Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Hófehérke és a hét törpe – 1954.

301

Hófehérke Szentesen

Szentesen, a Petőfi-utcai általános iskola növendékei előadták a „Hófehérke és a hét törpe” című színdarabot. A tündérszép Grimm-mesékből Tóth Lászlóné pedagógus írt színdarabot. Az egyik előadást megnézte Berki Lili színművésznő, Szentesen élő kisunokájának alakítására volt kíváncsi. Legnagyobb elismerését fejezte ki a tanítói karnak és a lelkes szülőknek. Dicséret illeti természetesen nemcsak Tóth Lászlóné kitűnő munkáját és kezdeményezését, hanem a kétszáz kisdiák szereplőt is. Többek között a főszereplő Virágos Katinkát, László Gyöngyit, Kapitány Jucit, Takács Csabát, Tóth Tamást, Csergő Juditot, K. Horváth Mihályt.

– olvasható Vas Imre „tollából” a Béke és szabadság című újság 1954. május 23-i lapszámában.

Év elején kezdtem meg a Szegvári Falumúzeum fotó- és dokumentumarchívumának feldolgozását. A múlt héten néhány, Szentesen készült kis formátumú fotó került a kezembe. Álmomban sem gondoltam volna, hogy 70 év elteltével sikerül megfejteni a fotók helyét, idejét, tartalmát, és a képen látható személyek neveit. A képeket publikáltam a „Szentes élete régen – képekben, dokumentumokban” című Facebook csoportban, ahol az aktív tagok szinte pár órán belül „kiderítették” az összes infót.

Szeretném külön megköszönni Vida-Szűcs Lajos, Vidovicsné Kádár Ibolya, Ruttkayné Kapitány Julianna és Sípos Katalin nagyfokú segítségét! Ezeket a képeket sikerült megmentenünk az utókornak a hozzájuk tartozó összes adattal.

Királyfi: Takács Csaba (?) – Hófehérke: Kapitány Julianna

Az 1954/55-ös tanévben adtuk elő ezt a mesét a színházban. Hófehérke Kapitány Julianna, a királynő Virágos Katalin (Horváth Lászlóné), a gonosz mostoha Csergő Jutka volt. Az egész tantestület nagy lelkesedéssel dolgozott: Simon Tiborné tanította be a táncokat, Tóth Lászlóné az énekeket. Kapitány Endréné és csapata szabta, varrta , festette a szereplők ruháit. Örülök a képnek, köszönöm. Kedves emlékeket idézett fel.

Vidovicsné Kádár Ibolya hozzászólása
Mikecz Julianna, Jámbori Erzsébet, Bosnyák Ida, Soltész Erika, Vass Éva, Fekete N. Eszter, Kovács Margit, Tóth Vera, …
Tóth Ilona, …

A fotókat feltehetően Dr. Széchenyiné Csergő Judit adományozhatta a Szegvári Falumúzeumnak. Juditka édesapja emlékére 2004. szeptember 25-én kiállítást szervezett Szegváron „Dr. Csergő Károly alispán és kora” címmel, valamint a Kis utcában emléktábla avatás is volt. (A 20 évvel ezelőtt készült fotóim ide kattintva megtekinthetők a Szegvár Online-on.)

Dr. Széchenyiné Csergő Judit

Sajnos februárban kaptuk a szomorú hírt, hogy 2024. február 24-én életének 84. évében eltávozott közülünk Dr. Széchenyiné Csergő Judit. (A Szentesi Mozaik írása ide kattintva tekinthető meg.)

A Szegvár Online-on hamarosan beszámolnunk a többi fotó „sorsáról” is. Nagyon számítok az Olvasóink segítségére a képek beazonosításában, azt szeretném kérni, hogy a neveket ne becézve tüntessék fel, és hölgyek esetén pedig a leánykori nevet adják meg. A feldolgozott fotók legelőször a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban kerülnek publikálásra.

Ma újból bemutatják a „Hófehérke és hét törpe” című mesejátékot Szentesen

Szentesen már hat alkalommal telt ház előtt mutatta be a szentesi Petőfi-utcai általános iskola kultúrcsoportja a „Hófehérke és a hét törpe” című mesejátékot.

Mintegy négyezer ember gyönyörködött már az előadásban, amelyen az általános iskola I. osztályától a VIII. osztályig 200 gyermek szerepel.

Ma, a Pedagógus Nap alkalmából a szentesi Tóth József-színházteremben újból bemutatásra kerül a „Hófehérke és a hét törpe”. A délutáni előadás 3 órakor, az esti 6 órakor kezdődik.

Viharsarok újság – 1954. május 6.  

S a legvégén egy „bónusz” fotó ebből a sorozatból:

Gondoskodás a kicsinyekről – Szentesi Bölcsőde, 1950-es évek

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató