Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Olvasóink 84%-a szerint nem független a magyar igazságszolgáltatás

196

A legtöbbünk számára fontos, hogy a bíróságok függetlenek legyenek, átláthatóan működjenek, és hogy a bírók pártatlanul, politikai befolyástól mentesen hozzanak ítéletet az eléjük kerülő ügyekben. Mindenki azt szeretné, hogy a jogi eljárásokban Justitia, az igazságszolgáltatás istennőjének a szeme „becsukva maradjon”, s a kezében lévő mérlegbe se „tegyen senki semmit”.

2024. márciusban „A hónap kérdése” rovatunkban olvasóinkat a bírók függetlenségéről, az igazságszolgáltatás jelenéről kérdeztük. Kérdésünknek apropóját az adta, hogy térségünkben is egyre több „félelmetes” ügyet hallani politikai nyomásgyakorlásokról, visszaélésekről, túlkapásokról, „megrendelt” házkutatásokról, lőtt vaddal megvesztegetett bíró(k)ról, stb.

Sajnos lesújtó eredmény született szavazásunkon, ugyanis olvasóink mindössze 16%-a gondolja csak azt, hogy a magyar igazságszolgáltatás független, a szavazók jelentős többsége, 84%-a szerint pedig nem független.

Facebook csoportjainkban és oldalainkon is érdekes hozzászólások születtek, volt, aki azt írta, hogy „az igazságtól független”, mások ügyes-bajos történeteket osztottak meg, egy olvasónk pedig e-mailben küldte el „A lónak négy lába van, mégis megbotlik” című írását, amelyet személyiségi jogok miatt nem tudunk megjelentetni. Érkeztek még más „cifra” igaz mesék is, számomra megdöbbentő volt ezeket olvasni. Én is tudok a „saját házam tájáról” „élményeket” mondani, például a mai napig sem tudok „napirendre térni” abban a kérdésben, hogy hogyan fordulhat az elő, hogy egy vezető politikus megkér egy bírósági dolgozót (nem bírót), hogy „adja ki magát” bírónak.

A bíróság függetlensége, a bíró pártatlansága nem valamiféle elvont ideológiai cél. Ha az állampolgárok ügyeiről nem a hatalomtól független, politikai befolyástól mentes bíróság dönt, akkor nemcsak az igazságszolgáltatás, de a „jogszolgáltatás” is veszélyben van. Mindenekelőtt a bírósághoz forduló felek, vagyis a polgárok érdeke, hogy ez ne így legyen. Mostanában azonban egyre többen akarják kicsavarni a kardot Justitia kezéből, letépni szeméről a kendőt és a saját javukra billenteni a mérlegét.

„A hónap kérdése” rovatunkban 2024. áprilisban az óraállítással kapcsolatban várjuk olvasóink véleményét.

A kiemelt fotó illusztráció.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató