Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

2007. év Innovatív magyar Fiatal Gazdája verseny

2 133

Az európai és benne a magyar agrárpolitika átalakulás előtt áll. Sajnálatos módon Magyarországon is kezd jellemzővé válni az a vélekedés az átlagember szintjén amely megkérdőjelezi az agrártámogatások szükségességét. Ennek a folyamatnak a visszafordítását az időről-időre felbukkanó élelmiszerbiztonsági problémák sem segítik.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA meggyőződése, hogy a magyar gazdák elkötelezettek abban, hogy biztonságos élelmiszert állítsanak elő úgy, hogy megőrzik a magyar természeti értékeket és mezőgazdasági hagyományokat. Valljuk, hogy a maguknak a gazdáknak kell párbeszédet folytatni a társadalom többi részével. Ennek részeként be kell mutatni, hogy a támogatások segítségével milyen mezőgazdasági tevékenység folyik az országban és azt milyen felkészültségű és elkötelezettségű gazdák végzik. A feladat megoldásában minden olyan eszközt fel kell használni, amely a mezőgazdasági termeléssel, az előállított élelmiszerek biztonságával kapcsolatosan pozitív üzeneteket juttat el az emberekhez és valós képet rajzol a gazdák tevékenységéről és a mezőgazdaság társadalmon belüli szerepéről.
A Fiatal Gazdák Európai Tanácsa (CEJA) az Európai Bizottság támogatásával 2006-ban hirdette meg először az Év Európai Innovatív Fiatal Gazdája versenyt. A nemzeti szervezetek jelöltjei közül a versenyt, és ezzel „2006. év Innovatív Európai Fiatal Gazdája” díjat az AGRYA jelöltjeként Papp Péter debreceni fiatal gazda nyerte el. Az elismerést az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa, Mariann Fischer Boel adta át 2006. november 17-én Bruges-ben, a CEJA Konferenciáján.
A CEJA 2007-ben újra meghirdeti az Év Európai Innovatív Fiatal Gazdája versenyt. A díjátadóra 2007. november 23-án Szlovéniában egy nagyszabású konferencia keretében kerül sor.
Az európai versenyen résztvevő 5 fiatal magyar gazda kiválasztására az AGRYA meghirdeti a 2007. év Innovatív Magyar Fiatal Gazdája versenyt. 
A verseny védnökei Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter valamint Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

Jelentkezés

A versenyre azon 40 év alatti gazdák jelentkezhetnek, akik már legalább 3 éve végzik tevékenységüket és az az alábbiak szerint – tágan értelmezve – innovatív. 
A mezőgazdaság mindig is több volt, mint egyszerű árutermelő ágazat. Az élelmiszerek és nyersanyagok előállításán túl egyéb feladatokat is ellátott, tájat, élővilágot, talajt, vizet, környezetet is „termelt”, és munkát, megélhetést, életcélokat és feladatokat adott a vidék embere és közösségei számára. Ez ma sincs másképpen. Néhány évtizedes agráriparosítási, termésmaximalizálási kitérő után ismét rá kellett jönnünk: a mezőgazdaságnak a termelési feladatok mellett környezeti és társadalmi feladatokat is magára kell vállalnia. Ez utóbbiak olyan – az egész társadalom és a helyi közösségek számára egyaránt fontos – ökoszociális szolgáltatások, amelyek helyben keletkeznek, nem importálhatók, és amelyekért a mezőgazdaságot, a gazdálkodót fizetség illeti meg. 
A mezőgazdaság átalakításának egyik lehetősége az innováció. Innovatívnak tekinthető minden olyan gazda, aki egészséges, jó minőségű, versenyképes árut termel olyan gazdálkodási rendszerben, amely segít fenntartani természeti, környezeti értékeinket, az ember és környezete kapcsolatait, és biztosítja a tevékeny élet és a biztos megélhetés feltételeit a mezőgazdaságban dolgozók, az abból élők számára.
Így innovatív lehet például, a teljesség igénye nélkül – a technológiai fejlesztéseken, újításokon túl – bármilyen újszerű üzemszervezési gyakorlat, piaci együttműködés, kapcsolat, értékesítési módszer, tudatosan felépített és végigvitt fejlesztési folyamat, a támogatási rendszerek hatékony, tervszerűen felépített használata, belső erőforrásokat mozgósító, fenntartható fejlesztés, újszerű környezetvédelmi megoldás, beruházás. 
Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap elektronikus formátumban letölthető a www.agrya.hu weblapról. A jelentkezési lap nyomtatott változata, illetve további információ az AGRYA Országos Irodától igényelhető (1138 Budapest Váci út 134/C. VI.28, telefon: 06 1 2704874, e-mail: call@agrya.hu, skype: jakab_katalin_agrya).
A kitöltött jelentkezési lapot az AGRYA Országos Irodának kell megküldeni a fenti címre 2007. május 31-ig.

Értékelés, díjak

A jelentkezők közül a nyertest és további 4 főt, akik együtt Magyarországot képviselik az európai versenyen előválogatás után egy 7 főből álló szakmai zsűri választja ki. 
A zsűri tagjai: Avar László (újságíró), Gémes László (AGRYA delegált), Herbály Imre (alelnök, Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság), Jakab István (alelnök, Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság), Nagy Sándor (elnök, MAÉT), Popp József (agrárkutató, FVM delegált). Az előválogatást az AGRYA munkatársai végzik, amelynek eredményeként a legjobb 25-50 jelentkező kerül a zsűri elé.
A zsűri 2007. október elején hozza meg döntését. A díjátadóra 2007. október 18-án kerül sor egy budapesti, innovációval, technológiai fejlesztésekkel és lehetőségekkel foglalkozó konferencia keretében, amelyen a versenyre jelentkezők vesznek részt.
A verseny díjazásában az AGRYA elsősorban saját lehetőségeire támaszkodik. Így a nyertesek részt vesznek a szlovéniai európai döntőn, valamint egy egyhetes AGRYA által szervezett külföldi szakmai úton. Ezen túl a nyertesek különböző szakmai kiadványokat, újságokat kapnak egy esztendőn keresztül a verseny média támogatói segítségével.

Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége
AGRYA

Mariann Fischer Boel és Papp Péter a 2006. évi díjátadón
- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató