Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Egy novemberi hosszú hétvége… Kunbábony!

1 926

Tavasszal még teljesen ismeretlenül csengett ennek a településnek a neve.
Akkor került ugyanis kapcsolatba Szegvár az Országos Közösségfejlesztő Egyesülettel, pontosabban annak munkatársaival.
Azóta már eltelt néhány hónap. Interjúk, nyilvános beszélgetések eredményeként elkészültek a kérdőívek. Ezek egy-egy példányát kézhez vehette minden 14 éven felüli lakos. Azzal a kéréssel, hogy kitöltve jutassa vissza feldolgozásra. Még most sem késő!
A kérdőívek szerepe kulcsfontosságú!
Feldolgozásuk után látható lesz a lakosság akarata és készülhet a helyi cselekvési terv, együttműködve az Önkormányzattal, mozgósítva a közösség erejében lévő tartalékokat tehetünk még többet a falunk – a benne élő emberek – jövőjéért.
Hogyan kapcsolódik ide Kunbábony – ez a Kecskeméttől mintegy 40 km-re lévő pici település?
Az Országos Közösségfejlesztő Egyesület munkatársai, élükön Dr. Vercseg Ilonával (az egyesület elnöke) a hónapok óta tartó közös munkavégzés alapján úgy látták, hogy Szegváron van akarat, tartalék és dolgoznak aktív emberek. Az eredményes munkához azonban a lelkesedésen túl elengedhetetlen a képzés. Lehetőséget ajánlottak egy hosszú hétvégére Kunbábonyba – továbbképzésre. November 14-15-16.-a volt ez a három nap.
A tananyagban szerepelt a közösségfejlesztés, a nyilvánosság, demokrácia, együttműködés (önkormányzat, civil szervezetek, kistérség, stb.). Előadók: Dr. Vercseg Ilona, Péterfi Ferenc. Az előadásokon, a feladatokban központi szerepe volt a “Szegváriságnak”. Az új ismeretek, a közösségfejlesztési munka szépsége, nehézsége úgy érintettek bennünket, hogy az előadások után éjszakába nyúló beszélgetéseken próbáltuk máris “adaptálni” azokat az otthoni feladatokra. Egyesület alakítása, a fürdő, a kastély, a helyi nyilvánosság kérdése és még jó néhány dolog konkrét feladatként fogalmazódott meg.
20 fővel vettünk részt a továbbképzésen. Velünk volt a Polgármester Asszony, néhány önkormányzati képviselő és a helyi aktivisták egy része. A költségeket az Országos Közösségfejlesztési Egyesület pályázat útján biztosította. Az utazásról kellett csak gondoskodni, de összefogással ez is megoldódott. Köszönet érte a Polgármester Asszonynak, az Önkormányzatnak és Buda Richárdnak.
Nagyon értékes hévégét töltöttünk Kunbábonyban a Civil Kollégiumba, köszönjük. Az ott szerzett ismeretek, a kollégiumban megtapasztalt nyugalom, tenni akarás, eredmények mind arra ösztönöztek, hogy ezeket továbbadjuk a szegváriaknak. Fogjunk össze és folytassuk a munkát – a nehézségek ellenére- az itt élő emberekkel együtt. Jó lenne, ha sokan éreznék ennek szükségességét.
A közösségfejlesztők munkája nem ért – nem érhet – véget. Ez egy hosszú folyamat, új és új állomásokkal: – most a legfontosabb a kérdőívek feldolgozása, ebből látszik majd meg a helyi lakosok cselekvőkészsége, szándéka.
Lesz majd egy nyilvános – lakossággal együtt – közös értékelés, lesz majd újabb továbbképzés hogy legyen helyi cselekvési terv, összefogás.
E tevékenység egyik részeként szeptemberben egy négy tagú csapat már részt vett a helyi rádiók leendő munkatársainak továbbképzésén, ugyancsak Kunbábonyban.
Köszönjük a Kunbábonyba töltött hétvégét, a sok új ismeretet, az eddigi segítséget.
Csak gratulálni tudunk a Civil Kollégiumhoz, amit az Országos Közösségfejlesztők létrehoztak nem kis összefogással és kemény munkával. Bíznak abban, hogy sok települést be tudnak kapcsolni ebbe a munkába, útban az Unió felé.
Mi Szegváriak pozitívan nyugtázhatjuk, hogy ebbe a tevékenységbe még az elsők között bekapcsolódhattunk. Dolgozzunk együtt, eredményesen azért a közösségért, ahová születtünk, ahol élünk. Minden jószándékú, tenniakaró csatlakozhat a munkacsapathoz.
Jó munkát, jó egészséget, szeretetben gazdag év végi ünnepeket kívánunk!
A továbbképzésen résztvevők nevében: Gila Antalné

- Szegvár Online hirdetés -

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató