Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Újabb hatvan fiókot zár be a „szuperbank”

2 409

Legalább hatvan fiókját zárja be november végéig a Mészáros Lőrinchez kötődő Magyar Bankholding: a fővárosban és nagyobb vidéki városokban is szűnnek meg – „összevonódnak” – bankfiókok. Helyenként a pénzkiadó automatákat is leszerelik. Mint korábban megírtuk, Szegváron, 2022. december 29-én délben helyezték ki a zárva táblát az egykor szebb napokat is megélt Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet ajtójára, a 65 évvel ezelőtt szegváriak által alapított pénzintézet végleg bezárt. De Szegvár mellett a Mészáros Lőrinc-féle bank bezárta a székkutasi, az algyői, a maroslelei, és a földeáki kirendeltségeket is. Az egyesülési folyamat során eddig több mint háromszáz bankfiók húzta le a rolót országszerte, november elejéig sok régebbi ügyfél számlacsomagja is megszűnik.

A hat évvel ezelőtti takarékszövetkezeti integrációt követően szomorú és egyben félelmetes események sorozata történt a Szegváriak alapította pénzintézetnél. Az új vezetésnek öt év alatt „sikerült” tönkre tenni az évtizedekig nyereségesen működő pénzintézetet, ma már nincs Szegváron fiókja sem a pénzintézetnek, s az „örökségbe itt hagyott” ATM-ből is sokszor elfogy a pénz. Annak idején a takarékszövetkezet magas összegű iparűzési adót fizetett Szegvárnak, társadalmi szerepvállalásuk is jelentős volt. Rendszeresen támogatták a helyi rendezvényeket, a sportot és a kulturális életet. Saját rendezvényük pedig a nagy sikerű Méhecske Fesztivál volt.

2022. december 29-én délben végleg kint maradt a zárva tábla

A 6 évvel ezelőtti botrányos fúzióváltást követően a Szentes TV 2018. január 18-án készített riportot ifj. Holman Istvánnal, a már „3A” nevet viselő takarékszövetkezet régióvezetőjével, aki összességében azt mondta, hogy „minden jobb lesz” az egyesülést követően.

A videó megtekintéséhez kattintson a ▶️ gombra.

„Egy változás lesz, ha kapnak egy számlakivonatot, akkor már nem Szegvár felirat van a számlakivonaton, hanem 3A felirat.”

„Azok az ügyfelek, akik Szegváron, Derekegyházán, Nagymágocson, bárhol itt a kistérségünkben Szegvár Takarék ügyfelek voltak, ők most ugyanúgy be tudnak menni januártól is a kirendeltségre, a névtáblákat még nem cseréltük le, de heteken belül erre is sor kerül…”

– mondja ifj. Holman István a közel hat évvel ezelőtti riportban.

A riport végén ifj. Holman István azt is megemlíti, hogy – „két nagyon fontos személy” – Bozó Zoltán igazgatósági tag, Gémes László pedig felügyelő bizottsági tag maradt a 3A Takarékszövetkezetben.

„Ez azért fontos, mert ez a két ember a szegvári és a szentesi ügyfelek érdekeit fogja képviselni nagyon erősen…”

A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet tönkretétele miatt nagyfokú keserűséget éreznek a Szegváriak, többeket bántja az a tény, hogy egy ekkora faluban nincs egy bankfiók, pedig 66 évvel ezelőtt volt, s ha nem kerül „rossz kezekbe” a takarék, akkor ma is „élne”.  

A takarékszövetkezet emlékére az egykori alapítók leszármazottai, munkatársai, ügyfelei Facebook csoportokat alapítottak.  A „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban pedig szombatonként 10 órakor emlékezünk az egykor szebb napokat látott pénzintézetre, a bejegyzésekben az „Öt évtizeden át” című könyvből jelentetünk meg részeket. (A könyvet a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet adta ki 2007-ben, az ötven éves évforduló emlékére.)

A kiemelt fotó illusztráció!

Kapcsolódó írások

A kiemelt fotó illusztráció.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató