Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Magyar jelölt lett a 2006. év Európai Innovatív Fiatal Gazdája

625

A Fiatal Gazdák Európai Tanácsa (European Council of Young Farmers) 2006. májusában versenyt hirdetett a nemzeti fiatal gazda szervezeteken európai fiatal gazdáknak az alábbi címmel: „Újítások, mint a versenyképesség növelésének eszközei az agrárszektorban”.
A verseny elsődleges célja volt, hogy a fiatal gazdák példáján keresztül felhívja a figyelmet arra, hogy miként lehet létrehozni egy fenntartható, fejlődőképes, a környezetéhez szervesen kötődő gazdaságot.
A felhívásra már működő gazdaságokkal rendelkező fiatal gazdák jelentkezését várták nemzeti fiatal gazda szervezeteken keresztül. A beérkezett pályázatokat 7 tagú független szakmai döntőbizottság értékelte, amelyben részt vett a Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának képviselője mellett több európai szakmai szervezet képviselője is. 
Az értékelés során a bizottság mérlegelte a gazdaság fenntarthatóságát környezetvédelmi szempontból (biodiverzitás, megfelelő földgazdálkodás), valamint a vidéki társadalmi feladatok megoldása (territoriális szemlélet, munkahelyteremtés), a gazdasági teljesítmény (befektetéshez viszonyított várható növekedési ráta) és piacorientáltság (a minőség és a vásárlói igények kielégítése) szempontjából.
A nemzeti szervezetek 29 jelöltje közül a versenyt, és ezzel „2006. év Innovatív Európai Fiatal Gazdája” díjat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA jelöltje Papp Péter debreceni fiatal gazda nyerte el. Az elismerést az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa, Mariann Fisher Boel adta át 2006. november 17-én Bruges-ben, a CEJA Konferenciáján. A versenyt 2007-ben újra meghirdetik.
Papp Péter 30 esztendős, 670 szarvasmarha van a gazdaságában, amiből 400 db a tejhasznú tehén. Emellett 300 hektár földön gazdálkodik, elsősorban takarmány-előállítási céllal. Jelenleg a telephez kapcsolódó biogáz-üzem előkészítésén dolgozik. Távlati tervei között szerepel egy tejfeldolgozó elindítása valamint az állatlétszám további bővítése.

Papp Péter, a 2006. év Európai Innovatív Fiatal Gazdája

A magyar jelöltek és kiválasztásuk

A jelentkezésre nyitva álló határidő Magyarországon a legnagyobb idény munka idejére, az aratás idejére esett. Emiatt a korábbi terveinkkel ellentétben nem nyilvános pályázaton, hanem meghívásos pályázaton keresztül választottuk ki a magyar jelölteket. Ennek során az Elnökség tagjaiból, valamint a megyei és regionális koordinátorokból álló munkabizottság meghatározta a kiválasztás szempontjait. A szempontok figyelembe vételével először kiválasztásra került 9 jelölt a Szövetség tagjai közül. A jelöltekkel folytatott személyes konzultációk eredményeként került kiválasztásra a 3 magyar induló.
A kiválasztás során a következő szempontokat vettük figyelembe:
– A jelöltek reprezentálják a különböző jellegzetes birtokméreteket – kis méretű gazdaság, átlagos gazdaság, átlagnál nagyobb gazdaság 
– A jelöltek életútja mutasson be példákat arra, hogy hogyan válik fiatal gazdává valaki a napjaink Magyarországán – családi hagyomány, személyes indíttatás, elkötelezettség, külső kényszer, szükségszerűség okán
– A jelöltek vegyenek aktívan részt a magyar fiatal gazda együttműködésben.

A jelöltek

A fenti szempontok alapján három magyar jelölt vett részt a versenyen.

Papp Péter

A személyes indíttatás, elkötelezettség minta példája. Családjában korábban senki nem volt, aki a mezőgazdasággal foglalkozott volna, tipikus városi családról van szó. A mezőgazdasági tevékenység tudatos választás volt a jelölt részéről, amely már meghatározta az iskola választást is. Ebbe a folyamatba illeszkedett a későbbi Németországi gyakornoki tapasztalatszerzés is.
A jelölt különlegessége abban van, hogy nagyon jól használta az egyébként bárki számára elérhető támogatási rendszert. A semmiből nagyon sok munkával felépített gazdasága jól mutatja be azt, hogy hogyan tudnak hasznosulni a mezőgazdaságba áramló EU források.

Varga Zoltán

Jó példája a sikeres kényszer vállalkozónak. Az eredetileg közgazdásznak tanult kolléga a mezőgazdasággal csak amiatt kezdett foglalkozni, mert szüleitől váratlanul rámaradt a gazdaság. Ebben helyzetben logikus lépés lett volna, ha felszámolja gazdaságot. E helyett a gazdaságot átalakította, profilt váltott. Így jelenleg a piacon jól eladható, keresett terméket állít elő. A gazdasága az átalagnál kisebb méretű ugyan, de fejlődési potenciálja igen nagy.
Több nyelven beszél, (köztük japánul), korábbi életében bejárta a világot és annak ellenére megtalálta a helyét mezőgazdaságban, hogy eredetileg nem erre a pályára készült.

Huszár Gábor

A családi hagyományokra alapozó fiatal gazdát mutatja be. Családja több generációra visszamenőleg mezőgazdasággal foglalkozik. A jelölt tudatosan választotta ezt a pályát. A gazdaságát átalakította a piaci igényeknek megfelelően. Így jelenleg már jól eladható, keresett terméket állít elő. Ehhez jól hasznosította a korábban külföldön – USA-szerzett tapasztalatait. A gazdaság mérete közelít az átlagoshoz, azzal együtt, hogy a fejlődési, növekedési potenciálja igen nagy.
Személye a családi gyökereket őrző, a tudását folyamatosan fejlesztő, a piaci igényekre reagáló fiatal gazdát reprezentálja.

Mindhárom jelölt évek óta részt vesz a fiatal gazdák szakmai együttműködésében. Mindhárman bekapcsolódtak a Tellus Oktatási Program magyarországi bevezetésébe, mint bemutató farmok.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató