Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Vasárnap újra megy a pesti gyors

2 089

Igaz, csak ezen a napon.

2023. május 21-én, vasárnap átszállás nélkül utazhatunk Budapestre a Kórógyszentgyörgyről 16.17 órakor, Szegvár vasútállomásról pedig 16.21 órakor induló „retro” pesti gyorssal. A különleges, M41-es mozdony vontatta retrószerelvény az egykori közvetlen gyorsvonatok hangulatát idézve érkezik Budapest Nyugati pályaudvarra 19.27 órakor.

Idén ötvenéves a MÁV M41-es, Csörgő becenevű dízelmozdonysorozata. A „Csörgő 50” rendezvénysorozat részeként a MÁV-Start ebben az évben különleges összeállítású retróvonatokat közlekedtet néhány hétvégén azokon a vasútvonalakon, melyeken annak idején a Csörgő volt a meghatározó vontatójármű.

Ezen a hétvégén május 21-én, vasárnap különleges összeállítású Tiszavirág expresszvonat közlekedik a Szeged–Hódmezővásárhely–Makó vasútvonalon, továbbá közvetlen gyorsvonat megy majd Makó és Budapest között. Előbbi útvonalon ma már nem járnak menetrend szerint személyvonatok, Makóról pedig egészen a ’90-es évekig közvetlen járat közlekedett Budapestre, illetve vissza. A retróvonat mozdonya egy narancs festésű M41-es klasszik Csörgő lesz, a különleges összeállítású szerelvényben pedig első- és másodosztályú kocsik, illetve a MÁV Rail Tours WRm 029-es Pannónia étkezőkocsija közlekedik.

Az étkezőkocsiban az idén 75 éves Utasellátó különleges, a ’80-as, ’90-es évek távolsági járataira jellemző retrókínálatából válogathatnak az utasok. A Pannónia étkezőkocsi a Budapest-Nyugati pályaudvarról menetrend szerint 7 óra 53 perckor induló Napfény Intercity-vonat elején közlekedik vasárnap Szegedre, és a járat valamennyi utasa számára igénybe vehető. Ezt követően a retróülőhelyes kocsikkal kiegészülő, múltidéző szerelvény Szegeden kezdi az útját, ahonnan Szeged-Rókuson és Hódmezővásárhelyen át Makóra közlekedik Tiszavirág expresszként. Makón a vonat érkezésére a helyi vasúttörténeti kiállítás is megnyílik.

Makóról a szerelvény rövid tartózkodás után visszaindul a főváros felé, Budapest-Nyugati pályaudvarra menetrend szerint 19 óra 27-kor érkezik. A múltidéző utazáson a 130-as, Makó–Hódmezővásárhely–Szolnok vasútvonal teljes hosszát bejárja a vonat, Hódmezővásárhelyen és Szentesen át Szolnokig, megcsodálva az Alföld jellegzetes tájait. A járműévfordulón kívül a Hódmezővásárhely–Makó szakasz százhuszadik, a Hódmezővásárhely–Szentes száznegyvenedik évfordulója előtt is megemlékezik a járattal a vasúttársaság.

A kiemelt fotó illusztráció.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató