Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

87 milliós bírságot kapott az MBH Bank

1 842

A Magyar Nemzeti Bank jogszabálysértések miatt 87 millió Ft összegű bírság megfizetésére kötelezte a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bankot a mellékelt határozattal. Köztudott, hogy ebbe a bankba olvadt be több áttételen keresztül az egykori Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet. A pénzintézet székhelye Szegváron volt sokáig, az összeolvadások után azonban a Bank tavaly novemberben úgy döntött, hogy bezárja a szegvári fiókot, és így nem maradt működő pénzintézet településünkön. Az ATM-ről a mellékelt közleményükben akkor azt írták, hogy

„a jelenlegi helyen továbbra is elérhető marad”.

Még a helyén van ugyan az ATM, de működése hagy némi kivetnivalót, amely sok kellemetlenséget okoz a helyi lakosoknak.

A jegybanki bírság indoka többek között az is lehetett, hogy az MBH Bank intenzíven hitelezi saját tulajdonosának érdekeltségeit, továbbá úgy hitelez egyes személyeknek, hogy sem az összeférhetetlenség, sem a kockázatkezelés, sem a fedezet nyilvántartás szabályozottsága nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő.

A felügyeleti szerv a határozatban előírt kötelezettségek nem vagy késedelmes teljesítése esetén további felügyeleti intézkedések alkalmazását, illetve további bírság kiszabását helyezi kilátásba.

Mint korábban megírtuk, 2022. december 29-én délben végleg kihelyezték a zárva táblát az egykor szebb napokat is megélt Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet ajtójára, a 65 évvel ezelőtt szegváriak által alapított, nyereségesen működő pénzintézet végleg bezárt. De Szegvár mellett a Mészáros Lőrinc-féle bank több fiókját is bezárta az országban, térségünkben a derekegyházi, a székkutasi, az algyői, a maroslelei, és a földeáki kirendeltségek voltak érintettek. 

2022. december 29-én délben végleg kint maradt a zárva tábla

Azóta a szegvári ügyfelek a szentesi és a mindszenti kirendeltségen tudják ügyeiket intézni. Az ATM megmaradt, de a lakosságtól folyamatos panaszok érkeznek, hogy nem lehet készpénzt felvenni.

Az 5 évvel ezelőtti botrányos fúzióváltást követően a Szentes TV 2018. január 18-án készített riportot ifj. Holman Istvánnal, aki a már „3A” nevet viselő takarékszövetkezet régióvezetőjével, aki összességében azt mondta, hogy „minden jobb lesz” az egyesülést követően.

„Egy változás lesz, ha kapnak egy számlakivonatot, akkor már nem Szegvár felirat van a számlakivonaton, hanem 3A felirat.”

„Azok az ügyfelek, akik Szegváron, Derekegyházán, Nagymágocson, bárhol itt a kistérségünkben Szegvár Takarék ügyfelek voltak, ők most ugyanúgy be tudnak menni januártól is a kirendeltségre, a névtáblákat még nem cseréltük le, de heteken belül erre is sor kerül…”

– mondja ifj. Holman István az öt évvel ezelőtti riportban.

A riport végén ifj. Holman István azt is megemlíti, hogy – „két nagyon fontos személy” – Bozó Zoltán igazgatósági tag, Gémes László pedig felügyelő bizottsági tag maradt a 3A Takarékszövetkezetben.

„Ez azért fontos, mert ez a két ember a szegvári és a szentesi ügyfelek érdekeit fogja képviselni nagyon erősen…”

– tette hozzá ifj. Holman István.

A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet emlékére a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban 100 napon át emlékeztünk az egykor szebb napokat látott pénzintézetre. A Szegvár Online-on pedig elkezdtük publikálni az „Öt évtizeden át” című könyvet, amely a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet adott ki 2007-ben, az ötven éves évforduló emlékére.

Kapcsolódó írások

A kiemelt fotó illusztráció.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató