Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Virágzásnak indultak a kastély csodaszép liliomfái

746

Idén sokkal korábban érkezett a tavasz, február utolsó napján Szegvár ikonikus magnóliái elkezdtek virágozni, mára pedig teljes pompájukban lehet gyönyörködni a Károlyi-kastély előkertjében.

Szegvár magnóliái méltóságteljesen őrzik a régi idők emlékeit, hiszen a helyi legenda szerint már a Károlyiak idejében is itt állt. Ilyenkor tavasszal szinte a fél épületet eltakarják a falusiak, idelátogatók szeme elől a csodálatos illatot árasztó hatalmas virágok.

A szóbeszéd szerint, a magnólia minden változásnak tanúja volt, és ma is olyan pompásan virágba borul minden tavasszal, mint 200 évvel ezelőtt. 2018-ban az Ország liliomfája online versenyen különdíjat kapott „Az Ország legidősebb magnóliája” címen.

A magnólia – annak ellenére, hogy magassága miatt faként tekintünk rá – egy cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik. A Wikipedia szerint a legősibb, 17–20 millió éves magnóliákhoz hasonló fosszíliákat Kansasban találták, és Archaeanthusnak, ősi virágnak nevezték el. Az első magnóliákat – tudomásunk szerint – i.sz. 650-ben Kínában buddhista szerzetesek már termesztették.

Magyarországra a 18. század végén érkeztek be az első példányok, valószínűleg Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni. Az első feljegyzések 1830-ban említik őket. Az 1800-as években a Kámoni Arborétumban is sok magnóliát ültetett Saághy István. A 4 méter körüli maximális nagyságot elérő liliomfát, avagy magnóliát, fehér vagy a rózsaszín árnyalataiban játszó, nagyméretű virágai, valamint kerekded, kissé hegyesedő, közép zöld levelek díszítik.

Fotóalbum

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató