Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Hírek az iskolából

2 201

– Jól bevált és jól működik a helyi általános iskolában a számítástechnika oktatása, amit emelt óraszámban tanítanak a jól képzett nevelők a 6. és 8. évfolyamban. Ezt bizonyítja az is, hogy ezekből az osztályokból, pontosabban csoportokból az egyik 11 fős nyolcadik osztályos csoport vizsgázott operációs rendszerekből, szövegszerkesztésből, internet használatból és egy szabadon választott témából sikeresen. Ez egy EU konform tananyag és vizsga, amely az Unió minden országában működik. Nálunk a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban lehet letenni. Ha mind a hét témából vizsgázik az illető aspiráns, olyan oklevelet kap, amelyet elfogadnak az EU minden országában.

– Lezárult a 8. osztályosok továbbtanulási jelentkezése. Egy tanuló kivételével mindenki beadta jelentkezési lapját a középiskolába. Érettségit akar szerezni – első helyen – a tanulók több, mint 80%-a. Szakképző- szakmunkásképző iskolákba kevesebben jelentkeztek az előző évekhez viszonyítva. Úgy tűnik nincs „divatszakma” a beadott jelentkezési lapok alapján. Tóth Lászlóné igazgató szerint a csongrádi Sághy-ba mennek többen is kereskedelmi- és vendéglátó- marketing szakra. A mezőgazdasággal kapcsolatos, és a nyelvtanulást igénylő szakmák sem népszerűek, pedig napjainkban olyan szakmunkások kellenek a külföldi befektetőknek, akik tudnak legalább egy nyelvet beszélni. Már a hirdetésekben is leginkább nyelvismerettel rendelkező szakmunkást keresnek.

Eredményes a nyelvoktatás iskolánkban. Ezt mutatja az is, hogy tanulóink eljutnak országos francia nyelvi versenyre, amely Mátészalkán lesz. Erre készülnek Vassné Lucz Klára és Fekete Nagy Irén tanárnők 5. és 7. osztályos tanítványai. 
Német fordító versenyen eredményesen szerepeltek Balázs Gábor 8. osztályos – 2. helyen végzett – Paczuk Nikolett 3. lett. Ők Gila Györgyné és Kristó Sándorné tanárnők tanítványai. Az angol nyelvet Rozgonyiné Szabó Mária és Bakai Timea tanárnő tanítja eredményesen. Az eredményességet az is biztosítja, hogy a szentesi gimnáziumból rendszeresen kijár egy angol anyanyelvű lektor, aki segíti a helyes kiejtés kialakulását a tanulóknál.

– A természettudományok terén, kémiából is eredményeket könyvelhet el az iskola tanári kara.
Bari Tiborné tanárnő tanítványai a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban rendezett kémia versenyt Sápi Tamás 8. osztályos 100%-os teljesítménnyel megnyerte, második lett Csatordai Márta, Szécsényi Zsanett, ötödik Nagy Gergő, hetedik Balázs Gábor. Sápi Tamás jutott be a „Curie Kémiai Emlékverseny” elődöntőjébe, amely március 5-én volt Békéscsabán. A 7. osztályos Vass Zoltán is csak öt ponttal maradt le az első helyezettől, ugyanakkor ő az, aki eredményesen vett részt a százhalombattai országos számítástechnikai döntőn.

– Az iskola tanulói közül a 7. 8. osztályosok készülnek a húsvéti szünet utáni Dr. Bartucz Lajos antropológus professzor tiszteletére rendezett „Bartucz hétre”, melynek a zárórendezvénye az emléktáblájának a megkoszorúzása március 31-én 12 órakor, és a „Bartucz kvíz” eredményhirdetése ugyanekkor. 
A kvízjáték az április 1-jén 120 éves Bartucz Lajos életének főbb állomásait, munkásságának jelentőségét, eredményét, jelentősebb írásait tartalmazza kérdésekre adott válaszok, a válaszok kiválasztása formájában. Ehhez az iskolai könyvtárban, a községi könyvtárban és a falumúzeumban lehet felkészülni. Életéről és munkásságáról a falumúzeumi emlékszobában rengeteg közérthető információt lehet szerezni. (Előzetes bejelentkezés szükséges: Kovács Lajos 364-557)

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató