Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A falunapi fesztiválról

969

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, a Képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága az idén is felvállalta a falunapok megszervezését. A három napos rendezvény augusztus 19-20-21-én bonyolódott le több helyszínen. Így a Kastélyban felállított színpadon, a Piactéren, a Művelődési Ház előtti téren, a Kurcán, a Kórógy-tavon, a sportpályán.
A programok már elkezdődtek 19-én, pénteken. Szűcs Árpád szegedi festő kiállítását nyitotta meg a Kastélyban Dr. Tóth Attila a Csongrád megyei Közgyűlés Kulturális Főtanácsosa. Gyönyörködtünk a szebbnél-szebb képzőművészeti alkotásokban. Ezután a Castellum Étteremben szintén egy csodálatos kiállítás részesei lehettünk. A szentesi Petőfi Galéria kiállítás megnyitójára került sor, ahol ízelítőt láthattunk Lehota András festményeiből. Dr. Dobos András ajánlotta a képeket az érdeklődők figyelmébe.
Augusztus 20-án 9 órától a helyi közösségfejlesztők tarhonyafőző versenyt, valamint akadályversenyt szerveztek az 5 szomszédság közreműködésével. Az egyik feladat volt a véradók toborzása, ugyanis a szentesi Vöröskereszt szervezésében véradásra is sor került a Kastély egyik termében. Ezen a napon 41-en adtak vért. A tarhonyafőző verseny szakácsai szakácssapkát kaptak jutalmul, a csapatok pedig tortát, dinnyét, na meg a megérdemelt tarhonyát. Remek hangulatban telt el ez a délelőtt. Köszönjük a szervezők, segítők munkáját.
Ugyanebben az időpontban játszóházban vehettek részt a kisgyerekek a Belevaló Klub szervezésében, valamint kézműves mesterségek bemutatkozását láthatták. A szentesi Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület haditorna bemutatóját nagyon élvezte a közönség. 
Csodálatos szalvéta, plüss állat, bélyeg, kőzet, pénz stb. gyűjteményeket láthattunk. Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre bocsátották a gyűjtők féltett kincseiket. Díszpolgáraink és emlékérmeseink bemutatkozó kiállítását Szenczi Sándorné polgármester nyitotta meg. Méltatta a díjazottak életútját. Nagyon sokan megtekintették a kiállított anyagot a két nap során. Köszönjük a közreműködést és a segítséget kiállítás megvalósításában. Köszönjük a kiállítások szervezőinek is a munkát.
A délután programok már 14 órakor elkezdődtek. Így a szentesi tűzoltóság bemutatta jól felszerelt autóját, a Csongrádi Rádiós Modellező és Technikai Sport Egyesület repülőit, helikoptereit, valamint a Kurcán a hajómodelljeit is a vízre bocsátotta. Nagyon sok érdeklődő volt jelen ezeken a helyszíneken. Igazán színvonalas bemutatókat láthattunk. Köszönet érte!
Szombat délelőtt a sportpályán az ovifoci mérkőzésekre került sor, majd délután a Szegvár – Tömörkény ifi és felnőtt focimérkőzést láthatták az érdeklődők. Köszönjük a szervezők munkáját! 
A veterán horgászok is nagyon korán keltek ezen a délelőttön. A szegvári Horgászegyesület versenyre hívta tagjait. Sokan vettek részt ezen a megmérettetésen. Gratulálunk a horgászoknak!
A Kastély színpadán délután 16 órakor kezdődtek el a kulturális programok. A Szép Öregkor Nyugdíjas Klub és a Rozmaring Dalkör ismét kiválóan szerepelt a közönség előtt. Köszönjük, hogy elfogadták felkérésünket, további szép sikereket kívánunk nekik. A mindszenti Tamira hastánc csoport, valamint a szentesi Fata-Morgana hastánc csoport elkápráztatott bennünket a csodálatos tánc-koreográfiájukkal. Örültünk, hogy eljöttek közénk. Köszönjük.
Lendvai Géza bűvész bohóc most is hozta a formáját, a gyerekek élvezték a műsorát. 
A szentesi Szilver TSE szegvári növendékeinek társastánc bemutatója gyönyörű volt. Kívánunk nekik további szép sikereket és érmeket.
A hivatalos ünnepségre 18 órakor került sor. Szenczi Sándorné polgármester ünnepi beszéde után Zsadányi József plébános megszentelte az új kenyeret.
Az idén Posztumusz Díszpolgári címet adtunk át Jaksa Jánosnak a Falumúzeum meglapítójának. A díjat unokája Yankson Edmund vette át. Szegvárért Emlékéremben Kovács Lajos a Szegvári Napló főszerkesztője, a Falumúzeum vezetője és Tégla Ferenc diszkoszvető részesült. Gratulálunk az elismerő kitüntetésekhez.
A legvirágosabb ház eleje címek kiosztására is sor került ezen az estén. Sokan vehették át a „Rendes porta 2005” kitüntető címet. Gratulálunk a díjazottaknak.
Az ünnepség után is gyönyörködhettünk a szebbnél-szebb tánc koreográfiákban, mellyel a szentesi Rock and Roll tánccsoport tagjai, valamint a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola modern táncosai örvendeztettek meg bennünket. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat. További szép sikereket kívánunk nekik.
A szegvári Tűzköves Színjátszó Csoport ismét hozta régi formáját. Nagy sikert arattak az amatőr színészek. Köszönjük, hogy felléptek ezen a falunapon is. Zenés, táncos rendezvényekben igazán bővelkedtünk. Hiszen ezen az estén a kastélyban várbuli volt. Zenélt Lázár Gábor és Túri Mihály. A Piactéren Szűcs Gábor diszkózott, a Center Söröző kerthelyiségében Gajda Mihály zenélt, a Korona Sörözőben Gazsó-Szűcs duó húzta a talpalávalót. Lehetett választani a táncolni vágyó fiataloknak és idősebbeknek.
Az augusztus 20-ai estre a koronát a Kórógy-tó felett megtartott tűzijáték jelentette. Gyönyörködtünk a csodálatos tűzgömbökben. Rengeteg ember, emberáradat volt kíváncsi e színpompás attrakcióra. Köszönjük, hogy szinte Szegvár lakosságának fele ott volt a Kórógy-tónál. Amire legjobban büszkék vagyunk mi szervezők, az nem más, mint, hogy ez a tömérdek ember a tűzijáték után is visszajött a kastélyba az ajándéksorsolásra. Szívből köszönjük, hogy velünk tartottak.
Ugyanezt elmondhatjuk az augusztus 21-éről is. Már délelőtt a Madagaszkár című filmen is telt ház volt a Művelődési Házban. A gyerekek és szüleik a film megtekintése után átjöttek a kastélyba és megnézték a szentesi Kinizsi TE lovas szakosztályának ügyességi bemutatóját. Valamennyien örömünket leltük ebben a szép és egészséges, ősi magyar időtöltésben. Köszönjük, hogy eljöttek közénk. 
A II. Piactér Kupa egyéni rapid sakkversenyen is sokan részt vettek. Gratulálunk a díjazottaknak és a szervezőknek.
A vasárnap délutánt a mórahalmi ugrálókötelesek, a szegedi kerékpáros Triál csapat tagja nyitották meg, fergeteges bemutatójukkal. Igazán csodáltuk szakszerűségüket a kerékpárosoknak. Nem beszélve a motorosokról. Megint hozták a régi formájukat, kiváló bemutatót tartottak. Köszönet érte! A motoros felvonulás is nagyon jól sikerült, sokan megnézték a szebbnél-szebb motorokat.
A break bemutató, illetve bajnokság nagyon sok nézőt vonzott. Gratulálunk a fellépő break csapatoknak. További szép sikereket kívánunk nekik.
A helyi amatőr zenekarok is bemutatkoztak ezen a délutánon. A WC punk-pír és a Zenemanók kitettek magukért. A zenész fiataloknak azt kívánjuk, hogy kitartóak legyenek és érjék el céljukat az életben. Az „A la coma” kocsma együttes és a velük fellépő szegvári Zizi-labor asszonykórus (Szép Öregkor Nyugdíjas Klub) nagy sikert aratott a nézők előtt. Még a közönséget is sikerült megénekeltetniük. Köszönjük, hogy felléptek ezen az estén is.
Sztárvendégünk Nagy Feró volt. A közönség együtt énekelte a fellépő művésszel együtt a régi dalokat. Felcsendültek a Beatrice ismert számai is. A budapesti Blues Company együttes élő koncertje zárta a kastély 21-i programját.
A Piactéren a break bemutató után a szentesi Alibi zenekar húzta a talpalávalót. 
Ezen a napos is mindenki választhatott a kedvére való programok közül. A vidámparkot nagyon élvezték a gyerekek.
A vendéglátósok elláttak bennünket étellel-itallal.
A 2 nap folyamán fellépő csoportoknak finom gulyást főzött Szécsényi György. A vacsoráztatásban segített Kovács Ildikó, Somodi Rita, Kerekes Gábor, Banka Ágnes, Szécsényi Ágnes. A hangosításról Hegyi László szentesi hangtechnikus, Koncz Tamás, Kondacs Mihály, Puskás Krisztián és Lekrinczki Attila gondoskodtak.
Az ajándéksorsolás lebonyolításában közreműködtek a könyvtár dolgozói és Lévai Györgyné. A Civil TV munkatársai felvételeket készítettek. Purgel Zoltán pedig több száz fotót, melyek megtekinthetők a http://www.szegvaronline.hu/ weboldalon.
A falunap előkészítő munkái és a lebonyolítás komoly feladatokat rótt a Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat vezetésére, dolgozóira, a bizottság tagjaira, az Ellátó Szervezet, a Művelődési Ház, a könyvtár dolgozóira, a Rendőrség, a Polgárőrség tagjaira, a Kastély gondnokaira, valamint a sok-sok segítőre.
A 3 nap folyamán nagyon sok ember tevékenyen részt vett és azon fáradozott, hogy sikeresen, élményekben gazdagon teljen el a falunapi fesztivál. Köszönjük a szponzorok anyagi támogatását is.
Köszönjük, hogy velünk tartottak.

A programokat szervezték:

– Szűcs Árpád festő kiállítása: Nagy Sándorné
– Lehota András kiállítása: Castellum Étterem, Szentesi Petőfi Galéria
– Szomszédságok tarhonyája: Gila Antalné, Ráczné Purgel Ilona vezetésével a közösségfejlesztők.
– Játszóház: Beleveló Klub,  Kovács Ildikó
– Kézművesek: Kovács Ildikó
– Haditorna bemutató: Kovács Ildikó
– Ki mit gyűjt? – hobby kiállítás: Kovács Ildikó
– Díszpolgáraink, emlékérmeseink kiállítása: Kovács Ildikó
– Szép Öregkor Nyugdíjas Klub: Lukács Istvánné
– Rozmaring Dalkör: Lukács Isvánné
– Mindszenti Tamira hastánc: Lukács Istvánné
– Lendvai Géza bűvész: Lukács Istvánné
– Szilver TSE táncbemutató: Lukács Istvánné
– Hivatalos ünnepség: Szenczi Sándorné, Gyömbér Ferencné
– Rock and Roll tánc: Lukács Istvánné
– Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola modern tánc: Lukács Istvánné
– Tűzköves Színjátszó Csoport: Nagy Sándorné
– Ajándéksorsolás: Kerekesné Bovatsek Ágnes, Kosztolányi Sándorné, Lévai Györgyné
– Fata-Morgana hastánc: Kovács Ildikó
– Lázár-Túri várbuli: Lukács Istvánné
– Dj. Gabes: Ász Söröző, Center Söröző
– Ovifoci: Kis János, Juhász Gábor, Kanalas Róbert
– Bajnoki labdarúgó mérkőzések: Kádár György
– Szentesi Tűzoltóság bemutatója: Lukács Istvánné
– Csongrádi Rádiós Modellező Technikai Sport Egyesület bemutatói:  Lukács Istvánné
– Veterán horgászverseny: Horgászegyesület
– Tűzijáték: Lukács Istvánné
– Véradás: Puskásné Halál Ágnes
– Kinizsi TE lovasbemutató: Lukács Istvánné
– Mozivetítés: Bugyi László
– Sakkverseny: Bóka Zoltán, Kempelen Farkas Sakk-kör
– BMX, ugrálókötél, break bemutató: Nagy Sándorné
– WC Punk-pír zenekar: Lukács Istvánné
– Zenemanók együttes: Lukács Istvánné
– A la coma kocsma együttes: Lukács Istvánné
– Nagy Feró sztárvendég: Lukács Istvánné
– Blues Company budapesti zenekar: Bucsányi László, Fűri Imre
– Alibi együttes: Lukács Istvánné
– Színpadi dekoráció: Ráczné Purgel Ilona, Rácz Enikő, Rácz Angéla

Fotóim megvásárolhatók a Purgel.hu weboldalamon, ahol több tízezer fotóm tekinthető meg rendezett formában.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató