mindénki engedhet még magának. 
– Tudom Józsi bácsi, azt akarja mondani kevés a nyugdíj. Nem telik új TV-re.
– Nem is értém milyé büntetnek bennünket, nézőket ezze? Me ez szérintem bűn rossz, mánmint ez a Képújság. Léhet, hogy viccnek szánták? De viccnek is nagyon rossz. Ahogy rossz a réklám is. Me ugyé kerek szövegét nem ír a könyv még az újság sé. Az embér álltalába visszintésen olvas, nem kerekén. De űk tunnak, bisztossan tunnak! Mánmint körbe olvasni, ezék tunnak gyorsan, még hullámossan is olvasni. Me asztat hiszik, ahun hullám van, ott ész is van.
– De ez nem mindig igaz.
 Persze állandójan jópofáskonni akarnak! Kérdőjeleket pattogtatnak, fekete-fehér kockába! Mán asztat hittem emént a TV színe. Fekete-fehér kockás létt. A fölírat még ugrát. A téma pedig nem lét vóna rossz. Jó kérdés: Érdekli Önt? Persze, hogy érdekél, az embért mindén érdekli. Jó kérdés az is ki-ki, hogyan bírja a meleget? Hát nyár van, mikó légyén meleg? Bírni kő, osztán kész! Ilyen meleg vót akkó is mikó még kaszáva arattunk. A két bémondónő jó. A nagyok is így csinájják álltalába. Csak a háttérképet kéne mán mégtanáni igazándibú. Még a Szilvikének kéne szóni, hogy né rángassa a vállát, me asztat nem illik. Biztosan nem vót néki gyerékszobája azé nem tuggya. De a felelős szerkesztőnek tunni kéne, szóhatna neki. A „Tini show” égyre jóbb. Mégtanáták végre a jó hátteret. Nem könyökőnek mán a gyerékék. Még a mégfelelő riportalanyt is most mégtanáták. Me az is lényegés, hogy értelmes és érdekés mondanivalója légyén. Kovács atya tökéletés riportalany vót. A tudós profésszor úr mégint a nyakába vétte a munka dandárját. Mént tartotta a mikrofont, kérdézgetétt-kérdézgetétt. Nem is értém, mindénkit ismer, mindénkivel tétuba van, mindén témába otthon van. Légyén akár tanító, akár sportoló, akár színjátszó, akár polgármester, vagy ügyvezető igazgató vagy akárki. Még mindig nagyon sokat szövegél, magyaráz. Olyan szájba rágós a módszere. Igazándibú nem teccik. Égy adadásba nyóc-tíz riport még a jóbúl is sok.
– Hogyan is mondják Józsi bácsi? „Elég már a jóból is, sok megárt a szóból is”!
– Tetszétt viszont, ahogy Berényi úr és csapata, pödörgetni próbáta a kalácsot. Én is szívessen kiprobátam vóna. Nem is olyan könnyű, mint amilyennek láccik. Még a Civil TV lógóját is kisütötték. Jó vót. Nem vót jó viszont Szűcs Zoltán riportja a Biblia tudóssal! Igén csak makogott, nem tanáta a kérdéséket. Biztosan ménet közbe eveszítétte. Illét vona neki legalább a kiállítás címit pontosan idézni! Széréncse, hogy a docens úr vétte a lapot. Látszott, hogy messzebb van hozzá a téma, mint Makó Jeruzsálemhez! Mánmint ez a téma Szűcs Zoltánhoz. Ugyanígy nem vót jó a Dorogi Zsuzsannával készítétt riportya. Jobb, ha ű csak a nyugdíjas klubosokkal beszéget. 
Látszik, hogy az óvódásoknak és az iskolásoknak szünet van, osztán békapcsolónnak a műsornak a készítésibe, me így több szín, változatosság van a műsorba. Ami égyébként néha dögunalon. Végig sé nézém, vagy közbe elalszok. Mán a kocsmába sé nagyon téma. Nem beszének mán a Civil TV-rű.

Aki elmondta: Józsi bácsi az Iskola utcából.
Aki leírta: Mihály Klára

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató